24 Ocak 2014 Cuma

Toyota Auris Touring Sports Basın Lansmanı ve Ali Haydar Bozkurt'un 2013 Yılı Sektör Değerlendirme Toplantısı

Toyota Türkiye, 23 Ocak günü bir basın toplantısı gerçekleştidi. Four Seasons Hotel the Bosphorus’ta gerçekleştirilen toplantının ilk kısmında Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2013 yılı Türkiye otomotiv sektör değerlendirmesini yaptı. Ayrıca, Türkiye otomotiv sektörü ve Toyota Türkiye için 2014 yılı beklentilerini paylaştı. İkinci kısımda ise, Toyota Auris’in stationwagon karoserli versiyonu olan Auris Tourer Sports’un Türkiye lansmanı yapıldı.
Ali Haydar Bozkurt'un sunumundan aklımda kalanlar şu şekilde. Türkiye’de toplam yerli araç satışı %11 düşerken Toyota yerli araç satışlarını %15 artırdı. Türkiye’de toplam ithal araç satışı %21 artarken, Toyota yerli araç satışlarını %11 artırdı. Yeni nesliyle beraber Türkiye’de üretilmeye başlanan Corolla, Toyota’nın yerli satışlarını artırmasındaki en büyük etken. ÖTV’nin artması, dövizin stabil olmaması, ve BDDK’nın yeni düzenlemeleri yüzünden Türkiye’de otomotiv satışlarının ortalama %30 düşüş bekleniyor. Bu sayede 2013’te 853bin adet olan otomotiv satışı, 2014’te 600bin seviyelerine gerileyecek. Bu ani düşüş, 2013 model stoğunun eriyip ve BDDK’nın yeni düzenlemesinin yürürlüğe gimesiyle birlikte ilk defa Şubat ayı satışlarında net olarak hissedilecek.

2014 yılının zor bir yıl olacağını belirten Bozkurt, 2014 yılında "temkinli" hareket edeceklerini belitti. "Henüz kırmızı alarma geçmedik, ama sarı alarm sınırını da aştık" dedi. ÖTV artışıyla ilgili ise, cari açığı azaltmak için ÖTV’nin kısa vadede etkili olabileceğini, ancak orta ve uzun dönemde satışlardaki düşüşün yabancı yatırımcıları tedirgin edebileceğine değindi. İstikranın önemini vurguladı. İstikrarlı bir ekonomi için ihraç edilebilecek değer yaratmanın önemini hatırlattı.
Yeni model hakkında ise Auris’in kompakt hatchback sınıfında %12.5 pazar payına, Auris TS’un da sahip olacağını öngördü. Ali Haydar Bozkurt’un ardından Auris Tourer Sports’un lansmanı için Toyota Türkiye pazarlama bölümünden Alican Bulutoğlu sahneye çıktı.
Bulutoğlu, sunumunda aşağıdaki bilgileri paylaştı. Yeni Auris Tourer Sports’un satışlarına Türkiye dışında geçtiğimiz sene yaz aylarında başlanmıştı. Türkiye’de ise, şubat ayının ortalarından itibaren satışa sunulacak. İngiltere’de üretilen Auris Touring Sports’un satışları, Türkiye dışındaki pazarlarda geçtiğimiz yaz aylarında başlanmıştı. Türkiye’deki satışlar ise, şubat ayının ortalarında başlayacak. 530 litrelik bagaj hacmi, koltuklar yatırıldığında 1658 litreye ulaşıyor. Auris TS, bu değerlerle kendi segmentinde (C segmenti) lider konumda. Auris TS, hatchback modelinden 285 daha uzun. Ayrıca, bagaj yükleme eşiği yine hatchback modele kıyasla 10 mm daha alçak. 
Yükleme ağzı geniş. (solda) Bagajdaki kollar ile arka koltuklar kolayca katlanıyor. (sağda) 
Auris TS,  Türkiye’de iki farklı motor-şanzıman koombinasyonuyla satışa çıkacak. 1.6 litre Multidrive S 132 beygir güç üreten benzinli motor sadece otomatik şanzımanla, 1.4 litre D-4D dizel motor ise sadece manuel şanzımanla satışa sunulacak. Hatchback modelinden faklı olarak TS’da giriş donanım seviyesi sunulmayacak. Her iki kombinasyon da Advance ve Premium donanım seviyeleriyle alınabilecek. Advance donanım seviyesinde; benzinli motor 72.600 TL, dizel motor ise 75.800 TL satış fiyatına sahip olacak. 
İç mekan güncel Auris ile aynı. (solda) Cam tavan büyük ferahlık sağlıyor. (sağda)
Auris Touring Sports, bence başarılı bir tasarıma sahip olsa da Türk insanın "station-sevmez" tarzı yüzünden yollarda çok fazla göremeyeceğimiz bir model. Satış adetleri fazla olmasa da Toyota'nın hedeflediği pazar payı başarısına ulaşacaktır. Sektör konusunda Ali Haydar Bozkurt'un değerlendirmelerine katılmamla beraber umarım, sektörün ve Türkiye ekonomisinin istikrarını en kısa sürede en sağlıklı şekilde sağlayacak formül bir an önce bulunur. Son günlerde haberi çıkan yerli elektrikli otomobil üretme çabaları ve Hyundai'nin Türkiye'deki üretim kapasitesini artırması gibi somut/somutlaştırılması muhtemel örneklerin sayısı artar.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..