29 Mayıs 2014 Perşembe

Google, Direksiyonsuz Otomobilini Tanıttı!

Google Self Driving Vehicle - Toyota Prius
Google ilk başta Stanford Üniversitesi'nin iki öğrencisinin bir araştırma projesi olarak ortaya çıktı, arama motoru olarak hayatımıza girdi. Sonra Gmail ile mektuplaşmayı elektronik ortama taşıdı, Google Maps ile Dünya'ya kuş bakışı bakmamızı sağladı. Hatta şu anda okuduğunuz Akselerasyon bile bir Google ürünü olan Blogger üzerinden çalışıyor :) Çok değil daha 5-6 sene önce Facebook'ta "Google will dominate the world" tarzı bir isme sahip facebook sayfasını beğendiğimi hatırlıyorum. O zamanlar sayfanın ismiyle dalga geçiyordum, ama bugün sürücüsüz otomobil işinde de mutlu sona yaklaştığının sinyallerini veren Google, yakın zamanda dünyayı gerçekten yönetecek gibi duruyor...
Google Self Driving Vehicle - Lexus RX450h
Google'ın bir süredir kendi kendine giden/otonom sürüşe sahip otomobiller üzerinde çalıştığını bilmiyen yok sanırım. Son birkaç senedir Google'ın "otonom sürüş" yazılımını denediği Lexus RX450h ve Toyota Prius'lar Amerika'nın California eyaletinde trafiğe açık yollarda deneniyor. Hatta, geçtiğimiz sene Amerika'da California'da bulunduğum 1 ay boyunca ve Google kampüsünü ziyarete gittiğimde bizzat birkaç Lexus RX450h Google sürücüsüz otomobili önümden geçmişti. Bu zamana kadar yabancı markaların araçlarıyla testlerini sürdüren Google, bu durumdan sıkılmış olacak ki kendi otomobilini geliştirmiş. Hatta, çalışan bir prototipini gerçek hayatta insanlara denettirip bu deneyimin videosunu bile çekmiş.
Smart Fortwo tarzı bir tasarıma sahip fütüristik otomobilin gelecek planlarını ise Google Self-Driving Araç Projesi'nin direktörü Chris Urmson Google Blog'da aktarmış. Ben de aşağıda kısa kısa özetledim.
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2010 verilerine göre o yıl 1.2 milyon insan trafik kazasında hayatını kaybetmiş. Google otonom sürüş teknolojisiyle bu sayıyı %50 oranında azaltabileceğini öngörüyor. Bu otomobilin yaratılış amacı da kendi kendine giden araçların yolları daha güvenli hala getirmesi yolunda Google'a birşeyler öğretmesi. Bu yüzden içinde lüks yok, aksine saf konfor var. 
  • Otomobil, emniyet kemerleri olan iki koltuğa, yolcuların eşyaları için birkaç saklama gözüne, bir "GO" tuşuna ve otomobilin rotasını gösteren bir ekrana sahip. 
  • Direksiyon, gaz ve fren pedalı bu otomobilde yok, çünkü zaten gerek de yok. Otomobilde kullanılan sensörler sayesinde tüm kör noktalar ortadan kaldırıldığı ve iki futbol sahası uzaklığındaki mesafe izlenebildiği gibi yazılımlar sayesinde de otomobil nerede durup nerede hareket etmeksi gerektiğini çok iyi biliyor. Otomobili çalıştırmak için tek yapmanız gereken aracın içindeki "GO" tuşuna basmak. 
  • Bu otomobillerden yaz sonuna kadar 100 prototip üretilmesi (ilk modellerin maksimum hızı 25mp/h yani 40km/h hız ile sınırlı) ve Google yetkililerinin araçları denemeye başlaması planlanıyor. Herşey yolunda giderse iki yıla kadar sonra yine California pilot bölge olarak seçilip bu direksiyonsuz ve pedalsız araçlar trafiğe açık yollarda test edilecek.
Volvo ve Renault gibi markalar (nedense aklıma ilk onlar geldi :) ) tamamen otonom sürüşe sahip otomobillerini 2020 yılında satışa sunacaklarını geçtiğimiz aylarda açıklamışlardı. Yani, 6 yıl sonra. Yani, pek uzak değil. Kendimizi otonom sürüş fikrine alıştırmaya başlasak iyi olacak...
Google Sürücüsüz Otomobil
Bir de Google Sürücüsüz Otomobil Projesi için bir Google+ hesabı açmış. İsteyenler buraya tıklayarak takibe alabilirler.  


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..