6 Ekim 2014 Pazartesi

Akıllı Sarışın: Renault Clio R.S. 200 EDC

Renault Clio R.S. 200 EDC
Formula 1 ile yeni tanıştığım yıllarda Michael Schaumer ve Ferrari fırtına gibi esiyordu. Ferrari 2004'e kadar ard arda 6 yıl takımlar birincisi; Schaumer ise 7 kere dünya şampiyonu olmuştu. Sonra birdenbire Fernando Alonso'yla Renault ortaya çıktı. 2005-2006 yıllarında hem takımlar hem de sürücüler birincisi oldular. Haliyle benim nefretimi kazandılar, çünkü çocuklukta kahraman olarak gördüklerimi alaşağı etmişlerdi. Bugün geriye dönüp baktığımda iyi ki Renault, Formula 1'de dengeleri değiştirmiş ve liderliğe oturmuş diyorum. Bugün bu sayfada testini okuduğunuz Renault Clio R.S., Renault'nun o yıllardaki emeklerinin ve F1 tecrübesinin bir meyvesi. F1'in otomobil olarak vücut bulmuş hali. F1'den yadigar teknolojilerinden sürüşüne, tasarım detaylarına kadar her açıdan heyecan uyandıran ve başarılı bir model.
Renault Clio R.S. 200 EDC
1998'den beri hayatta olan Clio R.S., doğumundan beri hot hatch sınıfının en başarılı oyuncularından birisi oldu. Üçüncü jenerasyon Clio RS de bir istisna değil. Yalnız, seleflerine kıyasla bazı kilit değişikliklere sahip. Bugüne kadar üretilen Clio RS'ler manuel şanzımana ve 3 kapılı karosere sahipken, güncel Clio RS, artık sadece 5 kapılı karoser ve otomatik şanzımanla üretiliyor. Kalbi de yine seleflerinden farklı olarak "downsizing" modasına uymuş ve turbo'lanmış.

Dış Tasarım


C sütunlarına gizlenmiş arka kapı kollarıyla Clio yine de 3 kapılı gibi görünüyor. Anlayacağınız 5 kapılı yapısı, üçüncü jenerasyon Clio R.S.'in "şeklini" pek bozmamış :) Ön yüzde standart Clio'ya kıyasla daha geniş hava girişlerine sahip ve daha yırtıcı bakan bir ön tampon kullanılmış. LED gündüz farları ön panjurdan tampona taşınmış. Büyük Renault ambleminin altına R.S. logosu kondurulmuş.
Büyük Renault ambleminin altına R.S. logosu kondurulmuş. 
Bagaj kapağının sağ alt köşesinde Renault Sport yazısı unutulmamış.
Diğer bir R.S. logosu da arkada bagaj kapağının köşesine işlenmiş. Çiftli egzos çıkışıyla birlikte birlikte derin difüzör ve arka cam üzerindeki spoiler, tozunuzu yutanların dikkatini ilk çekecek detaylardan. Otomobili daha uzun seyretme imkanı olan gözler, arka çamurluklardaki küçük köpekbalığı çıkıntısını da göreceklerdir. Yan profilden bakınca ise, kırmızı fren kaliperleri simsiyah 18 inçlik jantların ardından adeta kıs kıs gülümsüyor :)
Renault Clio R.S. 200 EDC
Derin difüzör yere basma kuvvetini artırmasının yanında göze de hitap ediyor.
Tüm bu ince detayların yanında otomobilin kışkırtıcı görünmesinin en temel sebeplerinden birisi çarpıcı sarı rengi. Bu rengin Renault'daki ismi "The Liquid Yellow". Gerçekten de "su gibi"... Son derece kışkırtıcı duruyor. Daha otomobile yürürken motive olmanızı sağlıyor... The Liquid Yellow, test boyunca beni etkilemeyi başarsa da yaşını almış büyüklerimin gözünde aşağıdaki imajı oluşturmaktan da geri kalmadı :) 
"The Liquid Yellow" son derece kışkırtıcı görünse de yaşlılarda "Türkiye'nin En Hızlı Taksisi" imajını yaratabiliyor :)
İç Tasarım


Renault Sport'a özgü dış tasarımdaki sportif detaylar içeride de evam ediyor. Kapı içlerinde, havalandırma çıkışlarında, ve vites topuzunda bolca kırmızı detay mevcut. Eğlenceli virajlarda yerinden kımıldamamanızı garantileyen yan destekli koltuklar, kırmızı dikişlere sahip. Direksiyondaki dikişler ve emniyet kemerleri de kırmızı renkli. Ayrıca, direksiyonun üstünde -tam orta noktada- kırmızı dikişten bir halka bulunuyor. 

Renault Clio R.S. 200 EDC
Kıpkırmızı emniyet kemerleri o kadar seksi ki neden her otomobilde bu detaya yer verilmiyor diye hayıflanıyorsunuz.
Tüm bunlara rağmen hala nasıl bir otomobilin içinde olduğunu anlamayanlar için direksiyonun alt kısmında, ön konsolda, koltuk başlarında ve ön kapı basamaklarında Renault Sport logoları hazır bekliyor. Ayrıca, standart Clio'lardaki ECO tuşunun yerinde R.S. Drive düğmesi var ki bunun insanı nasıl heyacanlandırdığına ilerleyen satırlarda değineceğim :)
Standart bir Clio'da olduğunuzu düşünmeniz pek mümkün değil!
Deri direksiyon simidinde kırmızı renkli dikişler var. Alt tarafı düz olmayan direksiyonda R.S. logosuna yer verilmiş.
Geri kalan herşey standart Cliolar ile aynı. Daha önceki Clio 1.2 TCe EDC testimde iç mekan hakkında epey yazdığım için burada pek birşey söylemek istemiyorum. Zira, bu sarışının asıl olayı kaputunun altında...
Yukarıdaki resimde gördüğünüz kalın borular turbo'ya hizmet ediyor. 
Motor

Hırçın sarışının kalbinde 1618 cc'lik benzinli turbo motor yatıyor. 1750d/dak'da 240 Nm tork ve 6000d/dak'da 200 beygir güç üreten motora, 6 ileri çift kavramalı otomatik EDC eşlik ediyor. 1200kg dolaylarındaki boş ağırlığıyla 0-100km/h hızlamanması 6.7 saniye sürüyor. Maksimum hızı ise 230km/h.

Devir ve yakıt göstergelerinin kritik noktaları normal Clio'larda sarıyken, RS'de kırmızı.
R.S. Drive'ın Sihri

Yukarıda da adını andığım orta konsoldaki R.S. Drive tuşu, bu otomobilin sihrini ortaya çıkarıyor! Normal moddayken bu tuşa bir kere basıldığında "Sport" moduna geçiliyor. Sport modunda vitesler 2500d/dak yerine 4500-5000d/dak bandında değişmeye başlıyor. Ayrıca, otomobilin rölantideki sesi bariz bir şekilde gürleşiyor. 


Sport'un dışında, ESP'yi kapatmaya çalışırken(!) keşfettiğim bir mod daha var ki evlere şenlik. İsmi "Race". Ön konsolda ESP OFF tuşuna arayıp da bulamayanlara merhem niteliğinde... Sport'dayken vitesi manuel konuma alıp R.S. Drive tuşuna basarsanız R-Link ekranında bir kask simgesi beliriyor. Bu, "Race" moduna terfi ettiğinizin işareti. Artık ESP devrede değil ve vites değişimleri de tamamen sizin kontrolünüzde. (Devir kesici iptal oldu.) 
Renault Clio RS 200 EDC
Launch Control 

Sürüş modlarında gezinmenin dışında R.S. Drive tuşu, Launch Control özelliğinin aktifleştirilmesinde de rol oynuyor. Minimum patinajla, gücün zeminle daha fazla buluştuğu kalkışlar yapmanın mümkün olduğu Launch Control'ü aktifleştirmek içinse şu aşamaları izlemeli.
  • Vitesi D'ye al. Sol ayakla frene sıkı sıkı bas. 
  • R.S. Drive tuşuna bas. 
  • Gösterge panelinde "Launch Control Active" uyarısı yeşerene kadar iki vites kulakçığını kendine doğru çek. 
  • Sağ ayağınla gaza bas.(sol ayak hala frende). 
  • Bu noktada devir 2000-2500 bandına yükseliyor, otomobilin egzosundan kısa kısa patlama sesleri duyuluyor. Sağ ayağını gazdan kaldırmadan, sol ayağını frenden çekmek ve mermi gibi ileri fırlamak için yaklaşık 2-3 saniyen var :)
(Temsili) Launch controlle yapılan kalkışlarda Clio'nun ardında bıraktığını hissettirdiği iz. (Temsili)
Sürüş ve Kullanım

Test aracının anahtarını alıp ilk defa koltuğuna oturduğumda, damağıma standart Clio'nun bıraktığı tat geldi ve aradaki farkı daha net görebildim. Bu sefer, süspansiyonlar bariz bir şekilde daha sert, otomobil hızlanmak için çok daha istekli ve motorun çıkardığı ses insanın yerinde duramamasına sebep olan cinstendi. Açıkcası turbo beslemeli bir motorun sesinden bu kadar etkileneceğimi düşünmüyordum, ama R.S. ön yargımı yıktı. Tüm bunların yanında R.S.'in yol tutuşu da son derece başarılı. Normal modda virajlarda sıkı sıkı yere yapışsa da, Race modunda eğlenceli dakikalar yaşamanıza olanak veriyor. Tüm modlarda motor sesi bir harika! Launch Control ise, sizi sürekli çok kalabalık olmayan yollardan gitmeye teşvik ediyor. Şanzımanın manuel opsiyonu olabilir miydi? Evet, ama EDC de işi ağırdan almıyor. Vites kulakçıkları da keyif katsayısını artırıyor.
Renault Clio R.S. 200 EDC
Race moduna ek olarak, otomobilin elektronik kilitli diferansiyeli, eğlenceyi körüklüyor. Renault'nun RS Diferansiyel ismini verdiği bu diferansiyel, frenlerle birlikte çalışarak otomobilin yere daha iyi tutunmasını sağlıyor. Tekerleklerin ayrı ayrı yaşadığı sürtünme kayıplarını takip eden sistem, bu veriyi sizinle de R-Link'teki R.S. Monitor üzerinden paylaşıyor. Vites kutusu sıcaklığından maruz kaldığınız G kuvvetine, hızlama değerlerinden ne kadar tork ve güç kullandığınıza kadar bir dolu veriyi de yine R.S. Monitor'dan takip edebiliyorsunuz. Ayrıca, R Sound Effects sayesinde bir Nissan GT-R, motosiklet, yada Clio V6'nın motor sesiyle yol almanız mümkün. (Nasıl olduğunu daha önce Mégane lansmanında çektiğim şu videodan görebilirsiniz.)

"Herşey iyi güzel, eğleniyoruz da yakıt tüketimi mi ne alemde?" diyenleri duyar gibiyim. Cevabı, bu otomobil ve verdiği keyif için fazla değil. R.S.'i normal Clio'ymuşcasına kullanırsanız şehir içinde 8litre/100km altına inebilirsiniz. Benzinin litre fiyatını düşünmeden kullanırsanız şayet, sakince 10-11 litrelere çıkıveriyorsunuz.
Renault Clio R.S. 200 EDC
Sonuç

Bence Clio R.S. hot hatch rüküş olmayacak kadar sportif detaya, durduk yere sırıtmanızı sağlayan sürüşe ve atik bir yapıya sahip. Günlük kullanım için de son derece uygun. Gençlerin ve genç hissedenlerin arzulamaktan çekinmeyecekleri bir otomobil. 

Yurtdışında birden fazla donanım seviyesine sahip Clio R.S., Türkiye'ye tek donanım seçeneğiyle geliyor. Yazının motor kısmında altını çizdiğim 18 cc fazlası yüzünden %80'lik vergi dilimine takılıyor ve fiyatı 44bin euro seviyesine çıkıyor. Keşke, o 18cc fazlalığa küfrettirmeyen bir düzen içerisinde olsaydık. İşte o zaman, bu otomobil hakkettiği gerçek satış adedine ulaşabilirdi... 
Race modunda R-Link ekranında beliren kask simgesi, beni gerçek bir kask almaya teşvik etti ;)
--
Son olarak, teaser videosu son haline gelene kadar -bayram seyran demeyip- yaptığım 10bin edit isteğime ve kaprislerime ses çıkarmayan Ece'ye; yoğun programı arasında gece 2lere kadar bu sarışının fotoğraflarını çeken Boray'a sonsuz teşekkürler :)

Ne videosu? Ben teaser videosunu görmeden buralara kadar geldim diyorsanız, makaralar aşağıda sizin için dönsün!


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Renault Clio 1.2 TCe EDC detaylı testine göz atın. 

Renault Yeni Mégane Lansman Notları'nı okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..