27 Haziran 2014 Cuma

Hidrojenli Toyota Fuel Cell Sedan: Çevreci Otomobilde Tek Çözüm Yolu Elektrik Değil!

Toyota Fuel Cell Sedan
Çevre dostu veya sıfır emisyonlu otomobiller dendiğinde son 10 yıldır hemen herkesin aklı ya elektrik destekli (hibrit) yada tamamen elektrikli otomobillere gidiyor. Toyota, geçtiğimiz gün Tokyo'da düzenlenen medya etkinliğinde, yakında satışına başlayacağını açıkladığı ve seri üretim versiyonunun dış tasarımını paylaştığı Fuel Cell Sedan ile tek alternatifin bu iki seçenek olmadığını kanıtlamak istiyor. 
Toyota Fuel Cell Sedan

FCV sedan, Toyota'nın başarılı satış rakamlarına ulaşan Prius ve diğer hibrit modellerinin kullandığı "Hybrid Snergy Drive" teknolojisinin bir benzerini kullanıyor. Hibrit sistemden farklı olarak "Fuel Cell" teknolojisinde, benzinli motorun yerini hidrojen yakıt tankı alıyor. Bir başka deyişle, otomobil yine elektrik enerjisiyle hareket ediyor, ama elektrik enerjisini hazır olarak duvardaki prizden almak yerine hidrojeni oksijen ile reaksiyona sokup, reaksiyon sonucu kendi elektriğini kendisi üretiyor. Hidrojen dolumu, özel hidrojen dolum istasyonlarından yapılıyor, ve yaklaşık 3 dakikada standart fosil yakıtlı otomobillerle benzer bir menzil sunacak kadar hidrojen dolumu yapılabiliyor.  
Toyota Fuel Cell Sedan

Hidrojen yakıtlı araçlar için bugün en büyük problem, yakıt dolum istasyonlarının az sayıda oluşu. Örneğin, bugün California'da aktif 10 adet, Londra'da aktif sadece 1 adet hidrojen yakıt dolum istasyonu bulunuyor. Toyota da bu durumun farkında ve şimdiden aracın satılacağı bölgelerde daha fazla yakıt dolum istasyonunun faal olması için çalışmalara başlamış. 2015'te otomobilin satışına başlanmadan önce California'da 20 hidrojen dolum istasyonunun aktif olması planlanıyor. Ayrıca, otomobil ilk başta araç sadece yakıt dolum istasyonu bulunan sınırlı bölgelerde satışa sunulacak. Satış alanı adım adım genişletilecek.
Toyota Fuel Cell Sedan
Otomobilin Japonya satış fiyatı, tüketim vergisi hariç 7 milyon yen olacak. Bu fiyata Japonya'da BMW 528i M Sport almak mümkün. 7 milyon yenin karşılığı dolar karşılığı ise, yaklaşık 68bin dolar. Yani, bu fiyata Amerika'dan bir Tesla Model S alınabiliyor. ancak şimdiki Japonya fiyatıyla bir Tesla Model S de almak mümkün. Bu haliyle; Fuel Cell Sedan'ın bir bakıma Tesla Model S'in rakibi olarak konumlandırıldığını söylemek yanlış olmaz. 
BMW 528i M Sport'un Japonya'daki satış fiyatı. Tüketim vergisi dahil (solda) ve dahil değil (sağda).

Nisan 2015'ten önce Japonya'da satışa sunulacak olan Fuel Cell Sedan'ın Amerika ve Avrupa pazarlarına giriş tarihi, 2015 yazını bulacak. Bu pazarlar için satış fiyatı da satışa sunulmadan yakın bir zamanda açıklanacak. 



--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
Toyota Yaris Hybrid detaylı test yazısına göz atın. 
Türkiye'de Tek! Tesla Model S detaylı incelemesi ve test sürüş notlarını okuyun.  
Türkiye'de Tek! Elektrikli Smart Fortwo ED detaylı test yazısını inceleyin. 
Amerika'da Satışa Sunulan Seri Üretim İlk Hidrojenli Otomobil Ünvanı Hyundai Tucson Oldu! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..