12 Mayıs 2014 Pazartesi

Toyota Yaris Hybrid Detaylı Testi

Toyota Yaris Hybrid
Geçtiğimiz hafta Akselerasyon'un test konuğu Toyota Yaris Hybrid'di. Standart Yaris'lerden farklı olan bu modeli görenler bilenler vardır elbet ama, hiç bilmeyenler için hibrit modelin marifetlerini kısaca özetliyeyim. Yaris Hybrid, bir benzinli motor ile bir eletrikli motora sahip. İlk kalkış anında elektrikli motordan güç alıyor, daha sonra benzinli motor ile yoluna devam ediyor. Elektrik motor gücünü elektrik pillerinden alıyor. Elektrik pilleri ise, fren yapılınca ortaya çıkan enerji ile doluyor. Yaris Hybrid, bu sayede daha düşük karbondioksit salınımı üretiyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Hatta, şehir içinde şehir dışına göre daha az yakıt harcıyor. 
Toyota Yaris Hybrid
Yaris bildiğiniz gibi yeni bir model değil, hatta önümüzdeki Haziran'da makyajlı modeli satışa sunulacak. Ee, o zaman iki ay bekleyip de test etseydin demeyin; çünkü bu testin asıl amacı Yaris'i değil, Toyota'nın Hybrid teknolojisini deneyimlemek. O yüzden dış tasarım ve iç mekan kısımlarını kısa tutup hızlı bir şekilde sürüş ve kullanım kısmına geçmeyi planlıyorum.
Dış Tasarım

Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid
Yaris Hybrid, standart Yaris modellerine göre tasarımsal farklılıklara sahip. Ön tarafta farklı ön far ve ön tampon tasarımı bulunurken arka kısımda stoplar lambalarının iç tasarımında farklılık var. Önde ve arka farlarda normal ampullerin yanında LED'lere yer verilmiş. Ayrıca, aerodinamiyi artırmak adına arka camın üstünde küçük bir spoiler kullanılmış. Bunların dışında diğer tüm Hybrid Toyota modellerinde olduğu gibi Yaris Hybrid'de de ön ve arkadaki Toyota logoları mavi renkli. Bir de otomobilin bagaj kapağı ile yan taraflarında Hybrid logoları yer alıyor. Bu detaylarla Yaris Hybrid'in güzel gözüktüğünü ve standart Yaris'lerden kolaylıkla ayırt edilebildiğini söyleyebilirim.
Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid
İç Mekan

Yaris Hybrid, dış tasarımda olduğu kadar iç mekanda da standart Yaris'e göre bir dizi farklılığa sahip. Dışarıdaki Toyota logolarında kullanılan ve çevrecilik, doğallık gibi kavramları simgeleyen mavi renk iç mekanda da kullanılmış. Gösterge paneli mavi ışıklandırmaya sahip. Power düğmesi ve vites topuzu da yine mavi renkli.
Toyota Yaris Hybrid
İç mekanda geri kalan herşey standart Yaris ile aynı. Otomobilin yüksek yapısı ve büyük camları sayesinde iç mekan ferah. Ön ve arka kısımda sunulan hacim sınıfına göre yeterli. 286 litrelik bagaj da gündelik yüklerinizi sorunsuzca taşıyacaktır. 
Orta konsolun tasarımı sade, düğmelerin yerleşimi ergonomik. Elinizdeki fazlalıkları koyabileceğiniz birçok göz mevcut.. İç mekanda kullanılan plastiklerin kalitesi kötü değil. Çift renkli iç mekanın özellikle açık renkli kısmı, güzel dokunuşlu yumuşak bir malzemeyle kaplanmıştı. Kumaşa dokunuyormuş hissi veren bu malzemeyi beğendiğimi söyleyebilirim. 

Toyota Yaris Hybrid
Konsolun merkezinde, geri görüş kamerasının görüntüsünün de yansıtıldığı dokunmatik multimedya ekranı var. Bu ekranı açıkcası çok beğenmedim, çünkü ekranın hem arayüzü zor anlaşılır hem de çözünürlük kalitesi ile dokunmatik hassasiyeti başarılı değil. Eski Kia Sorento'daki ucuz dokunmatiğimsi ekran aklıma geldi nedense. Makyajla birlikte bence bu ekran değişmeli.
Sürüş ve Kullanım

Gelelim, asıl konumuza. Hybrid bir modeli sürmek nasıl deneyim onu öğrenmeye.
Toyota Yaris Hybrid
Yaris Hybrid, anahtarsız çalıştırma sistemine sahip. Sürücü koltuğuna oturup vites kolunun gerisindeki saklama gözlerinden birine anahtarı bırakıktan sonra mavi renkli Power düğmesine basıp otomobili çalıştırıyorum. İlk başta benzinli motor çalışmadığı için otomobil haliyle herhangibir ses çıkarmıyor. Otomobilin çalıştığını anlamanın en garanti yolu gösterge panelindeki ışıkların yanıp yanmadığını kontrol etmek. Daha önce birkaç elektrikli otomobil test ettiğim için bu sessizliği yadırgamayıp hafifçe gaza dokunuyorum. Elektrikli motorun çıkardığı çok ince ses ile beraber hareket ediyorum. 10, 20, 30 derken yaklaşık 32km/h hıza ulaştığım an sessizlik bozuluyor, göstegedeki EV(Electric Vehicle-Elektrikli Araç) ışığı sönüyor ve benzinli motor devreye giriyor. Bu geçiş sırasında hiçbir sarsıntı veya gaz pedalında tepkisizlik yok. 50km/h hıza ulaştığımda "Vay be, adamlar yapmış" diyorum. :)
Toyota Yaris Hybrid, solda benzinli motor sağda elektrikli ünite.
Yazının başında söylediğim gibi Yaris Hybrid'de bir benzinli bir de elektrikli motor görev yapıyor. 1.5 litre hacimli benzinli motor 75 beygir güç üretiyor. Elektrik motorun maksimum gücü 45kw (yaklaşık 60 beygir). Performanslı kullanımda ise bu iki motor birlikte çalışmaya başlıyor ve maksimum birleşik güç 100 beygir oluyor. Bu motorlara tam otomatik e-CVT şanzıman eşlik ediyor.  Elektrik motorun gücünü aldığı bataryalar, fren yapıldığında ortaya çıkan enerji ile şarj oluyor. Yani, aslında otomobil kendi kendini şarj ediyor, elektrik pillerini şarj etme derdi yok. Elektrikli motorun yanında benzinli motorun da görev yapması, bugün çoğu elektrikli otomobilin sorunu olan menzin sorununu ortadan kaldırıyor. Ayrıca, Yaris Hybrid 85gr/km CO2 gibi başarılı bir salınım değerine sahip.

Hybrid teknolojisinin asıl amacı yakıt tasarrufu sağlamak. Benzinli motorun en fazla yakıt tükettiği ilk kalkış anında tüm sorumluluğun elektrikli motorda olması, özellikle şehir içinde oldukça düşük yakıt tüketim değerlerine ulaşılmasını sağlıyor. Elektrikli motordan benzinliye geçiş zamanı yolun eğimi ve gaz pedalına uyguladığınız güç ile doğru orantılı. Örneğin, yokuş aşağı giderken 60km/h'a kadar elektrikli motoru kullanabildim, ancak yokuş yukarı çıkarken bu sınır değer 20 km/h hıza geriledi. Bir süre sonra ise kendi kendimi oyun oynarken buldum :) Amaç, göstergedeki EV ışığının en uzun süre yanmasını sağlamaktı, yani elektrikli motoru en uzun süre çalışır kılmaktı. Bunun için gaz pedalına daha önce hiç uygulamadığım yumuşaklıkta dokundum, ama değdi. Zaten düşük olan yakıt tüketimini bu sayede daha da düşürmeyi başardım hem de bir yandan eğlendim :) Bence multimedya arayüzünde böyle bir "gamification" uygulaması yakıt tüketimini düşürmek adına faydalı olabilir. 
Son 15 dkdaki tüketiminizi gösteren tabloda elektrikli motorun ne zaman çalıştığını da izlemek mümkün.
Dur kalk trafikte, yüksek hızlardaki kullanıma kıyasla gerçekten daha düşük yakıt tüketim değerlerine ulaştım. Yoğun şehiriçi trafik ve yüksek hızlı otoban trafiğindeki 200 kmyi aşkın karma kullanımım sonrası ortalamam 5.7 litre/100km'ydi. Şehiriçi kulllanımımda ise bu değeri 3.9 litre/100km seviyesine kadar çekmeyi başardım. Bu değerlerin hepsini orta konsoldaki dokunmatik ekrandan takip etmek mümkün. Kalan menzil, ortalama tüketim, anlık tüketim gibi değerlerin yanında son 15dklık geçmişinizdeki yakıt tüketimini gösteren büyük bir tablo görüyorsunuz. Ayrıca, elektrik motorun çalıştığı anlar bu tabloda mavi "E" harfiyle işaretleniyor.

Performanslı kullanımda yakıt tüketiminin normal bir benzinli motor gibi yukarılara çıktığını söyleyebilirim. Ayrıca, sert gaz müdahalelerinde benzinli motor biraz fazla gürültü çıkarıyor. Motorun bu sesine alışık olmadığım için ilk zamanlar şanzımanın bozuk olduğunu ve bir üst vitese çıkımadığını bile düşündüm. Şanzıman bozuk değil tabii, motor sadece biraz gürültülü çalışıyor.

Sonuç
Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid, şehiriçi kullanım için tam anlamıyla biçilmiş kaftan. Küçük boyutları ve köşelere yerleştirilen tekerlekleriyle şehiriçi manevralarının üstesinden kolaylıkla geliyor. Hybrid teknolojisi ise, özellikle şehiriçinde oldukça düşük tüketim değerlerine imza atıyor. Modelin %100 elektrikli olmaması, uzun yola çıktığınızda menzil sorununu da ortadan kaldırıyor. Bu haliyle mükemmel bir paket gibi gözüken Yaris Hybrid'in ışıltısını ise Türkiye'deki yüksek fiyatı biraz törpülüyor.
Toyota Yaris Hybrid
Bu noktada çevreye verdiğiniz önem, tercihleriniz ve bütçeniz son sözü söyleyecektir. Şehiriçindeki düşük yakıt tüketimi ve düşük emisyon değerlerinin yanında üst donanım Spirit'te anahtarsız çalıştırma sisteminden geri görüş kamerasına, çift bölgeli dijital klimadan soğutmalı torpido gözüne kadar neredeyse eksiksiz -ve hatta B segmenti için fazlaca kabarık- bir donanım listesine sahip olduğunuzu da unutmayın.

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Makyajlı Yaris'teki (2014) yenilikleri öğrenin. 
 Türkiye'deki İlk Test! Elektrikli Smart Fortwo ED detaylı testine göz atın.
 Renault Clio 1.2 TCe EDC detaylı testine göz atın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..