8 Mayıs 2013 Çarşamba

Mercedes-Benz CLA 200 AMG Test Sürüşü

2012 Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılan ve CLA'nın seri üretiminin sinyallerini veren Concept Style Coupe, zamanla seri üretim CLA'ya dönüştü ve 2013'ün ilk aylarında CLS'nin bir küçük alternatifi olarak CLA adıyla satışa sunuldu. Türkiye'de ise, satışlar Nisan ayının başında başladı. Satışların başlaması ile birlikte Mercedes-Benz Türkiye de tanıtım çalışmalarını hızlandırdı. Yeni CLA'nın ilk tanıtım duraklarından biri ise Yeditepe Üniversitesi Spring Fest 2013 oldu.
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Mercedes-Benz Türkiye, festival boyunca kampüsün merkezine kurduğu stantta CLA Serisi'ni sergileyip, festival boyunca trafiğe kapatılan kampüs orman yolunda A 200 ile CLA 200'ün test sürüşünü yaptırdı. Özellikle geçtiğimiz ay Türkiye'de satışa sunulan yeni CLA Serisi, Yeditepeli öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Mercedes-Benz CLA
Ayağıma gelen fırsatı geri tepmeyip bir hafta boyunca hem A 200'ü hem de CLA 200'ü doya doya test ettim :) Bu yazıda CLA'nın Türkiye'deki ilk testini okuyabilirsiniz.

Açıkçası, çocukluktan BMW-sever olarak daha önce bu kadar beğendiğim bir Mercedes-Benz modeli daha hatırlamıyorum. CLA, orantılı hatları ile çok çekici bir otomobil. CLS'den miras coupe çizgisi bu durumun temel sebebi. İki belirgin kabartının olduğu motor kapağı, kapı üzerindeki dalgalanmalar, coupe çizgisi ve çerçevesiz camlar ise otomobilin son derece dinamik ve atak gözükmesini sağlıyor. Önden bakıldığında A-Serisi ile oldukça benzer bir tasarım bizi karşılıyor. Sadece dikkatli gözlerin ayırt edebileceği çok sayıda küçük fark, CLA'nın A Serisi'nin sedan versiyonu gibi algılanmasına engel oluyor. Bu algının oluşmasındaki bir diğer sebep ise otomobilin 4630mm olan uzunluğu. Bu haliyle C Serisi'nden bile uzun olan CLA'da, önden arkaya doğru gidildikçe Mercedes ailesinin diğer üyeleri CLS ve C Serisi'nden izler görmek mümkün. Arka stoplarda ve ön farların içinde yer alan gündüz farlarında LED kullanılmış.
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
CLA, üst donanım paketlerinde sunulan LED gündüz farlarıyla daha da çekici duruyor. Çerçevesiz kapılar, kapıları açtığım ilk anda yüzümde bir gülümsemeye sebep oluyor. Sürücü koltuğu ve mahali benim gibi 1.79 boyunda bir insan için yeterli genişlikte. Direksiyonun derinlik ve yükseklik ayarı manuel kontrole sahip. Ön ve orta konsolda her tuşa kolayca ulaşılıyor, ergonomi sorunu yok. Malzeme kalitesi ve işçilik bir Mercedes'ten bekleneceği üzere oldukça yüksek. Klima ve radyo kontrolleri ile havalandırma çıkışlarının üzerinde, sanki biraz zorlasanız kırılacak gibi duran bir bir bilgi ekranı bulunuyor. Bilgi ekranı kontrollerinin orta konsolda bulunan yuvarlak merkezi kontrol butonundan kolayca yapabiliyorsunuz. Orta konsolda bir kapaklı göz ile iki bardak tutacağı bulunuyor. Torpido gözü yeterli genişlikte, ancak kapı içi cepleri daha geniş tasarlanabilirmiş. Emniyet kemerimi bağlıyorum. Aynalarımı ayarlıyorum. Eletronik park frenini kaldırıp, test otomobilinde opsiyonlardan biri olan 7 ileri otomatik şanzımanı direksiyonun arkasına entegre edilen vites kolu yardımıyla D'ye aldıktan sonra yola çıkıyorum. 
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Test parkuru olarak kullanılan Yeditepe Üniversitesi kampüs orman yolu, beton zemine sahip. Böyle bir yolda asfaltın konforu sağlanamasa da CLA beton zemindeki kusurları kabine yansıtmamayı iyi biliyor. 1.6 lite 156 beygir gücünde benzinli bir motora sahip test otomobili CLA 200'de motor sesi iyi izole edilmiş durumda, sakin kullanımda kabinde konforlu yolculuklar yapmak mümkün. Gaz pedalını biraz zorladığınızda ise duyulmak istenen sportif motor sesi sizden esirgenmiyor. Motor sesini biraz daha güçlü duyabilmek içinse ön konsoldaki bir tuş yardımı ile sport moduna geçiyorum. 7 ileri otomatik şanzıman daha üst devirleri görmeme imkan tanıyor. Bu sayede motor, sesini daha derinden ve daha güçlü bir şekilde duyurmaya başlıyor. 

Parkuru tamamlayıp otomobli aldığım noktaya geri bırakıyorum, ama öncesinde test aracındaki opsiyonlardan biri olan geri görüş kamerasını denemem lazım. Geri görüş kamerası, geri vitese geçildiği zaman otomatik olarak devreye giriyor. Kamera görüntüsü ön konsoldaki ekrana yansıtılıyor. Ekranda görünyüle beraber alternatif park çizgilerinin de gösterilmesi park ederken büyük kolaylık sağlıyor. 
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Sıra geldi, sürücü koltuğu dışında kalan alanları test etmeye. Arka koltuklara oturuyorum. Arka kenar koltuklarda oturanlar coupe tavan çizgisinin gazabına uğruyor. Baş ve diz mesafesi konusunda ben herhangibir problem yaşamasam da 1.80'in üzerindekiler ön tarafta değil ama arka koltuklarda problem yaşayacaklardır. Önden çekişli CLA'da bu sayede arka orta koltuk tabanında yüksek bir aktarma tüneli yok. Diz mesafesi arka orta koltukta da iyi. Coupe tasarımın getirdiği bir diğer sorun ise küçük yan camlar ile dar arka cam. Arkada oturanlar bu durumun getirdiği klostrofobik ortamdan pek hoşnut olmayabilir. Ayrıca; arka koltuk yolcuları için, klima hava çıkışları, küllük ve 12V priz sunuluyor. Çerçevesiz olan arka kapı camları tamamen açılabiliyor, DS4'deki açılamayan arka kapı camları gibi tasarıma kurban gitme durumu CLA'da yok. Bagaj hacmi ise ortalamanın üzerinde denebilir. 470 litre bagaj hacmi sınıfı için ortalama bir değer, ancak yükleme ağzı geniş değil. Geri görüş kamerası bağaj tutacağının hemen yanında bulunuyor.
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Fiyat konusuna gelince, CLA'nın en düşük modeli, CLA 200 Style'ın fiyatı 93.300TL'den başlıyor, en üst model CLA 200 AMG'nin fiyatı 106.300TL'ye kadar çıkıyor. (Bizim test aracımız AMG paketine sahip) Donanımlara ilave opsiyonlarla birlikte otomobilin fiyatı hızlıca yukarılara çıkıyor. Mercedes-Benz yetkililerinin söylediği kadarıyla CLA'ya talep olduka fazla ve şimdiden sipariş adetleri tahmin edilen satış adetlerinin üzerinde seyrediyor. Dinamik ve güçlü tasarımıyla kendi segmentine yeni bir soluk getiren CLA, başarılı bir model olacağa benziyor.
Mercedes-Benz CLA 200 AMG
Test parkurunun kısa olması sebebiyle, test sürüşü için birden fazla kez sıraya girmiş olsam da ilk otomobil testim olması açısından CLA testi, Akselerasyon tarihine yazılacak önemli olaylardan biri. Umarım, önümüzdeki dönemlerde Mercedes-Benz'in kendi sürüş organizasyonlarına çağırılıp otomobilleri daha uzun test etme imkanına sahip olurum.
Test sürüşü yapanlara Mercedes'in küçük bir armağını, USB Bellek.
Eksik gördüğünüz veya beğendiğiniz kısımları yorumlarda belirtmekten kendinizi sakın alıkoymayın ki Akselerasyon'da önümüzdeki testlerde daha güzel işler okuyabilin :)

Unutmadan belirteyim, tarihe Akselerasyon'un ikinci testi olarak yazılacak Mercedes-Benz A 200 AMG testi önümüzdeki günlerde Akselerasyon'da!

--İlginizi çekebilecek diğer yazılar--

Mercedes-Benz A 200 AMG testine göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..