20 Mayıs 2014 Salı

Küçükken Oynadığımız Hot Wheelslar Tadında Bir Coupé: BMW 2 Serisi Coupé

BMW 2 Serisi Coupé
Kendi okulum diye söylemiyorum, ama Yeditepe'nin bahar şenlikleri gerçekten başarılıdır. Haftaboyu süren gündüz eğlenceleri ve festivalin son günleri yapılan konserler keyiflidir. Bir de bunların yanında her sene bir otomobil markası yeni çıkan modelleri ile kampüsün orman yolunda test sürüşü için çıkagelir ki bu benim en çok hoşuma giden festival etkinliğidir. Festivalin bu seneki konuğunun Borusan Otomotiv, yeni modellerinden birinin ise BMW 2 Serisi Coupé olduğunu söylesem sizin de festivali sevesiniz gelmiştir sanırım.
Akselerasyon'un yeni magnetlerini nasıl buldunuz?
Satışı bile henüz başlamış yeni bir modelle karşılaşmışken test etmeden bırakmak olmaz dedim. Festivaldeki organizasyon firması yetkililerinden rica edip Akselerasyon için M Sport Paket'li BMW 2 Serisi Coupé'yi kısa süreli de olsa ödünç aldım. Fotoğrafçı arkadaşım Boray'la birlikte çekimleri de bu esnada gerçekleştirip kısıtlı zaman yüzünden tadı biraz damağımda kalan testte edindiğim izlenimlerimi bu yazıda aktarıyorum.

Dış Tasarım
BMW 2 Serisi Coupé
2 Serisi Coupé'nin ismi yeni olsa da aslında kendisi yepyeni bir model değil. 2 Serisi Coupé, ülkemizde çok görülmeyen bir önceki nesil 1 Serisi Coupé'nin halefi. BMW'nin pazarlama şekline göre ise 2 Serisi, benim de yakın zamanda masaüstü resmim olan efsanevi 02 Serisi'nin takipçisi. Bu yüzden tasarımda onun tasarım genlerini takip edilmiş. Sonuçta 1 Serisi'nden devşirme gibi durmayan karakteristik detaylara ve güzel tasarıma sahip 2 Serisi karşımızda. Güncel 1 Serisi hatchback ile aynı dingil mesafesine sahip model, 1 Serisi'nden 108mm daha uzun, 3mm daha alçak. Ön ve arka aks açıklığı sırasıyla 14mm ve 13 mm daha az.


BMW 2 Serisi (üstte), BMW 1 Serisi (altta).
BMW 2 Serisi Coupé
Önde büyük BMW böbrekleri her zamanki gibi sahnede. Farlar, 1 Serisi'nde kullanılan ters dik üçgen şekil yerine 3 ve 5 Serileri'nde kullanılan daha geleneksel ince uzun forma sahip. Uzun sayılabilecek motor kaputundaki kat izleri otomobile dinamizm katmış. Arkaya doğru ilerledikçe klasik BMW tasarım çizgisinin devam ettiği görülüyor. Açılmayan arka yan camların bitişinde yine BMW dokunuşu var. Eğimli arka tavan çizgisi ve kısa tutulan bagaj kapağı sportif etkiyi artırmış. L şekilli arka stoplarda LED kullanılmış.
BMW 2 Serisi Coupé
BMW 2 Serisi Coupé
Test otomobili M Sport donanım paketine sahipti. M Sport paketinde daha aerodinamik ve sportif tasarıma sahip ön, arka tampon ile yan marşpiyeler sunuluyor. Yan camları saran çerçevenin mat siyah renkli olması, kromajlı egzos ucu ve 17 inçlik jantlar da yine M Sport pakete özel. M Sport'a özgü "Estoril Blue" rengiyle zaten dikkat çeken otomobili test aracında olduğu gibi M renklerine sahip opsiyonel sticlerlarla daha da ilgi çekici kılmak mümkün. Tüm bu detaylara rağmen otomobilin hala M Sport paketine sahip olmadığını düşünenler içinse ön tekerleklerin hemen yanındaki M logoları unutulmamış.
BMW 2 Serisi Coupé
İç Mekan
BMW 2 Serisi Coupé
Dış tasarımda pek görülmeyen 1 Serisi izlerinin hepsi iç mekanda toplanmış. Orta konsoldan kapı içi tasarımına kadar 2 Serisi'nin iç mekanı 1 Serisi ile aynı. Sürücüye dönük tasarlanan kabinin malzeme kalitesi başarılı. Ergonomi sıkıntısı yok. Ön tarafta oturanlar için sunulan hacim yeterli. Arka taraftaki yolcular için de durum fena değil. Ayrı tasarlanan arka koltuklarda orta boylu iki yetişkin rahat edecektir. Yine bu bölümde diz mesafesi tam kararında bırakılmış. Eğimli tavan yapısına rağmen baş mesafesi başarılı. Geniş yüzeyli arka yan camlar ise arka tarafı ferah ve aydınlık kılmış.
Dış tasarımda kendini gösteren M Sport paket dokunuşları iç mekanda da kendine bolca yer bulmuş. Kapı eşiklerinde, sol ayak dinlendirme bölümünde, direksiyonda ve koltuklarda M logosunu/renklerini görmek mümkün. Mavi dikişli alacantra spor koltuklar ve vites kulakçıklı spor direksiyon da M Sport pakete özel. 
BMW 2 Serisi Coupé
BMW 2 Serisi Coupé
Bu otomobili satın alırken bagaj hacmini önemseyen pek olmaz diye tahmin ediyorum, ama yine de söylemeden geçmeyelim. Bagaj'da 390 litrelik hacim mevcut.
BMW 2 Serisi Coupé
Sürüş ve Kullanım

2 Serisi Coup
é'nin genişçe kapılarını açıp bedenimi sıkıca saran spor koltuklarına oturuyorum. Sanırım 1 Serisi'ne göre daha burada popom yere daha yakın. Sürüş pozisyonu ve iç mekandaki detaylarla daha ilk el sıkışmada sportif hissi tadıp yola çıkıyorum. Dizel motorun torku alt devirlerden itibaren gerekli ivmelenmeyi sağlıyor. Sadece biraz gürültülü çalışıyor. Süspansiyonlar da desteğini esirgemeyeceğini ilk baştan hissettirdi. Ee, o zaman orman yolunun sonundaki boş yuvarlak alanı şenlendirmek lazım. Yanlamak yine apayrı bir keyif :)
BMW 2 Serisi Coupé
Türkiye'ye 2 Serisi Coupé'nin iki modeli getiriliyor: 220d ve M235i. Test aracımız 2.0 litre dizel motora sahip 220d modeli. 1750 d/dak'da 380Nm tork ve 4000d/dak 184 beygir güç üreten dizel üniteye 8 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman eşlik ediyor. Bu motor şanzıman kombinasyonu 1450kg ağırlığındaki 220d'yi 0'dan 100km/h hıza 7.1 saniyede çıkarıyor. Güncel BMW'lerde bulunan 4 sürüş modu(Eco Pro, Comfort, Sport, Sport+) 2 Serisi'nde de mevcut. Ayrıca, test otomobilinde M Sport paketin bir getirisi olarak standart versiyonlardan daha sert olan M spor süspansiyon kullanılıyor. 
BMW 2 Serisi Coupé
2 Serisi Coupé'de denemek istediğim özelliklerden biri Launch Control'du. İlk kalkış anında en üst düzeyde akselerasyon sunan bu özellik bugüne kadar M serisi BMW'lerde sunuluyordu. BMW web sitesinde bu özelliğin 2 Serisi'nde de sunulduğunu görmüştüm, ancak bir dizi işlem sonucu aktive edilen Launch Control'u ya ben çalıştıramadım yada şu anda sadece M235i'de sunuluyor. Hala merak ediyorum, deneyen olursa haber etsin... Sistemin nasıl çalıştığını şimdiden merak edenler aşağıdaki videoyu izleyebilir.
Sonuç

Boyutları ve sürüşüyle gündelik hayatta son derece pratik. Performanslı kullanımda yüzleri güldürüyor. Genç işi. 1 Serisi'nden daha keyifli. Sürücüsüyle bütünleşik bir otomobil. Koltuğundan indiğimde küçükken oynadığım Hot Wheels'lardan aldığım keyfi hatırlatan bir otomobil. Bu saydıklarımı topladığınızda 2 Serisi'ne ulaşıyorsunuz. Aynı motor şanzımana sahip 320d ile aralarında 10bin TL'lik bir fark var. M Sport paketi de almak isterseniz fiyat 180bin TL sınırına dayanıyor. Pahalı mı? Evet, biraz pahalı. Peki, fiyata bakmaksızın ben hangisini mi seçerdim? Yüksek ihtimalle oyumu daha özel duran küçük kardeşten yana kullanırdım. Modelin gerçek hayattaki satış başarısını ise zaman gösterecek..
Bu test sonunda 2 Serisi Coupé'yi bugüne kadar test ettiğim BMW'ler arasında eğlence ve keyif faktörü bakımından ikinci sıraya konumlandırabilirim. İlk sırada kim mi var? Z4 tabii ki ;)

Son olarak, festivaldeki görevlilere araç kullanımı konusunda esneklik sağladıkları için, Boray Yurdakul'a da fotoğraflarıyla testi renklendirdiği için teşekkürler. 

Arka taraftaki net gözükmeyen modeli tanıdınız mı? İşte o bir sonraki haftanın test yazısının yıldızı ;)
--İlginizi çekebilecek diğer yazılar--

Mercedes-Benz CLA 200 AMG testine göz atın.
BMW Z4 sDrive 2.0i testine göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..