9 Haziran 2014 Pazartesi

Ayaklı Heykel; Mazda 6

Mazda 6
Bugüne kadar Akselerasyon'da test izlenimlerimi yayınlanan otomobillerden belki de en çekici tasarıma sahip olanı Mazda 6. Bu yüzden Mazda'nın akıcı tasarımına uygun olarak test yazısının girizgahını kelimelerle değil, daha görsel bir içerikle yapmak istedik. Çok kısa bir video çektik.
Bu arada bu test için yazı formatını da biraz değiştirdim. Videoyu izlediyseniz şimdi test boyunca aklımda kalanları maddeler halinde aktardıktan sonra motor, sürüş ve yakıt tüketimi kısmına odaklanmayı planlıyorum..
Mazda 6
  • Mazda 6, bence kendi sınıfında yollardaki en güzel görünen seri üretim otomobil. Tasarımında kusur bulmak gerçekten zor, her açıdan çekici çizgileri var. Öndeki güçlü ve atak görünümü, arkadaki sert bakışlı stoplar destekliyor. Yan yüzeyler boyunca devam eden dalgalı ve derin çizgiler, otomobilin tasarım felsefesi KODO'yu (hareketin ruhu) vurgular cinsten. Vişne çürüğü kırmızı rengi ise onu sadece daha da çekici kılıyor. Bu konu biraz göreceli, ama tasarım anlamında ben bu sınıfta Mazda 6'nın karşısına çıkabilecek bir rakip bulamadım. Yaşaysadı eğer, tasarım anlamında bu sınıftaki tek rakibi Alfa Romeo 159 olabilirdi diye düşünüyorum.
    Mazda 6
    Mazda 6
  • Otomobil hem trafikte hem otoparkta tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Öyle ki stajımın daha ilk haftasında ofiste Mazdalı çocuk diye hatırlanmaya başladım :)
Ön kısımda yeterli hacim mecut. Koltuklar rahat.
  • Dış tasarımı ile ağızları sulandıran Mazda 6, ne var ki aynı etkiyi yaratmaktan uzak bir iç mekana sahip. Ön konsolun dik yapısı ve havalandırma ızgaralarının tasarımı E Serisi'ni hatırlatıyor. Multimedya ekranının grafikleri ve ekranı siper eden plastik kısım ise, kalite algısını biraz düşürüyor. Bir de Japonlar bize uzun süredir yaptığı bir şaka var. Toyota modellerinde de görülen dijital saat(!) ne yazık ki Mazda 6'nın güzel orta konsolunda da var. Saati ayarlamak için kullanılan üç adet tuşu da orta konsola koymuşlar utanmadan. Birileri bu alışkanlığından vazgeçmesi için Japonları artık uyarmalı. Kısacası, dışarda hissettiğim "özel ve farklı" otomobil algısı iç mekana geçince biraz törpüleniyor.
İç mekan, dış tasarımın yanında biraz sade kalmış; ama ergonomi ve kalite açısından herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Dokunmatik ekranın kullanımı kolay olsa da bu kısımda daha üst sınıf hissettiren bir ekrana yer verilebilirdi.
Dokunmatik ekranın dışında kalan kontrollerin kullanımı problemsiz.
  • Orta konsolun üst kısmında kullanılan malzeme o kadar yumuşak ki ön cam biraz daha yüksek olsa resmen koy kafayı uyu :) Alt taraflarda kullanılan malzeme kalitesi de fena sayılmaz. Isıtmalı, elektrikli ve sürücü tarafı hafızalı deri ön koltukların konforuna da diyecek yok.
  • Az önce "...ön cam biraz daha yüksek olsa..." dedim ya orada ilk ipucunu verdim aslında; Mazda 6'nın tavanı biraz alçak. Ön ve arka camları da oldukça eğimli. Bu durum sportiflik hissini artırsa da otomobile ilk bindiğimde acaba Mazda 3'ü mü teste aldım hissini yaşatmaya yetti. Yanlış anlaşılmasın eğimli tavan yapısına rağmen ön-arka baş mesafelerinde sorun yok, sadece otomobilin 4800mm'lik uzunluğunu iç mekan pek hissettirmiyor. Arka diz mesafesi başarılı. 490 litrelik bagaj hacmi geniş. 
Arka koltuklarda diz ve baş mesafesi sorunsuz. Koltuklar katlandığında neredeyse dümdüz iki kişilik yatağınız hazır :)
Bose yazısından otomobilin içinde tam 11 adet var ;)
  • 11 hoparlör Bose ses sistemi tek kelimeyle şahane çalışıyor!
  • Bose ses sitemi de dahil olmak üzere yukarıda saydığım tüm donanımlar standart. Bu zamana kadar bahsetmediğim hatalı şerit değiştirme uyarıcısı, kör nokta uyarı sistemi, 30 km/h hıza kadar fren destek sistemi, far hüzmesini otomatik ayarlayan farlar gibi birçok güvenlik ve konfor donanımı da bu uzun stadart donanım listesi içinde yer alıyor. Türkiye'ye tek donanım paketiyle (Sport) getirilen Mazda 6'nın tek opsiyon kalemi ise, Vişne Çürüğü kırmızı rengi. 
  • Son olarak tabiri caizse ağzına kadar dolu ve keyifli bir otomobilin nerede sunroofu diye düşünüyor insan. Mazda mühendisleri bütün parayı diğer donanımlara ve orta konsolun ekstra yumuşak malzemesine hacadığı için sunroofa bütçe kalmamış sanki :)
Motor, Sürüş ve Yakıt Tüketimi
Derin siperlikli göstergeler kolay okunuyor. Işıklandırma beyaz renkli tercih edilmiş.
Mazda 6'nın kalbinde 2.0 litrelik atmosferik benzinli bir motor görev yapıyor. Bu motorun en önemli özelliği sıkıştırma oranı en yüksek seri üretim benzinli motor ünvanına sahip olması. Yüksek sıkıştırma oranı daha az enerji kaybı ve daha verimli bir motor demek. Bu sayede motorun yakıt tüketim değeri 2 litrelik hacmine rağmen zorlanmadan kontrol altına alınabiliyor.
Mazda 6
Skyactiv teknolojisi motor, Mazda'nın verimlilik çalışmaları sonucu ortaya çıkmış.
Yakıt tüketimini kontrol altında tutan bir diğer etkense, i-Eloop adı verilen fren enerjisi geri kazanımı sistemi. Gaza basmadığınız her anda geri kazanılan elektrik enerjisi küçük bir aküye depolanıyor. Depolanan bu enerji, klima, farlar, müzik sistemi gibi elektrikli aksamın enerjisini karşılamakta kullanılıyor. Eletrik enerjisi üretme görevini motordan devralan sistem sayesinde, %10 oranında daha düşük yakıt tüketimi sağlandığı belirtiliyor.
i-Eloop sistemini sağdaki bilgi ekranından takip edebiliyorsunuz. Yakıt tüketimi, menzil gibi değerleri direksiyon üzerindeki oklarla menüler arasında ilerleyerek yine bu kısımdan okuyorsunuz. 
300km'yi aşkın şehir içi ve şehir dışı kullanımım sonrası karma tüketimim 8.5 litre/100km'ydi. Bu değerin, motorun sesini dinlemek için yüksek devirlerde gezinmeye başladığınızda rahatlıkla 10 litre seviyesine yaklaştığını hatırlatayım. Bu arada Mazda 6'nın motor sesi muazzam. Ne vardı da herkes birden turbo'landı dedirten cinsten...

Otomobil yere iyi tutunuyor ve sürüşü de keyif verici sayılabilir. Direksiyon biraz sert, ama alışmak da zor değil. Bu arada ESP'yi kapatıp, hafif maceralar  opsiyonunuz da var. 


Motor Sesi Hakkında Küçük Bir Anektod


Bir test akşamı 23.30 sularında Ortaköy-Kabataş hattında sakince seyrederken bir motosiklet hızlı değil, ama gecenin sessizliğini bozan bir gürültüyle yanımdan geçti. Ben de karşılık olarak ara gaz vermek suretiyle Mazda 6'dan birkaç melodi mırıldandım. Motosiklet sürücüsünün yaptığı tek hareket, birden frene basıp şaşkınca arkasını kontrol etmek oldu. Sesin bu yürüyen kırmızı heykelden geldiğini anladıktan sonra yol ayrımına kadar 6'yı süze süze beni takip etti :)


Sonuç
Mazda 6
Sonuç olarak, bu otomobil gerçekten güzel gözüküyor ve farklı hissettiriyor. Özellikleriyle başarılı olsa bile maalesef ülkemizdeki vergilendirme sisteminin kurbanı (2 litrelik motor - 129bin TL satış fiyatı) oluyor. Yaklaşık 1 yıldır satışta olan Mazda 6'yı işte bu yüzden sokaklarda ayda bir görüyorsak iyidir.

Test sonrasında otomobili teslim ederken  ayrılırken tek bir dileğim vardı; bu otomobilin sokaklarda biraz daha boy göstermesi. Ama aşırıya kaçıp özel olma halini kaybetmeden, sadece "biraz" daha. Günde bir tane görecek kadar yeterli...
Ön far yıkama suyunun püskürmesi. Anlayamazsınız :) En iyisi, Mazda 6'ya bir şans verin ve bu ayarda bir otomobil alma niyetiniz varsa hiç değilse bir test sürüşüne çıkıp Mazda 6'yı kendiniz görmeden karar vermeyin.
Son olarak, video çekim ve montaj kısmını üstlenen Ece Yılmaz'a ve fotoğrlarıyla testi renklendiren Hikmet Cemal'a teşekkürler.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler--

Yeni Mazda 2, Küçük Hacimli Dizel Motorla Geliyor 
2012 Volvo S60 T4 Powershift kullanılmış otomobil testine göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..