5 Ekim 2014 Pazar

11-12 Ekim'de Dünya Rallikros Şampiyonası İstanbul Ayağında Buluşalım!

Dünya'nın en heyecanlı motorsporları organizasyonlarından biri olan, FIA Dünya Rallikros (RX) Şampiyonası’nın 11. ayağı, 11-12 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye’de ilk defa Intercity İstanbul Park’ta tutkunları ile buluşacak.
Dünya RX Şampiyonası
Dünya Rallikros (RX) Şampiyonası Nedir, Ne Değildir?

FIA Dünya RX Şampiyonası, 1.9 saniyede 100 km’ye çıkabilen, sürüş destek sistemleri olmayan özel yapım süper otomobiller ile yarışılan ve asfalt/toprak karma yüzeylerden oluşan bir pist yarışıdır. 
World RX Championship
Intercity İstanbul Park'ta Dünya RX Şampiyonası için özel olarak tasarlanan pist, %60 asfalt%40 toprak zeminden oluşuyor. Ana pistin start-finish düzlüğünü, 12, 13 ve 14. virajlarını, paddok alanının bir kısmını içeriyor. 600 kamyon toprağın, 4 kat zemin silindir ile sıkıştırılarak yapılan pistin uzunluğu 1.4 km, genişliği ise 10 metre. Buna ek olarak pist üzerinde RX parkurlarının vazgeçilmezi olan zıplama rampalarından da iki tane bulunuyor.
Intercity İstanbul Park Rallikros Pisti
Rallikros şampiyonası eleme usulüyle yapılır. Toplam 4 ısınma turunun ardından en hızlı ilk 12 sürücü yarı finale yükselir. Yarı finalin en hızlı 6 sürücüsü finale çıkar. Final yarışından sonraki sıralamaya göre ise, sürücüler 8 ile 1 arasında puan kazanırlar. Farklı lokasyonlarda düzenlenen 12 ayak boyunca en yüksek puanı toplayan birinci olur. 
Dünya RX Şampiyonası
Bu sene Portekiz’den start alan FIA Dünya RX Şampiyonası sırasıyla İngiltere, Norveç, Finlandiya, İsveç, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, ve İtalya’dan sonra 11-12 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Türkiye'nin ardından Kasım ayında Arjantin ayağıyla son bulacak.

RX Şampiyonası'nda Kimler Yarışıyor?

Indianapolis  500 yarışını ve Formula 1 dünya şampiyonasını kazanan tek aktif yarış pilotu olan efsane Jacques Villeneuve, sürüş tarzı ve eğlenceli stili yüzünden  hayranları tarafından ‘Hollywood’ olarak isimlendirilen Dünya Ralli Şampiyonu Petter Solberg  ve  bugüne kadar hayata geçirdiği altı Gymkhana filmi ile motorsporları fenomeni olan Ken Block, 11-12 Ekim tarihleri arasında Intercity İstanbul Park’ta kozlarını paylaşacak.

Yiğit Timur ve Fatih Kara da Yarışacak

FIA Dünya Rallikros Şampiyonası kapsamında bu yıl uygulanmaya başlanan bir kategori var: RX Lites. Yeni dünya yıldızlarının gelişimine destek olması planlanan bu yeni kategoride, Dünya RX Şampiyonası'ndakilerden daha güçsüz olan ve Avitaş Motorsport’un geliştirdiği tamamen Türk yapımı araçlar kullanılıyor. RX Lites kategorisinde, Tok Sport adına iki Türk pilot da mücadele ediyor. Bu sezon seride başarılı yarışları ile dikkat çeken genç sporcu Yiğit Timur’a, RX Lites'ın Türkiye ayağında başarılı ralli pilotu Fatih Kara da eşlik edecek. 
Dünya RX Şampiyonası RX Lites Kategorisi Puan Tablosu
RX Lites, bu sene Portekiz, İngiltere, Finlandiya, İsveç, İtalya ve Türkiye olmak üzere toplam 7 ayakta koşuluyor. 11-12 Ekim'deki Türkiye ayağı ile RX Lites son bulacak. RX Lites'ın birincisinin ödülü ise, Dünya RX Şampiyonası'nın Arjantin'deki son ayağında Dünya RX Şampiyonası'nda kullanılan otomobillerle yarışma imkanı.
Yiğit Timur ve Fatih Kara, RX Lites kategorisinde yarışıyor.
Bir üstteki tabloda da görülebildiği gibi pilotlar sıralamasında Yiğit Timur 1 puan farkla dördüncü sırada bulunuyor. Yani, Türkiye yarışında başarılı bir sonuç elde etmesi halinde Timur'un, RX Lites'da podyuma çıkma şansı bulunuyor.  Diğer Türk sporcumuz Fatih Kara ise 16 puana sahip.
--

Bu farklı ve bir o kadar da eğlenceli yarışı kaçırmak istemeyenler için biletler biletix'de. Yarışın 11 Ekim Cumartesi ve 12 Ekim Pazar olmak üzere iki gün boyunca koşulacağını tekrar hatırlatayım. Umarım, F1'in Türkiye'deki şanssızlığını RX yaşamaz ve yüksek bir seyirci katılımı gerçekleşir; Türkiye bu şampiyona içinde olmaya devam eder.. Etkinlik programını da aşağıda paylaşıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..