16 Haziran 2014 Pazartesi

Babalar İçin; Peugeot 5008

Babalar İçin; Peugeot 5008
Dün Babalar Günü'ydü, o yüzden bu haftanın test yazısı, aile babalarına özel bir modele ait olsun istedim. Makyajlı Peugeot 5008, bu modellerden biriydi ve Akselerasyon'un bu haftaki test yazısının baş kahramanı oldu. 5008 için hem onun detaylarını ortaya çıkaran hem de Babalar Günü kutlama mesajını içeren kısa ve eğlenceli bir tanıtım videosu çektik. Buyrun, hemen aşağıda dönsün videomuz...
Dış Mekan
Peugeot 5008
Peugeot, 2009 yılından beri yollarda olan MPV modeli 5008'i makyajladığında takvimler 2014 başını gösteriyordu. Çok kapsamlı sayılamayacak makyaj operasyonu sonucu otomobilin yüzünde tasarım yenilikler yapıldı. Burada artık yeni ızgara ve tampon ile güncel Peugeot ailesinden tanıdık yeni far tasarımını görmek mümkün. Göze çekilen kalem gibi duran LED gündüz farları da yeni ön far grubu içerisindeki yerini almış. Makyaj sonrası 5008'in dış görünüşü ile ilgili yapılabilecek en iyi yorum, artık daha alımlı gözüktüğü yönünde.
Peugeot 5008
Makyaj operasyonu sonucunda yan ve arka kısımda tasarımsal bir yenilik bulunmazken, iç mekanda ön konsol ve direksiyon üzerinde parlak metal görünümlü malzemelerin daha çok kullanıldığı dikkat çekiyor.

İç Mekan

Peugeot 5008
Videodan da detaylarını gördüğünüz gibi Peugeot 5008, özellikle iç mekanda birtakım teknolojik oyuncaklara sahip. Anahtardaki kilit açma butonuna bastığınızda elektrikli yan aynaların açılmasıyla başlayan bu hareketlilik, motoru çalıştırdığınızda ön konsolun üstündeki multimedya ekranı ile direksiyon hizasındaki renkli head-up display’in açılmasıyla tamamlanıyor. Kendi kendine hareket eden bu o kadar obje bana yetmez diyorsanız, elektrikli tavan perdesinin açılmasını da tek bir dokunuşla başlatabilirsiniz.
Peugeot 5008
Teknolojik hareketlilik yüzünüzü güldürdükten sonra kabinin malzeme kalitesi ve ergonomisinin başarılı olduğunu fark ediyorsunuz. Evet, malzemelerin birleşme noktasındaki işçilik belki daha iyi olabilirdi ve iki koltuk arasına kullanışsız derinlikteki saklama gözü yerine en azından bir bardaklık(!) yerleştirebilirdi, ama sonuçta 5008'in iç mekanı "geniş" ve "konforlu" kelimelerini çağrıştırmayı başarıyor. 
İkinci sırada oturanların keyfine diyecek yok :)
Kimin kemer takıp takmadığını iç dikiz aynasının hemen üzerindeki bu panelden öğrenebiliyorsunuz.
5008, 7 koltuklu bir model. Yani, bagaj zemininde iki koltuk daha saklanıyor. Bu koltukları bir elim doluyken bile, diğer elimle iki hamlede bagajda saklandığı yerden çıkarıp kurabiliyorum. Çocuklar için yeterli olan bu koltuklara yetişkinlerin oturması içinse tek şart var; ikinci sıra koltukların en ön pozisyonda olması. İşte o zaman 178cm boyumla baş mesafesinin neredeyse tamamını kullanan ben, yeterli bir diz mesafesine sahip oluyorum. Bu arada, en ön pozisyona çekilen ikinci sıra koltuklarda hala yeterli diz mesafesinin bulunduğunu da hatırlatayım. Üçüncü sıra koltuklara geçiş, yine tek hamlede iki büklüm olup öne doğru hareket eden ikinci sırada dış taraftaki koltuklar yardımıyla yapılıyor. 
İkinci sırada dıştaki koltukları tek hamlede öne katlayıp üçüncü sıraya ulaşmak mümkün.
Ön tarafta görmeyi beklediğim bardaklıklar, komik bir şekilde üçüncü sırada karşıma çıkıyor. Çocukların biberonlarındaki sütleri dökülmesin diye düşünülmüş olsa gerek :)
5008'de sadece üçüncü koltuk sırasında oturanların bardaklıkları var..
Bagajda acil durumlar için portatif fener bulunuyor.
Sürüş ve Kullanım
Peugeot 5008, ülkemize sadece 115 beygirlik 1.6 HDi dizel motor ve 6 ileri otomatikleştirilmiş şanzımanla ithal ediliyor. Peugeot’nun tutumluluğuyla ünlü 1.6 dizeli, kendinden beklenen görevi başarıyla yerine getiriyor. 300 km’yi aşkın karma test kullanımım sonunda 6.1 litre/100km’lik bir değere ulaştım. Uzun yol kullanımında ise, bu değerin 5-5.5 litre/100km bandına düşeceğinin sinyallerini alıyorsunuz. 

Gelelim otomatikleştirilmiş şanzımana... Öncelikle söyliyeyim 5008'in en zayıf yanı şanzımanı. Şanzıman, vites değişimlerini yavaş gerçekleştiriyor öyle ki zaman zaman 1500 kglık kütlenin vites değişimi sırasında bir öne bir arkaya sallandığına şahit olabiliyorsunuz. Özellikle sollama anlarında gerilimin yükselip nefeslerin tutulmasını sağlayan durumu, direksiyon arkasındaki vites kulakçıklarını kullanıp vites değişimini manuel olarak yaparak, vites geçiş anını kestirerek, bir nebze olsun hafifletmek mümkün.

Otomobilin yüksek sürüş pozisyonu hem iniş-binişlerde rahatlık, hem de sürüş esnasında yola hakimiyet sağlıyor. Yüksek yapıyla birleşen yumuşak süspansiyon ayarları, manveralarda fazla salınım demek olsa da konfor anlamında tüm yolcuları memnun ediyor.


Sonuç

5008, bu devirde çocuk olmak vardı dedirtiyor, çünkü arka koltukların hacmi ve bu sırada sunulan konfor ekipmanları 5008'in arka koltuklarını da ön koltukları kadar rahat kılıyor. Sürüş konusunda biraz sabırlıysanız ve kalabalık bir aileniz varsa 5008, sizi de ailenizi de yorgun düşürmeyecek ve oldukça rahat ettirecektir.

Ülkemize tek donanım paketi ile getirilen 5008, yaklaşık 90bin TL'nin biraz altında bir fiyata satılıyor. Test aracındaki gibi Xenon far, geri görüş kamerası, navigasyon, ikinci sıra için sunulan ekranlar gibi opsiyon kalemlerine de sahip olmak isterseniz fiyat 95bin TL'ye ulaşıyor.


5008 ile ilgili teknik ve donanım tabloları için Peugeot web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


*5008'in eğlenceli kısa tanıtım videosunun hazırlanmasında emeği geçen Ece Yılmaz'a teşekkürler.



--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..