11 Temmuz 2012 Çarşamba

Paris Otomobil Fuarı

2012 Paris Otomobil Fuarı
Tarihi de iyice yaklaştıkça Paris Otomobil Fuarı'nda yok şu model yok bu model tanıtılacak şeklindeki yazıları daha bir sık görür olduk. Peki neyin nesidir bu Paris Otomobil Fuarı.. Bu yazımda Paris Otomobil Fuarı'na; önemine ve tarihine değineceğim.
Grand Palais, 1901
"Paris Otomobil Fuarı", "Paris Motor Show" yada kendi lisanıyla "Mondial de l'Automobile" dünya tarihinde düzenlenmiş ilk otomobil fuarıdır. Bu ilk fuar 1898 yılında 140.000 ziyaretçi ve 232 üreticinin katılımıyla Paris Tuileries Bahçelerinde gerçekleşir. Fuara 1901 yılından itibaren Grand Palais ev sahipliği yapmaya başlar. I. Dünya Savaşı yıllarında fuar düzenlenemez; üretilen bütün otomobiller savaşlarda kullanılır. Paris Otomobil Fuarı 1919 yılından itibaren "Salon de l'Auto" ismiyle anılmaya başlar. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımının etkilerini iyice göstermeye başladığı 1930lu yılların sonlarına doğru 1939-1945 yılları arasında fuar düzenlenemez. 1946 yılında geniş ekonomik tedbirlerle birlikte fuar tekrar düzenlenmeye başlar. Bu arada fuar giderek büyür ve Grand Palais'a sığamaz hale gelir. Bu sebeple 1950 yılında otomobiller Grad Palais'da, motorsikletler ve diğer özelleşmiş taşıtlar ise Porte de Versailles'da olmak üzere fuar iki farklı sergi alanında gerçekleştirilir. 1954 yılına gelindiğinde ise 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılarak yeni bir rekora ulaşılmıştır. 1957'de ilk defa bir Japon markası Prince (şimdiki adıyla Nissan) Paris Otomobil Fuarı'na katılır. 1967'de fuar Porte de Versailles'daki sergi alanının büyütülmesiyle birlikte tekrar tek mekanda toplanır. 1988 yılına gelindiğinde ise yine bir isim değişikliğine gidilir ve fuar bugünkü adını alır: "Mondial de l'Automobile". Paris Otomobil Fuarı, 1992 yılından itibaren iki yılda bir Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak sonbahar aylarında gerçekleşmektedir. Günümüzde de aynı düzen devam eder. Çift yıllarda Paris Otomobil Fuarı, tek yıllarda ise Frankfurt Otomobil Fuarı gerçekleşir. Son zamanlarda yaklaşık 1.5 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan Paris Otomobil Fuarı halen daha dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biridir.
Bu yılın mottosu: The Future, Now
"2012 Paris Otomobil Fuarı" ise 18 gün boyunca 29 Eylül - 14 Ekim tarihleri arasında "The Future, Now" mottosuyla Porte de Versailles'daki Paris Expo'da gerçeklecek.

Seneye bu zamanlar Frankfurt Otomobil Fuarı'nı yazarım artık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..