27 Nisan 2014 Pazar

2012 BMW 116i Kullanılmış Otomobil Testi

2012 BMW 116i
2012 model BMW 116i, "Kullanılmış Otomobil Testleri"nin ikinci konuğu oldu. BMW'nin en küçüğü 1 Serisi karşınızda. Keyifle okuyun :) 
2012 BMW 116i
BMW 1 Serisi

BMW 1 Serisi, çirkin görünümlüyle(!) akıllarda yer eden 3 Serisi Compact'ın üretimi sonlandırıldıktan sonra 2004 yılında onun yerini aldı. A Serisi ve A3 gibi modellerin en önemli rakibi oldu. İlk neslinde alışılagelmiş BMW tasarımının dışına çıkması çoğu BMW fanının hoşuna gitmedi. Bu yüzden ikinci neslinde "BMWcileri" daha memnun eden ama yine farklı bir tasarım sunuldu. 2011 yılından itibaren ikinci nesli ile yollarda olan 1 Serisi'nin yakın zamanda makyajlanması bekleniyor. 

Dış Mekan
2012 BMW 116i
2012 BMW 116i
Yukarıda da bahsettiğim gibi 1 Serisi, geleneksel BMW modellerinden daha farklı bir dış tasarıma sahip. O yüzden, alışılagelmiş 3 Serisi ve 5 Serisi'ciler 1 Serisi'ne biraz dahamesafeli yaklaşabiliyor. Türkiye'deki sedan fanatizminin de bu mesafeli duruşa katkı sağladığı olduğu söylenebilir tabii. Şahsen bu tasarım benim hoşuma gidiyor. 

Test arcımızın ön farlarında halojen ampuller kullanılmış. Daha yüksek donanım seviyelerinde sunulan xenon farlar daha şık bir görüntü oluşturuyor.
Otomobilin kendine has tasarıma sahip ters dik üçgen şekilli ön farlar ile büyük kare arka stoplar, 1 Serisi'nin uzaktan kolaylıkla seçilmesini sağlıyor. Ön yüzde bulunan böbrek şekilli ızgaralar "bu otomobil bir BMW" diye haykırıyor. Uzun motor kaputu ile kaput ve kapılar üzerindeki dinamik kat izleri ise, otomobilin sportif sürüşüne göz kırpıyor.

İç Mekan
2012 BMW 116i
Eskinden BMW'lerin iç tasarımlarını daha çok severdim. Sonra ne olduysa 2011 yılında, neredeyse tüm BMW modellerinde aynı fabrikasyon iç mekan tasarımına geçiş yapıldı. Bugün 1 Serisi'nde, 2 Serisi'nde, 3 Serisi'nde neredeyse "aynı" diyebileceğimiz bir iç mekan/orta konsol bizi karşılıyor. Kabin malzeme kalitesi ve ergonomisine laf yok, ama biraz daha farklı ve otomobilin sportif sürüşüyle uyumlu bir iç mekan/orta konsol tasarımı 
görsek fena olmazdı..
Orta konsoldaki düğmelerin kullanımı kolay, bilgi ekranın görüntü kalitesi de başarılı.
1 Serisi ile 3 Serisi'nin kabinleri arasındaki en büyük fark, 1 Serisi'nde ortak konsolun sürücüye daha yakın ve dik olarak yerleştirilmesi.
Arka koltuk hacmi, 1 Serisi'nin elinin en zayıf olduğu nokta.
Arka kısımda ortada bulunan yüksek şaft tüneli, ortada oturan yolcunun konforunu büyük ölçüde düşürüyor. Bu arada, arka koltuk yolcuları için havalandırma çıkışları unutulmamış. 
1 Serisi'nin iç mekanda (ve genelde) elinin en kötü olduğu nokta arka koltukları. Arka kısımda 3 kafalık olması, koltuğun üç kişilik olduğu anlamına gelmesin :) Samimi 3 arkadaş arka koltuklarda birlikte idare edebilse de birbirini tanımayan üç kişiyi aynı anda arkada oturtmamakta fayda var; çünkü yüksek şaft tüneli yüzünden ortada oturan yolcunun ayaklarını açarak oturmak zorunda kalması sağında ve solunda oturanların pek hoşuna gitmeyecektir.
2012 BMW 116i
Yükseleme eşiği yüksek olmayan ve ağzı geniş bagaj bölümü, 360 litrelik hacim sunuyor. Hatchback C segmenti düşünüldüğünde, bu değer başarılı. Arka koltukları 60/40 oranında yatırarak bagaja büyük malzemeleri sığdırmak mümkün.

Sürüş
2012 BMW 116i
BMW, sürüş zevkiyle özdeşleşen markaların başında geliyor. 1 Serisi de bu konuda kesinlikle bir istisna değil. Arkadan itişli yapı sürüş zevkinizi bir kat daha artırıyor. Test ettiğimiz 116i modelinde 4400d/dak'da 136 beygir güç ve 1350d/dak'da 220 Nm tork üreten 1.6 litre benzinli turbo motor görev yapıyor. Bu üniteye, BMW'nin klasik 8 ileri otomatik şanzımanı eşlik ediyor. Bu kombinasyon yaklaşık 1400kg ağırlığındaki 1 Serisi'ni 8.7 saniyede 0'dan 100 km/h hıza ulaştırıyor.

Güncel BMW modellerinde bulunan tüm sürüş modları (Sport+, Sport, Comfort, Eco Pro) 1 Serisi'nde de bulunuyor. ESP dahil eğlenceli sürüş faaliyetlerini engelleyen destek sistemlerini kapatmanıza da izin var. İşte şimdi eğlenceli kısım başlıyor :) Bu sayede, 1 Serisi'den maksimum keyfi almanız mümkün. Her dönüşte istediğiniz kadar yanlamak serbest..

Sürüş zevkinin yanında yol tutuş konusunda da 1 Serisi'ne diyecek laf yok. Bu haliyle otomobil yolda son derece güvenli hissettiriyor. 

Kullanıcı Yorumu
2012 BMW 116i
Kısaca seni tanıyalım.
Yeditepe Üniversitesi Endüstri ve Sistemi Mühendisliği bölümü öğrencisiyim ve aynı zamanda aktif olarak ticaretle uğraşıyorum. Arabalara karşı ilgim küçüklükten ve biraz da babadan geçme. Oynadığım oyunlar bile ağırlıklı olarak araba yarışları üzerineydi. Genel olarak gezmeyi, spor yapmayı, yeni yerler ve yemekler keşfetmeyi seven biriyim.
 
Bir önceki otomobilin  neydi? Yeni otomobil seçimini neden BMW'den yana kullandın?116i benim kullanıdığım ilk araba değil, fakat yalnızca bana ait olan ilk araba. Genellikle günlük kullanım için aldığımdan beni gerçekten memnun eden bir otomobil. BMW'yi tercih etme sebebim küçük yaşlardan beri bindiğim konforuyla, performansıyla ve güvenliğiyle kendisini kanıtlamış olmasıydı. F20 kasa kodlu araçlar geldiği zamandan itibaren ilgimi çekmiş, özellikle genç bir üniversite öğrencisi için kullanışlı ve konforlu bir araba olduğunu düşünerek kararımı vermiştim. Ayrıca, hatchback kasa tipinde arkadan itişli güç aktarım sistemi bulunan tek otomobilin 1 serisi olmasi ve F20 kasanın sportif duruşu beni cezbetti.

İlk başlarda fark edilmeyen, fakat daha sonra uzun kullanımla birlikte fark ettiğin olumlu/olumsuz bir detay var mıydı? Uzun kullanimla birlikte farkettigim genel bir olumsuzluk yok. Zaten aracımın uzun yıllardır piyasada beğenilerek kullanılan 3 kasadan tek farkı bagajı ve arka koltuk oturma mesafesi. Ki bu benim gibi bir öğrenci için ffazlasıyla yeterli. Fakat bence aracın degil ama genel olarak premium arac üreticilerinin olumsuz yani piyasadaki coğu uygun fiyatlı araçlardaki opsiyonların yüksek fiyatlara müşteriye sunulması ve bakım ücretlerindeki uçurum farkları. Uzun yıllardır BMW ile ilgilenen biri olduğum için işinin iyileri özel servisleri tanıyorum ve sadece garantim bozulmasın diye bile bile 2 kat fiyat farkı ile gene de yetkili servise gitmek açıkcası insanı biraz üzüyor.

Otomobilini yenileyecek olsanız yine bir BMW modeli satın alır mıydın? 
Otomobilciler arasinda genel olarak bir gruplaşma olsa da (bmwciler, mercedesciler, audiciler, amerikancılar vb.) ve bu kişiler genelde aynı markanın izinden yıllarca gitseler bile ben o ayrıma koymuyorum kendimi. Otomobilimi yenilecek olursam bu kesinlikle BMW olur mu bilemem ama arkadan itişli ve Alman bir üreticinin araçlarından biri olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Otomobilini tek kelimeyle yada cümleyle tanımlayacak olsan, bu ne olurdu? Otomobilimi tek bir cümleyle tanımlayacak olursam biraz klasik ve slogan ama aracı gerçekten tanımlayan cümle olan "driving pleasure" desem sanirim yeterli olacaktir.


Mehmet Can Akbaba

Sonuç
2012 BMW 116i
1 Serisi, verdiği sürüş zevkiyle BMW'nin yüzünü kara çıkarmıyor. Model iç mekan hacmi konusunda -özellikle arka kısımda- beklentilerin altında kalsa da segmentinin arkadan itişli tek modeli olması onu özel kılıyor. İç mekana daha çok önem veren kullanıcılar bu sınıfta tercihlerini zaten A3 ve A Serisi'den yana kullanabilir, ama arkadan çekiş, sürüş zevki ve BMW'ye ulaşmak isteyen geri kalan herkesi, 1 Serisi'nin kapısından içeri alalım.

Ayrıca, otomobilini test için kullanmamıza imkan veren Mehmet Can Akbaba'ya teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..