11 Temmuz 2012 Çarşamba

Otomobil Fuarları Dosyası

Fuarların üreticiler için önemi tartışılmaz. Her ne kadar internetin varlığı ile fiziksel mesafeler yok olmuş olsa da fuarlar hala eski önemini koruyor. Satıcının alıcıyla doğrudan ve yüz yüze iletişime geçilebilmesi ve alıcının ürünü anında deneyimleyebilmesi, başka yöntemlerle yapılabilene kadar fuarlar önemini korumaya devam edecektir. Fuarlar önemlidir; çünkü üreticilerin gövde gösterilerini hiçbir sınırlama olmadan yapabilecekleri bir ortam yaratır. Özellikle otomobil fuarlarında imajınız yaptığınız şovun büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Bugün otomobil alanında dünyada bir çok fuar düzenleniyor elbette ama bazıları diğerlerinden bir adım daha öne çıkıyor. Ben de bu yazımda bu fuarları derleyerek büyük resme göz atmak istedim.
  • Auto Expo (her yıl ocak ayı)
  • Kuzey Amerika Ulaslarası Otomobil Fuarı yada Detroit Auto Show (her yıl ocak ayı)
  • Chicago Otomobil Fuarı (her yıl şubat ayı)
  • Cenevre Otomobil Fuarı (her yıl mart ayı)
  • New York Otomobil Fuarı (her yıl, mart sonu-nisan başı)
  • Beijing Uluslararası Otomobil Fuarı yada Auto China (çift yıllarda, nisan sonu)
  • Paris Otomobil Fuarı* (çift yıllarda, eylül sonu-ekim başı)
  • Frankfurt Otomobil Fuarı* (tek yıllarda, eylül ortası)
  • Los Angeles Otomobil Fuarı (her yıl, kasım ayı)
  • İstanbul International Auto Show (çift yıllarda, Paris Otomobil  Fuarı'ndan sonra ekim-kasım ayları)
*Paris Otomobil Fuarı ile Frankfurt Otomobil Fuarı iki yılda bir birbirleriyle dönüşümlü olarak gerçekleştirilir.
Amerika'da farklı zamanlarda dört fuar düzenleniyor: Chicago, Detroit, New York ve Los Angeles. Hepsi de bazı konularda en büyük olduğunu iddia ediyor. New York Otomobil Fuarı en yüksek katılımcı sayısına sahip olduğunu, Chicago Otomobil Fuarı mekan açısından en büyük alana sahip olduğunu, Los Angeles Otomobil Fuarı ise yakın tarihlerde önemli bir fuar olmadığı için en hareketli fuar olduğunu (diğerler ocak-şubat aylarında düzenlenirken, LA kasımda düzenleniyor) iddia ediyor. Detroit Otomobil Fuarı için ise üç büyük üreticinin (GM, Ford, Chrysler) merkezlerinin Detroit'de bulunması sebebiyle birçok otorite tarfından Kuzey Amerika'nın her anlamda en önemli otomobil fuarı olduğu söyleniyor. Detroit dışındaki fuarlar daha çok amerikan pazarına hitap ederken, Detroit daha globale hitap ediyor.
Auto Expo Hindistan'da, Auto China ise Çin'de gerçekleşiyor. Bu iki fuarın tarihi çok eskilere dayanmıyor. Hindistan'ın otomobil üretim sürecinde giderek daha da önemli bir merkez haline gelmesi ile Çin'in sayıca artan tüketici nüfusu, bu iki fuarın son yıllarda neden daha fazla önemsendiğini açıklıyor.
İstanbul International Auto Show bu listede tarihi en sığ olan fuar. Bu sene 14. düzenlense de dünya çapında tanınıp adına başına "Ulaslararası" kelimesinin eklenmesi 2006'yı buluyor. İstanbul International Auto Show, 2006 yılından itibaren uluslararası arenada tanınması ve Türkiye'nin otomotiv üretimin sürecinde katettiği gelişmeler sayesinde bügün Avrupa'nın en önemli fuarlarından biri haline geldi. 2010 ile 2012 yılındaki fuarların artık dünya prömiyerlerine ev sahipliği yapmış/yapacak olması bu durumun en somut örneği. Bu sene 1 milyona yakın ziyaretçi çekmesi bekleniyor.
Avrupa'nın önemli sayılacak fuarları ise Paris, Frankfurt ve Cenevre olarak sıralanıyor. Paris Otomobil Fuarı dünya tarihinde düzenlenmiş olan ilk otomobil fuarı olmasıyla ayrı bir öneme sahip. Frankfurt Otomobil Fuarı ise tek yıllarda yapılması ve tek yıllarda çift yıllara kıyasla daha az fuar düzenlemesi sebebiyle stratejik olarak avantajlı sayılabilir. Cenevre Otomobil Fuarı ise her sene önemli lansmanlara ev sahipliği yapar.

Fuarlar hakkında yazacaklarım şimdilik bu kadar. Benim gözümden kaçan, sizin önemli olduğunu bildiğiniz herhangibir fuar varsa lütfen yorumlarda paylaşın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..