10 Mart 2016 Perşembe

Yeni Sınıf Başkanı. Hyundai Tucson.

Hyundai Tucson 1.6 Turbo GDI Benzinli 4x4 7 İleri DCT
2004 ile 2008 yılları arasında lisede okuyordum ve hala ailemin yanındaydım. Aile otomobilimiz ise o zamanlarında Hyundai Accent'e Hyundai Accent Admire'dı.

Elden çıkarma zamanımız geldiğinde onunla 200bin km'yi devirmiştik.  Başka bir deyişle 
Evet i30, Hyundai için önemli bir adımdı. Avrupalı rakiplerine muadil geliştirilen araçların ilkiydi. Bariz bir şekilde eski Hyundai'lerden daha Avrupai görünüme sahipti. Tucson için ise Hyundai'nin Avrupa açılımının ikinci adımı oldu diyebilirim. Bugüne kadarki Hyundailerle arasında kayda değer bir fark var. 


Her açıdan atak görünüyor.
Hyundai Tucson'u sevdim, çünkü...

...yazacak o kadar güzel detay var ki hangilerini öne çıkarmam gerektiğine karar veremiyorum. :)

...işçilik ve malzeme kalitesiyle kabin beklentinizin üstünde bir deneyim sunuyor.
Yüksek güçlü benzinli motorda 19 inçlik jantlar standart.

Yazının başında belirttiğim gibi, Tucson bugüne kadar deneyimlediğim Hyundai'ler arasında açık ara en başarılı olanı. Kapının tok kapanış sesiyle başlayan bu üst düzey deneyim, deri malzemelerin cömertce kullanılmış olması ve plastik malzemelerin yumuşaklığı sayesinde oldukça tatmin edici bir hal alıyor. Süspansiyonların konforlu yapısı ve başarılı kabin yakıtımının desteğiyle kusursuzluğa doğru yol alıyor.

...sürüş performansı tatmin edici.
Her şey yerli yerinde. Multimedya arayüzü oldukça basit.

Tucson Türkiye'de 1.6 litrelik turbo benzinli motorun iki farklı güç versiyonu ile 2 litrelik dizel motor ile satılıyor. Ben, benzinli motorun yüksek güce sahip versiyonunu test ettim.
Kırmızı deri koltuklar iddialı görünüyor. Arka koltuklarda
da koltuk ısıtması mevcut. 

5500d/dak'da 177 bg maksimum güç ile 1500 d/dak'da 265 Nm tork üreten bu motor, 1.6 tonluk Tucson'u 9.1 saniyede 0'dan 100km/h hıza ulaştırabiliyor. Sürüşü lezzetli olmaktan uzak, direksiyon tepkileri ise vasat olsa da motorun performansı tatmin ediyor. Hatta, böylesine cüsseli ve dört tekerlekten çekişli bir otomobil için fazlasıyla performanslı olduğunu söyleyebilirim. Çift kavramalı DCT şanzıman ise Hyundai'nin eskiden kullandığı CVT'den sonra resmen ilaç gibi geliyor.

...arka koltuklarda koltuk ısıtma sunuluyor.

Hyundai Tucson'u sevmedim, çünkü...

...o yakıt tüketimi ne allah aşkına.
Şanzımanın geçişleri sarsıntısız. Vites kolunun arkasında
4x4 çekiş sistemi ve sürüş ile ilgili kumandalar yer alıyor.

Naptım ettim, tüketimi 11.0 litre/100km'nin altına indiremedim. Sakin kullanıp Sport moduna geçmediğimi de hatırlatayım. Siz de inemeyeceksiniz. Şimdiden kabullenin.
Ya da bir takipçimin yaptığı gibi Tucson alıp LPG dönüşümü yapabilirsiniz. Çok km yapan biriyseniz yerinde bir karar olabilir.

...o direksiyon ısıtması bir gün direksiyonun derisini yakacak.

Tucson'un hoşuma giden detaylarından birisi direksiyon ısıtmasıydı. İlk 5dk yüzümü güldüren bu konfor donanımı, daha sonraları acıyla karışık belirsiz bir duygu haline kavuşmamı sağladı. Tek kademeli direksiyon ısıtıcısı, devreden kesilmeden önce direksiyon tutulamayacak kadar fazla ısınıyordu.

Sonuç
LPG taktırmak da bir çözüm. 

Bugüne kadar Kadjar'dan Qashqai'ye, ASX'ten Sportage'a kompakt crossover segmentinde yer alan çoğu modeli kullandım. Tüm bu deneyimimin ışığında Tucson'un küçük bir farkla Qashqai'nin önünde sınıf başkanı olduğunu söyleyebilirim. (Dizel motor vazgeçilmeziniz ise, Tucson sizin için sınıf başkanı olmayabilir, o ayrı.) 


Evet, 2 litrelik dizel motor Türkiye vergi şartlarına uygun değil ve 1.6 litrelik motor çok yakıt tüketiyor. Yine de genel kullanım özellikleri Tucson'un hanesine bol bol puan kazandırıyor. Hem LPG dönüşüm opsiyonunun her daim mevcut olduğunu unutmayın...

Tucson'un detaylı fiyat listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bugüne kadar denediğim en başarılı Hyundai: 2016 Tucson


--


Fotoğraflar, Autocar Türkiye'de de yayınlanmış olup sevgili Gürkan Çağlar tarafından çekilmiştir.




--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Qashqai'nin Neden Sınıf Birincisi Olduğunu Şimdi Daha İyi Anladım.
Her Koşulda "Haylaz". Hayat Kardan Dolayı Felç Olsa Bile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..