18 Temmuz 2012 Çarşamba

BMW Logosunun Efsanesi

Dönemin önemli uçak motoru üreticilerinden olan Rapp Motoren Werke 1917 yılında BMW'ye bir başka deyişle Bayerische Motoren Werke'ye dönüşür. BMW kurulduğunda ilk olarak uçak motoru üretimi yapar. Daha sonra motorsiklet ve otomobil üretimine başlar. Uçak motoru geçmişi, BMW logosunun uçak pervanesini temsil ettiği mitini doğurmuş. BMW'nin dediğine göre ise; mavi ve beyaz renkli çeyrek dairelerden oluşan bir tam daireyi çevreleyen siyah halkadan ve bu halka üzerinde yazılı olan B-M-W harflerinden oluşan yuvarlak BMW logosu, sanılanın aksine uçak motoru üretimi geçmişi ile ilişkilendirilen dönen bir uçak pervanesini simgelemiyor
BMW Aircraft Engine Magazine, 1929
BMW logosu ilk defa 1918'de bir kullanım kitapçığında kullanılmış. Daha sonra, 1923 yılında R32 motosikletiyle ilk defa bir üründe hayat bulmuş. 1929 yılında ise, "BMW Aircraft Engine Magazine"in kapak görselinde dönen uçak pervaneleri BMW logosuna benzetilmiş. O günden bugünde dek herkes BMW logosundaki mavi ve beyaz kısımların uçak pervanesini simgelediğini düşünüyor. Gerçek ise çok daha farklı.
Rapp Motor
BMW arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucunda logonun asıl çıkış noktasının Rapp Motor Şirketinin logosu olarak tahmin ediliyor. BMW logosu tasarlanırken Rapp'in logosundan çok da farklı olmaması istenmiş. Logodaki siyah halka ve bu halka üzerinde yazılı olan B-M-W harfleri Rapp'in logosuyla son derece benzer. Kullanılan mavi-beyaz renkler ise Bavyera'nın ulusal renkleri. Logonun tarihi aşağıdaki videoda detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..