5 Mayıs 2014 Pazartesi

VW Beetle Testi: Dede Torun Buluşması

Torun Beetle, dede Beetle'ın izinde.. 
Bu haftaki test konuğumuz hem Volkswagen hem de otomobil tarihinin en başarılı modellerinden birinin torunu. Resimden de görebileceğiniz gibi bu testin kahramanı VW Beetle! Bu özel modelin testi kuru kuruya geçmez dedik ve 2014 model Beetle'ın yanına 1970'lik dedesini kondurduk. Haliyle okuyacağınız 2014 model Beetle testinde orjinal Beetle'dan flashbackler görmeniz mümkün oldu. 

Orjinal ismi Beetle olan modele Türk halkı olarak bugüne kadar türlü türlü isim koyduk. Birisi vosvos dedi, diğeri tosbağa dedi, bir başkası kablumbağa dedi. Bense, test konuklarımızı ayrıştırmak için dede Beetle ve torun Beetle isimlerini kullandım. Keyifle okuyun, çünkü yine keyifli bir test oldu :)

1970 VW Beetle
Dış Mekan

Önce dede Beetle ile başlayalım. 1970'lik ihtiyarın farlarından çamurluklarına, tavanından göstergelerine kadar her detayı yuvarlak hatlara sahip. Göze hala hoş gelen ve farklı tasarımıyla orijinal Beetle, bugün yoluna bir ikon olarak devam ediyor.

1970 Volkswagen Beetle
Torun Beetle da dedesi gibi yuvarlak hatlara sahip. Özellikle şişkin tekerlek çıkıntılarında ve tavanın arka tarafında yuvarlak hatları daha belirgin bir şekilde görmek mümkün. Sinyaller far grubundan ayrı bir şekilde ön tamponda yer alıyor. LED gündüz farları ise, farın etrafını yarım daire şeklinde sarıyor.  
2014 Volkswagen Beetle
Orjinal Beetle nötr bir tasarıma sahipti ki kimse bu otomobil feminen yada maskülen gözüküyor şeklinde bir yorum yapmıyordu. Bugünün Beetle'ı (özellikle 1998-2011 arası üretilen ikinci New Beetle) ise çoğu erkek kullanıcı tarafından feminen tasarımlı kadın otomobili imajına sahip. Kadın otomobili sıfatını direk yakıştırmak bence doğru değil, ama özellikle sıralanmış LED gündüz farları sayesinde yeni Beetle'ın biraz daha alımlı göründüğünü ve cilveli bir baktığını söyleyebilirim. 
Sabit arka kanat, sadece 1.4 TSI 160 beygirlik motorda sunuluyor. 
Birazdan bahsedeceğim motor konusunun dış tasarımdaki yansıması ise, arka kısımdaki sabit kanat oluyor. Sadece en performanslı (1.4 TSI 160 beygir) Beetle’larda sunulan sabit arka kanadın performansa ne kadar etkisi var bilmiyorum, ama görünüm anlamında bence gayet iyi iş çıkarmış.
310 litrelik bagaj hacmi yeterli. Geniş açılan bagaj kapağı sayesinde yükleme yapmak zahmetsiz. 
İç Mekan
Orjinal vosvosun orta konsolundaki düğme sayısı iki elin parmağını geçmiyor. Dede Beetle bu konuda Tesla Model S ile yarışabilir ;)
Orjinal Beetle'ın iç mekanı son derece sade. Dik tasarlanan orta konsolda çok az düğme var. Oldukça ince olan direksiyon simidinin arkasında ise yuvarlak hız göstergesi bulunuyor. Devir göstergesi yok. Arkadaki yolcular için B sütunlarında, ön yolcu içinse ön kosolda birer tutma sapı yer alıyor. Bir de ön kelebek camlar açılabiliyor.
Opsiyonel sunroof, açık döşeme ve dik konsol üçlüsü iç mekanı son derece ferah kılmış.
Şimdi gelelim torun Beetle'a. Ön koltuklara geçiş geniş kapılar sayesinde oldukça rahat. Ön tarafta gerçekten cömert bir hacim sunuluyor. Döşemenin açık renkli olması ve orta konsolun dik yapısı da iç mekan ferahlığını artırıyor. Arka koltuklarda sunulan hacim eğimli tavan yapısı yüzünden beklendiği gibi kısıtlı. 1.78m boyumla benim oturduğum sürücü koltuğunun arkasındaki koltukta yine sadece benim gibi bir adama yetecek kadar hacim var. Dedesinde olduğu gibi torunda da B sütunlarında tutma sapları yer alıyor. 

İki orta boy insan arkada rahat edebilir, ama sadece orta boy insanlar! 
Dış tasarımda takip edilen orijinal vosvos çizgisi iç mekanda da takip edilmiş. Orta konsol tasarımı, gösterge panelinin yuvarlak yapısı, B sütunlarındaki tutma sapları gibi detaylar 1970’lik dede Beetle’dan yadigar. İç mekan tasarımı güncel VW modellerinden farklı olsa da multimedya sistemi, klima kontrolleri ve diğer birçok düğme güncel VW modelleri ile ortak kullanılıyor.
Kabin tasarımını beğendim.
Bu otomobil her ne kadar Volkwagen Golf ile aynı platformu paylaşsa da Golf ile aynı konforu sunmuyor, çünkü Beetle’ın süspansiyonları biraz daha sert. Sürüşü iyileştiren bu unsur yüzünden konfor başarısız demiyorum, ama bir Golf’te hissettiğiniz konfor seviyesini bu modelde bulamayacaksınız. Ayrıca, parlak renkli orta kaplamalar güzel görünüşe ve dokunuşa sahip, ama onun dışında kalan açık bej renkli plastiklerin hiçbiri yumuşak değil. 100bin TL sınırını biraz aşan fiyattaki bir otomobilde yumuşak dokunuşlu plastiklerin kullanılmaması açıkcası pek hoşuma gitmedi.

Sürüş ve Kullanım

Test aracımızın tam adı VW Beetle 1.4 TSI 160 DSG. Yani, VW’in ödüllü 1.4 benzinli turbo motorunun 160 beygirlik versiyonu bu otomobile güç veriyor. 7 ileri çift kavramalı otomatik DSG şanzıman bu üniteye eşlik ediyor. Bu motor şanzıman kombinasyonuyla bizim vosvosun 0-100km/h fabrika verisi hızlanma süresi 8.3 saniye olarak veriliyor. Limitlerinde önden kayan otomobil genel olarak sağlam bir 

Orta konsoldaki ilave göstergeler sadece giriş seviyesi modelde bulunmuyor. Ortada kronometre bulunuyor. Gaza dokunduğunuz andan itibaren çıkan bip sesiyle hızlama verilerinizi ölçebiliyorsunuz. Sırf o "bip" sesini duymak bile insanı gaza getiriyor.

DSG şanzıman konusunda dünya bildiğiniz gibi ikiye ayrılıyor: DSG’ye bayılanlar ve DSG ile kanlı bıçaklı olanlar. Sorun çıkarma kısmı hakkında yorum yapamam, ancak ben şanzımanı test süresince başarılı buldum. Otomatik modunda vites geçişleri hızlı ve sarsıntısız. Manuel konumda da kabul edilebilir bir hıza sahip. Ayrıca, vites değişimlerini test otomobilindeki gibi direksiyon arkası kulakçıklardan yapmak keyifli.
Passat'tan Scirocco'ya birçok VW modelinde kullanılan motorun yakıt tüketimi beygir gücüne göre kabul edilebilir seviyelerde. Beetle'la şehiriçi ve çevreyolunda yaptığım 150 km boyunca 44 km/h ortalama hız ve 8.7 litre/100km'lik ortalama yakıt tüketim değerlerine ulaştım. (Az tüketmeye çabalamadan, normal kullanım) Ayrıca, düz yolda 110 km/h hız ile 7. viteste ilerlerken 5.7-6.1 litre/100km değerlerini okudum. Tüketim değerleri kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterir elbet, ama yukarıdaki değerler aklınızda aşağı yukarı bir fikir oluşturacaktır. 

Sonuç

2014 VW Beetle
Torun Beetle ile dede Bettle'ın üretiliş amacı aynı değil. Dede Beetle, her aile bir otomobil sahibi olsun amacıyla üretilmişken torun Beetle, ailelerden ziyade gençler için tasarlanmış bir model. Torun Beetle'ı genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim, ancak iç mekan kalitesi ve donanım kalemlerini göz önüne aldığınızda bu fiyata daha mantıklı modeller aklınızı çelebilir. Tereddüte düştüğünüz anda ise, kalbiniz tercihinizi büyük ihtimalle Beetle'dan yana kullanmanızı sağlayacaktır.
Yeni Beetle'da motor önde olduğu için bu pozu vermek mümkün değil, ama bu pozdaki eğlenceyi onun genelinde bulmanız işten bile değil :) 
Son olarak fotoğraflarıyla test renk katan Boray Yurdakul ve Hikmet Cemal'e; 1970'lik çocuğunu Akselerasyon ile paylaşan Güney Yeşildağ'a çok teşekkürler.

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
 Renault Clio 1.2 TCe EDC testine göz atın.
Renault Clio R.S. 200 EDC testini okuyun.  
#reklampazarı - Volkswagen'in yaratıcı basılı reklamlarına göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..