18 Mart 2014 Salı

2014 Renault Megane Sport Tourer

2014 Renault Megane Sport Tourer
Geçtiğimiz hafta sonu Renault'un davetiyle Antalya'da düzenlenen Yeni Megane tanıtım organizasyonuna katılmıştım. (Lansman notlarımı buradan okuduğunuzu tahmin ediyorum.) Yoğun etkinlik programında zaman yaratıp özellikle Sport Tourer, yani Megane'ın station karoserli modeliyle vakit geçirdim. 
Renault Megane Sport Tourer
2014 Renault Megane Sport Tourer
Neden HB değil de Sport Tourer diye soracak olursanız, sebebin tamamen psikolojik ve korumacı tavrımdan ötürü olduğunu söylerim. Ülkemiz insanlarının sedan fanatikliği, yok denecek kadar az sayıda station satılmasına sebep oluyor. Hatta, az satışlı station pazarı yüzünden bazı station modelleri Türkiye'ye hiç ayak basmıyor bile. Hal böyle olunca, ben de station'lara türü tehlikede olan endemik bitki edasıyla yaklaşıyorum. Renault Megane Sport Tourer segmentinin en çok satan station modeli olduğu için sokaklarda rakiplerine kıyasla daha fazla boy gösterse de ben ona yine yardıma muhtaç bir station edasıyla yaklaştım. Sport Tourer'ı bir kez bulmuşken bırakmadım. Tüm ayrıntılarıyla bu yazının kahramanı 2014 model Megane Sport Tourer!
2014 Renault Megane Sport Tourer
2014 Renault Megane Sport Tourer
Sürüş

Lansman boyunca 1.5 dCi 110 beygir motor ve EDC otomatik şanzıman kombinasyonunu hem HB hem de Sport Tourer'da kullanma şansım oldu. İki gövde de 170-180 km/h hızlarda stabil yapısını koruyor. Virajlarda ise, Sport Tourer'ın arkadaki fazlalığı kendini belli ediyor. Ani direksiyon hareketlerinde ve virajlarda arkadaki 524 litrelik bagajı hissediyorsunuz.



Dizel motorlarda sunulan çift kavramalı EDC otomatik şanzımana söylenecek kötü söz yok! 
Bagaj Hacmi

Bagaj kapağı son derece geniş açılıyor. Yükleme eşiği de alçak. Bagajın her türlü dağınıklığınızı toplayabileceği konusunda hemfikir olabiliriz. Buradaki tek sorun arka koltuklar yatırıldığında bagajda düz bir zemin elde edilememesi.

Megane Sport Tourer, 524 litrelik bagaj hacmi sunuyor. 
Sport Tourer'ın bagaj hacmi arka koltuklar yatırıldığında 1600 litreye ulaşıyor.
İç Mekan

Lansman notlarımda belirttiğim gibi Megane "makyajlandı". Makyaj operasyonu ise sadece ön yüzdeki tasarımsal değişiklikler ile teknolojik yenilikleri kapsıyor. Bu yüzden iç mekanda güncel Megane ailesine göre bir farklılık yok. Malzeme kalitesi başarılı. En büyük farklılık orta konsolun üstünde 17 inçlik dokunmatik ekranıyla duran R Link multimedya sistemi.


Mart ayında olmamıza rağmen Antalya oldukça sıcaktı. Bu yüzden klima kumandalarıyla biraz daha fazla haşır neşir oldum. Orta konsolda eleştireceğim en önemli nokta, klima fan hızı ayarlama düğmesinin aşırı küçük tasarlanmış olması. Diğer butonlardan farklı yapıda olmaması sürüş sırasında onu bulmak için özel ilgi harcamama sebep oldu. Sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen bir ayrıntı. 

Orta konsol (solda). Vites kutusu ve R Link multimedya sistemi kontrolleri (sağda).
R Link multimedya sistemi, dokunmatik ekran dışında vites kutusunun arkasındaki butonlarla da kontrol edilebiliyor. Açıkcası, buradaki kontrol arayüzünün çok başarılı olduğunu söyleyemem. 
Çift parçalı sunroof otomobile keyif ve ferahlık katıyor. 
GT Line donanımlı bir Megane kullandığınızın iç mekandaki kanıtları...
Şerit Takip Asistanı, dikiz aynasının hemen önündeki düğme aktive/deaktive ediliyor (solda). Direksiyon arkasındaki kolların kullanımı kolay (sağda).
İç mekanda, Megane HB'den farklı olarak sürücü ve yolcu ayak bölmelerinin altınca iki adet kapaklı göz bulunuyor. Özellikle çocuklu ailelerin işine yarayabilecek bir detay.
Sürücü ve yolcu ayak bölmelerindeki kapaklı gözler benim pek işime yaramasa da kalabalık ailelerin işine yarayabilir. 
R Link Multimedya Sistemi
Antalya'nın yüksek güneşine rağmen, ekrandakileri okumak konusunda hiçbir problem yaşamadım.
R Link, Renault'nun geçtiğimiz aylarda Captur ve Clio ile satışa sunduğu ve kısa sürede tüm model gamına entegre ettiği yeni multimedya sisteminin adı. Tomtom destekli Türkçe navigasyon sistemi, bluetooth ile cep telefonu senkronizasyonu, sesli tweet ve email okuma, geri görüş kamerası gibi birçok fonksiyonu içinde barındıran bir sistem.
R Link multimedya sistemi arayüzü
R Link'in içinde bir yerler saklı bir özellik var ki çok kimseler bilmiyor. Adı R Sound Effects. Bu özellik sayesinde standart bir Renault otomobili kullanırken otomobilin içinde bir Clio V6, Clio RS, motosiklet, muscle car gibi farklı araçların motor seslerini duymanız mümkün. R Sound Effects gaz tepkileriniz ve viteş geçişleriyle senkronize bir şekilde çalışıyor ve dizel homurtusundan ziyade sistemden seçtiğiniz aracın motor sesini kabin içine yansıtıyor. Sesin yapay olduğu belli olsa da yüzleri gülüyor. Ben bu özelliği keşfettikten sonra son 20-30 km Clio V6 sesiyle 1.5 dCi dizel Megane kullandım. Daha keyifliydi :)


R Sound Effect'in nasıl çalıştığını çektiğim videoyu izleyerek görebilirsiniz. Ses biraz düşük çıkmış, hoparlörünüzün sesini açmayı unutmayın.
Motor - Şanzıman - Donanım

Yeni Megane Sport Tourer Nisan başında bayilerdeki yerini alınca Touch ve GT Line donanım paketleriyle satışa sunulacak. Motor seçeneklerini ise 1.5 dCi 110 beygir dizel motor ile 1.6 dCi 130 beygir dizel motor oluşturacak. 1.5 litrelik motor EDC otomatik şanzımanla satın alınabilirken 1.6 litre dizel motor sadece manuel şanzıman opsiyonuna sahip olacak. Fiyatlar ise,  72.500 ile 80.500 TL arasında değişiyor. Detaylı listeyi aşağıdaki fotoğrafta bulabilirisiniz.

Renault Yeni Megane Sport Tourer Satış Fiyatları
Anahtarsız giriş sistemi, tüm versiyonlarda standart olarak sunuluyor.
Unutmadan, testini okuduğunuz modelin GT Line donanımlı bir model olduğunu ve bir alt donanım paketi olan Touch'da fotoğraflarda gördüğünüz bazı özelliklerin olmayacağını hatırlatayım. 

Etkinlik fotoğraflarına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..