17 Temmuz 2014 Perşembe

2015 Smart Fortwo ve Smart Forfour

2015 Smart Fortwo ve Forfour
Smart Fortwo baştan aşağıya yenilendi. Daha olgun bakışları yine eğlenceli bir gövdede sunan model, yapılan geliştirmelerle özellikle şehir içi kullanımı konusunda kendini daha da geliştirmiş. Yenilenmeyle birlikte tekrar ortaya çıkan büyük abi Forfour ise, ilk jenerasyon gibi Fortwo'dan farklı bir tasarım sunmuyor. Yeni Forfour, Fortwo ile aynı tasarımı paylaşan ama onun daha uzun gövdeye ve ekstra iki arka kapıya sahip bir versiyonu.
2015 Smart Fortwo
Eski Fortwo'ya göre 10 cm daha geniş ve 1 cm daha alçak olan mikro-şehir otomobilinin uzunluğu, 2.69 metre(Forfour 3.69m) ile eski modelle birebir aynı. Neredeyse hiç değişmeyen boyutlara rağmen dönüş çapı, 6.95 metreye gerileyerek dar şehir içi sokaklarındaki manevralarda daha da kolaylık sağlanmış.
2015 Smart Fortwo
Fortwo'nun dönüş çapı 6.95 metre. (Karşılaştırma yapmak için, Fiesta'nın dönüş çapı 10.2m)
Dış tasarım gibi iç mekan da tamamen yenilenmiş. Burada Renault'dan detaylar olması(iç kapı kolları, dörtlü flaşör düğmesi, dijital multimedya ekranı ve arayüzü, manuel vites kolu...) benim gözümde Smart'ın orijinalliğini biraz olsun düşürse de yeni kabini eğlenceli bulduğumu ve beğendiğimi söyleyebilirim. Ama, Renaut'dan tanıdık manuel vites kolu Smart'a gerçekten yakışmamış!
Eğlenceli kokpitte Renault'dan detaylar görmek mümkün.
Tridion güvenlik hücresi yine sahnede.
Smart'ın hem özgün tasarımının parçası hem de güvenliğinin yapıtaşlarından Tridion Güvenlik Hücresi yeni nesilde de kullanılmaya devam ediliyor. Standart olarak 5 hava yastığı(2 ön, 2 yan, 1 diz) sunan modelin aktif güvenlik donanımlarında da 3 önemli yenilik mevcut:
  • Çarpışma uyarı sistemi(opsiyonel). 7km/h hızdan itibaren çalışmaya başlıyor. Öndeki araca arkadan çarpma ihtimalinin olduğu durumlarda sesli ve görsel ikazlarda bulunuyor, direksiyona yada frenlere bir müdahalede bulunulmuyor. (Keşke, Volvo yada MB modellerindeki gibi otonom fren sistemine de sahip olsaydı..)
  • Şerit takip asistanı(opsiyonel).
  • Yan rüzgar asistanı(standart), 80km/h hızdan itibaren devreye giren sistem otomobilin, tünel çıkışı yada tır geçişi sonrası muhtemel yan rüzgarlar yüzünden savrulmasını engelliyor. 

2015 Smart Fortwo
Renault Twingo ile ortak geliştirilen altyapıyı paylaşan yeni Smart'ların kalbinde -yada poposunda mı demeliyim :)- üç silindirli benzinli motorlar görev yapıyor: 

  • 999cc, benzinli, 71 beygir güç. 
  • 898cc, benzinli turbo, 90 beygir güç ve 2500d/dak'da 135 Nm tork.
  • 999cc, beninzli, 60 beygir güç. (İlk zamanlar satışa sunulmayacak.)
  • 55 kW elektrikli motor, 0-60 km/h hızlanması 4.8 saniye, 125 km/h mak. hız, 145 km menzil. (Çok daha sonra satışa sunulacak.)

Hepsi arkadan çekişli olan Smart'lar standart 5 ileri manuel yada opsiyonel 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla satın alınabiliyor. (Sonunda, güncel modelde kullanılan kağnı hızında ve sarsıntılı geçişlere sahip yarı otomatik şanzımandan kurtulunmuş!)
Forfour'u normal tavanla, açılabilir kumaş tavanlı ve çift parçalı cam tavanlı olarak satın alabiliyorsunuz.
Yeni Smart'lar üç farklı donanım paketine sahip olacak: Passion, Prime, ve Proxy. En üst pakette çok fonksiyonlu deri direksiyon, ısıtmalı koltuklar, 3.5 inçlik multimedya ekranı gibi donanımlar bulunacak. Ayrıca, otomobilin satışa sunulduğu ilk zamanlar The Edition #1 isimli özel bir versiyon olacak. Bu özel modelin en önemli farkı özel "lava orange" renkli tridion hücresi ile beyaz(Fortwo'da)/gri(Forfour'da) gövde rengi kombinasyonunu sunuyor olması.   
Ön yolcu koltuğu öne yatabiliyor. Arkada iki koltuk var.


Benim en çok hoşuma giden donanımlardan birisi. Akıllı telefonları otomobilin multimedya sistemine dahil edilebiliyor. 
Yeni Smart Fortwo ve Forfour, Avrupa'da Kasım ayından itibaren satışa sunulacak. Yeni Smart Fourtwo'nun satış fiyatı güncel Smartlarla aynı kalacakken, Forfour modeli aynı motorlu Fortwo'dan yaklaşık 600 euro daha pahalı olacak.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
Türkiye'de İlk Test Yazısı! Elektrikli Smart Fortwo Electric Drive (ED) testini okuyun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..