4 Mart 2014 Salı

Apple, CarPlay ile Otomobillere Giriş Yapıyor

Cupertino, ABD merkezli teknoloji devi Apple, kişisel akıllı asistanı Siri'yi otomobillere taşıyacağını geçtiğimiz yıllarda duyurmuştu. İlk duyurudan sonra ise, konuyla ilgili Apple cephesinden hiçbir gelişme açıklanmamıştı. Ta ki düne kadar. Volvo, Apple ile yaptığı işbirliğini Cenevre Otomobil Fuarı'ndan bir gün önce bir basın bülteniyle duyurdu. Apple'ın araç içi sisteminin ismi CarPlay olurken CarPlay'e sahip ilk Volvo, yeni XC90 olacak.
Volvo ile eşzamanlı olarak Apple cephesinden de CarPlay ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Apple, CarPlay'i iPhone'u araç içinde çok daha güvenli ve kolay kullanma yolu olarak tanımlıyor. CarPlay, araç içinde orta konsolda yer alan multimedya ekranını kullanıyor. iPhone'da Siri ile yapılabilen tüm aksiyonlar CarPlay'de de yine Siri sayesinde yapılabilecek. Yani sürücüler sadece konuşarak iPhonelarındaki arama, mesajlar, haritalar, müzik uygulamalarına erişebilecekler. Sesle kontrol dışında ise, dokunmatik ekran ve kontrol tuşları ile de CarPlay'i kontrol etmek mümkün olacak. Ayrıca, Spotify gibi bazı Apple üretimi olmayan uygulamalar da CarPlay üzerinden kontrol edilebilecek.

İlk etapta Volvo, Ferrari, ve Mercedez-Benz 6-16 Mart tarihleri arasında CarPlay'li araç içi multimedya sistemlerini Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergileyecekler. Yukarıdaki üç markaya ilaveten Honda, Hyundai, Jaguar da 2014 yılı içerisinde CarPlay'li otomobillerini satışa sunacaklar. 2015 yılında ise, CarPlay kullanan marka sayısı hızlı bir şekilde artacak.
CarPlay'in yakın zamanda kullanıcağı markalar
CarPlay, gözlerinizi yoldan ayırmadan iPhone'unuzu kontrol etmenizi sağlıyor. Bu sayede sürüş güvenliğini artırıyor. Adı "safety-güvenlik" ile özdeşleşen olan Volvo'nun, CarPlay'i ilk kullanacak olan markalardan biri olmasına bu yüzden şaşmamak gerekiyor. Ayrıca, CarPlay'in yeni nesil Volvo iç mekan tasarımına yakıştığını da belitmem gerekiyor. 2014 sonunda tanıtılacak yeni nesil XC90, CarPlay'i kullanacak ilk Volvo olacak. Ondan önce ise, Volvo Concept Estate'de CarPlay'li yeni nesil Volvo iç mekanı sergilenecek.
Apple'ın CarPlay hamlesi ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..