16 Haziran 2014 Pazartesi

Elon Musk: "Bütün Patentlerimiz Size Aittir!"

Elon Musk, Tesla Motors CEO
Apple, Samsung, ve Google üçlüsünün patent savaşlarıyla birbirini yediği bir dönemde bir üretici çıkıyor ve tüm rakiplerine diyor ki, "Elimizdeki tüm patentleri Dünya'yı daha iyi bir hale dönüştürmek ve elektrikli otomobil endüstrisine güç vermek için kulllanabilirsiniz." Doğru tahmin ettiniz, bunu söyleyebilecek en muhtemel üretici, bugünün en radikal ve inovatif ürünlerinden birini, tamamen elektrikli otomobilleri, üreten Tesla Motors'dan başkası değil! 

Tesla Motors CEO'su Elon Musk, Tesla Motors'un elektrik teknolojisi ile ilgili sahip olduğu tüm patentleri, iyi niyetle, elektrikli otomobil teknolojisini geliştirmek üzere kullanacaklara herhangi bir hukuksal bir zorluk çıkarmayacaklarını açıkladı.
Nikola Tesla'nın elektrik motoruyla ilgili patenti. 
Musk bu kararlarının arkasındaki sebebi, The Tesla Blog'da "All Our Patent Are Belong To You" (Tüm patentlerimiz size aittir) başlıklı bir yazı kaleme alarak duyurdu:
İlk başlarda Tesla Motors'da, büyük otomotiv devlerinin teknolojimizi kopyalayıp kendi seri üretim methodları ile satış ve pazarlama ağlarını kullanarak bizi alt edeceklerini düşündük. Bu yüzden patent alma zorunluluğu hissettik. Daha fazla yanılamazdık, talihsiz gerçek bizim düşündüğümüzün tam tersi şekilde gelişti; otomotiv devlerinin elektrikli otomobil projeleri çok düşük ölçeklerde geliştirildi, tüm satışların %1'inden çok daha azı kadar. En iyi ihtimalle, büyük otomotiv firmaları elektrikli otomobillerini düşük menzile sahip olarak ve düşük adetlerde üretti. Bazıları ise, 0 emisyonlu araç işine hiç girişmedi bile. 
Elon Musk, asıl hedeflerinin Tesla dışındaki üreticileri elemekten ziyade, fosil yakıt kullanan otomobillerin üretimini azaltmak olduğunu hatırlattı ve ekledi: "teknoloji liderliği bir şirketin patent sayısıyla değil, bir şirketin iyi mühendisleri çekebilme gücüyle ilgilidir. "Açık kaynak" politikamızın Tesla'ya güç kaybettirmekten ziyade onu yücelteceğini öngörüyoruz." 

Tesla'nın yatırımcılarından Steve Jurvetson, kendi twitter hesabından Tesla Genel Merkezi'ndeki patent duvarının resmini paylaştı ve yanına, "Artık Özgür" yazdı.

İnternet ortamında yapılan yorumlar, Tesla'nın bu hamlesinin uzun vadede ona üstünlük sağlayacağını ve hatta yeni "açık kaynaklı" yeni bir iş modeli yaratarak iş dünyasına öncü olabileceğini söylüyor.

Bugün için son derece radikal olan bu kadar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda tartışmaya katılın...

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
Tesla Model S Detaylı İncelemesi ve Test Sürüşü Notları'nı okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..