6 Mart 2014 Perşembe

Üçüzler Yenilendi: Peugeot 108, Citroen C1, Toyota Aygo

Peugeot 107, Toyota Aygo, Citroen C1
Peugot-Citroen-Toyota üçlüsü vakt-i zamanında şehir içi otomobili üretmek için bir ortaklık yaptı. Amaç, geliştirme ve üretim masraflarını azaltmaktı. Yapılan ortaklığın ilk meyvesi olarak 2005 yılında Peugeot tarafında 107, Citroen tarafında C1, Toyota tarafında ise Aygo model ismiyle satışa sunuldu. Bugüne kadar üç modelde yaklaşık 750-800 biner adet satıldı. Üç marka da şehir içi otomobillerinin satış başarısından memnun kalmış olacak ki bugün üçüzlerin yeni nesilleri, 2014 Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılıyor.
Peugeot 108
Peugeot 108
Aynı altyapıyı, aynı mekanik aksamı ve iç mekan tasarımını paylaşsalar da üç otomobil de dış tasarımlfarklılaşıyor. Üç modelde kendi markalarının tasarım detaylarına sahipler. İlk nesilde olduğu gibi ikinci nesilde de Toyota Aygo en farklı tasarımı sunuyor. Peugeot 108 ve Citroen C1, Aygo'ya kıyasla daha benzer dış tasarımlara sahipler. Üçüzlerin ikinci neslinde; Peugeot daha sofistike bir tasarıma yönelirken, Citroen cesur ve gözü pek tasarım çizgisini sürdürüyor. Toyota ise, daha genç ve eğlenceli bir tasarım yaratmış. Aygo'nun fuardan önce yayınlanan teaser videosunda, "eğlenceli" tasarım vurgulanmıştı.
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo (Üç modelde de 7 inçlik dokunmatik ekran sunuluyor.)
Toyota dışında Peugeot ve Citroen'de tavanın tamamını kaplayan açılabilir tenteye sahip modeller olacak. Tavanı açılabilen modellerin Peugeot'daki adı 108 TOP, Citroen'deki adı C1 Aerospace. Toyota yetkilileri, yeni Aygo'da açılır bir tavan yerine daha kaslı bir görünüm sunduklarını belirtiyor. Ayrıca, "double-bubble roof" adını verdikleri tavanın sürücü ve yolcu üstünde kalan bölümlerinin kabarık yapısı sayesinde daha geniş bir iç mekan yarattıklarını iddia ediyorlar.
Citroen C1
Citroen C1
Citroen C1
Motor konusunda ise, Peugeot ve Citroen'nin motor gamında 68 beygir güç üreten benzinli 1.0 litre VTi ile 82 beygir güç üreten benzinli 1.2 litre VTi bulunurken Toyota Aygo ilk başta sadece 68 beygirlik benzinli motorla satışa sunulacak.  Bu arada, üçüzlerin bagaj hacmi 196 litreye ulaşmış. Yeni neslin bagaj hacmi ilk nesillerde sunulan 139 litrelik hacimden daha iyi olsa da Hyundai i10'un 252 litrelik bagajının gerisinde kalıyor. Aygo ve C1, sadece 5 kapıyla satışa sunulurken 108, 3 kapı opsiyonuna da sahip olacak. Ayrıca, 3 kapılı Peugeot 108'de çif renk opsiyonu yer alacak.
Apple'ın CarPlay ile yaptığını üçüzler Mirror Screen Technology adı verilen sistemle yapıyor. Üç otomobilde de bulunan sistem sayesinde akıllı telefonunuzu(Videoda android ve iPhone gözüküyor) otomobilin multimedya sistemine bağladığınız zaman telefonununuz çoğu kontrolünü otomobilin ekranından kontrol edebiliyorsunuz.

Üç modelin de yaz aylarında satışa sunulması bekleniyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..