29 Ocak 2014 Çarşamba

Elektrikli Smart Fortwo Electric Drive (ED) Testi

Araç paylaşım şirketi Yoyo'yu geçtiğimiz ay filolarındaki elektrikli Smart'ı kullanarak test etmiştik. Yoyo test yazısında detaylarına çok fazla girmediğimiz Türkiye'deki tek elektrikli Smart'ın detaylı incelemesini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kanyon AVM'de elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. 
Smart Fortwo Electric Drive Genel Bilgiler

Smart Fortwo Electric Drive (kısa adıyla Smart Fortwo ED) iki kişilik şehir otomobili Smart Fortwo'nun tamamen elektrikli versiyonu. Fortwo ED'de görev yapan elektrik motoru 74 beygir güç ve 130 Nm tork sunuyor. Elektrikli motor gücünü 17.6 kWh 'lik bataryadan alıyor. 0-60km/h hızlanma süresi 4.8 saniye, 0-100km/h hızlanma süresi ise 11.5 saniye sürüyor. Maksimum hızı 125 km/h ile sınırlandırılmış. Menzil ise, sürüş tarzına bağlı olarak 110 ile 140 km arasında değişiyor. Otomobili ne kadar sakin sürer ve ani hızlanmalardan kaçınır, elektrik enerjisiyle çalışan koltuk ısıtması, radyo, klima gibi donanımları ne kadar az kullanırsanız menzil de o kadar uzuyor. Bataryaların şarj süresi ise, normal bir priz kullanılırsa 6 saat. Hızlı şarj istasyonlarında bu süreyi 1 saate kadar düşürmek mümkün. Kontak anahtarını çeviriyorsunuz, sessizliğinden dolayı elektrik motorunun çalıştığına ikna olmak için direksiyonun arkasındaki göstergede "READY" yazısını okuyorsunuz ve vitesi D'ye alıp yola çıkıyorsunuz.

Sürüş


Daha önce iki farklı defa benzinli Smart'ı test etme şansım olmuştu. Elektrikli Smart, benzinli kardeşlerine  kıyasla çok daha hızlı. 0-100 km/h hızlanma süresi 11.5 saniye olmasına rağmen kesinlikle daha hızlı hissettiriyor. Bu hissin asıl sebebi ise, her an kullanıma hazır olan 130 Nm tork. Bu tork, özellikle ilk kalkışta sizi koltuğa yapıştırmak için oldukça yeterli. Ne kadar hızlı giderseniz gidin otomobil son derece sessiz. Vites geçişleri olmadığı için de sürüş boyunca hiçbir sarsıntı yok. Elektrikli Smart'ı "Kanyon AVM, Etiler" - "Garipçe Köyü, Sarıyer" arasında kullandım. Yaklaşık 50 kilometre yol yaptıktan sonra bataryanın %45'i bitti. Yol boyunca bütün bakışları üzerine çeken elektrikli Smart, trafik hızlandıkça mutsuzlaşıyor. 60 km/h'e kadar olan hızlar onun uzmanlık alanı. 0-100 km/h hızlanma videosu ise aşağıda.


3. köprü orman yıkımı önünde bir elektrikli Smart.
Dış Mekan

Fortwo ED, benzinli Smartlarla aynı gövdeyi paylaşıyor. Normal modellerle karşılaştırıldığında elektrikli Smart'ın dış görünüşündeki farklılıklar, A sütunundaki ve bagaj kapağındaki "electric drive" çıkarmaları, C sütunundaki "ED" logosu, LED gündüz farlarının olması ile egzosunun olmaması olarak sıralanabilir. Tridion güvenlik hücresi ise, elektrikli Smart'a özel yeşil renkle satın alınabiliyor.
Dış mekandaki ayrıntılar bu Smart'ın elektrikli olduğunu belli ediyor.
İç Mekan

İç mekana geçtiğimizde yeşil rekli detaylar elektrikli Smart'ta olduğunuzu bildiriyor. Orta konsolun üstünde bulunan ve elektrikli Smart'a özel iki yuvarlak göstergeden; soldaki batarya doluluk oranını, sağdaki batarya kullanım oranını gösteriyor. Gaza basıp hızlandıkça batarya kullanım oranı artıyor. Aynı şekilde, gaza basmadan ilerleken batarya kullanım oranı negatif değerlere geriliyor, bataryalar şarj oluyor.
İç mekanda yeşil renkli malzemeler kullanılmış.
Elektrikli Smart'ı farklılaştıran donanımlardan biri de direksiyonun arkasındaki kulakçıklar. Bu kulakçıklar ilk başta tahmin edilenin aksine vites değiştirmek için değil, motor freninin şiddetini ayarlamak için kullanılıyor. Peki, nedir bu motor freni? Kaybedilen elektrik enerjisini maksimum düzeyde bataryalara tekrar kazandırmak için ayak gaz pedalından çekildiği anda otomatik olarak hafif bir fren yapılıyor. Fren şiddeti, direksiyon arkasındaki kulakçıklarla üç farklı kademede ayarlanabiliyor. "-" kademesinde hiçbir şekilde motor freni yapılmıyor (normal otomobil gibi). "+" kademesinde ise, "nötr" kademesine göre ayak gazdan çekilince daha güçlü bir motor freni yapılıyor. Motor freni sayesinde, trafikte fren pedalını kullanmadan sadece gaz pedalıyla yol almak oldukça rahat. (Bu özellik BMW i3'te de vardı.)
Şarj kabloları, bagaj kapağındaki bölümde saklanabiliyor. 
Türkiye Satış Tarihi ve Fiyatı

Elektrikli Smart, Türkiye'de henüz satışta değil. Mercedes-Benz Türk tarafından satış öncesi Türkiye'ye bir adet getirilmiş. Bu araç, şu anda saatlik araç kiralama şirketi Yoyo tarafından kiralanıyor. Yoyo yetkililerinden aldığımız duyumlara göre Amerika ve Avrupa'da hali hazırda satışta olan satışta olan Smart Fortwo ED'nin Türkiye'deki satışları 2014 yılı içerisinde başlayacak.


Bugün eğer bir elektrikli Smart sahibi olmak istiyorsanız iki seçeneğiniz var: Bataryalarla birlikte komple aracı satın almak yada aracı bataryasız satın alıp bataryaları kiralamak. Aracı bataryalı satın alırsanız bataryaların garanti süresi 3 yıl. 3 yıldan sonra bataryalarda herhangibir sorunla karşılaşırsanız yüklü miktarlar ödeyebiliyorsunuz. Bataryayı kiralarken bir sorunla karşılaşmanız halinde ise ücretsiz batarya değişimi bilie yapılıyor. Bu sebeple satın almak yerine kiralamak daha garanti bir çözüm gibi duruyor. Smart Fortwo ED'nin Almanya fiyatları şu şekilde.
Yani, aracı bataryasız (€18.910) alıp 73 ay batarya kirası ödedikten (73*€65) sonra, aracı bataryalı alırsanız ödeyeceğiniz tutara(€23.680) ulaşıyorsunuz. Ayrıca, 73 aya ulaşmadan aracı elden çıkarmak isterseniz batarya kirasını da devredebiliyorsunuz. Almanya fiyatlarına bakarak ve Türkiye'de de aynı satış politikasının uygulanacağını varsayarsak Smart Fortwo ED'nin Türkiye fiyatlarını batarya kiralamalı seçenek için 50-55bin TL, bataryayı da satın aldığınız seçenek içinse 70-75bin TL düzeyinde olmasını bekleyebiliriz. Tabii bu fiyatların euro kuruyla yakın ilişki içersinde olduğunu unutmamak lazım.

Sonuç

Otomobil sektörü giderek daha fazla elektrikleniyor. Bugün neredeyse her markanın en az bir adet konsept yada seri üretim elektrikli modeli var. Smart da bu akımına uyanlardan. Fortwo, şehiriçi dostu olmasının yanı sıra elektrikli versiyonuyla artık çevre dostu da oluyor. İyi ki de oluyor, çünkü elektrikli Smart son derece başarılı bir model. Keşke, bütün Smart'lar elektrikli olsa dedirtiyor...


--İlginizi çekebilecek diğer yazılar--

Türkiye'de Tek! Tesla Model S detaylı testine göz atın.
Toyota Yaris Hybrid detaylı testine göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..