27 Ocak 2014 Pazartesi

Tesla'nın İsmi "Te Si La" Oluyor!

Tesla Logo
Palo Alto, California merkezli elektrikli otomobil devi Tesla, 2009 yılında Çin'de satış yapmaya karar verdi. Çin pazarına girip büyümeyi hızlandırma fikri kulağa hoş gelse de daha ilk anda büyük bir sorun baş gösterdi. Tesla'nın Çin pazarında kullanmak istediği "Te Si La" isminin patenti, Çinli işadamı Zhan Baosheng tarafından 2006 yılında alınmıştı. Tesla, ancak 2009 yılında Çin pazarına girme planları yaptığında bu durumu farketti.

Tesla, Baosheng'e "Te Si La" isim haklarını için $326bin teklif etti. Baosheng'in aklındaki rakamın ($32milyon) oldukça altında kalan bu miktar, Baosheng'i alışverişe ikna etmeye yetmedi. Bu sırada Tesla mahkeme yoluna da başvurdu. Oldukça uzun süren mahkeme dönemi sırasında, "Tuolose" isminin kullanılacağına yönelik dedikodular yayıldı. Çin'in twitter benzeri sosyal paylaşım sitesi Sina Weibo'da ise, "Te Su Le" isminin kullanılmasını öneren birçok kullanıcı oldu. En sonunda geçtiğimiz hafta, mahkemeden Tesla'nın lehine sonuç çıktı. Tesla, "Te Si La" ismini Çin'de resmi olarak kullanmaya başladı.
Tesla Model S
Global markaların Çin'deki isim hakları savaşı bir ilk değil. Bu durumun benzeri daha önce Apple'ın "iPad" ürün ismi için de yaşanmış, Apple patent sahibi Çinli işadamına 6 milyon dolar gibi yüksek bir meblağ ödeyerek "iPad"in Çin'deki isim haklarını almıştı. Tesla, Apple'dan daha şanslı bir şekilde mahkeme yolunda başarıya ulaşıp daha az maddi hasarla bu durumdan sıyrılmış oldu. 

Kaynak
www.reuters.com
www.autoblog.com

                                                                                                                                                                       

Tesla'nın anavatanı California'da gerçekleştirdiğimiz test sürüşünü okumuş muydunuz? Tesla Model S test sürüşü ve detaylı inceleme yazısını okumak için buraya tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..