21 Ocak 2016 Perşembe

Porsche GT4, GT3 ve GT3 RS Pist Sürüşü, Porsche Leipzig

 Porsche Leipzig'de bulunma sebebim, yukarıdaki üç modeli (GT3 RS, 911 GT3, Cayman GT4) kullanmak. En önde giden GT3 Cup Car'ın ise, sadece yolcu koltuğuna oturmakla yetineceğim.
Korkuyorum, çünkü sabah saatlerinde Leipzig’e ayak bastığımdan beri yağmur dinmedi. Merak etmeyin, şimşekten ya da karanlıktan korkmayacak kadar büyüdüm. Sadece yarın Porsche’nin en hırçın yol otomobillerini mükemmel bir sürüş pistinde limitlerinde kullanacağım ve yolun ıslak olması bu canavarları dizginlememde bana hiç yardımcı olmayacak. Dahası pist sürüşü, güvenlik önlemleri nedeniyle hayal ettiğim kadar eğlenceli geçemeyecek...
Leipzig Test Pisti, Porsche Leipzig fabrikası ve müşteri merkezi ile aynı kampuste yer alıyor. Pisti özel kılan ise, dünyanın önemli pistlerindeki ünlü virajlardan oluşuyor olması. Başka bir deyişle, burada atılan bir tur dünyayı dolaşmaya bedel. :)
Burası sadece bir fabrika olmanın çok ötesinde, kapsamlı bir Porsche merkezi. Cayenne, Panamera ve Cayman modellerinin üretildiği fabrikanın hemen yanı başında bir sürüş pisti var. Bu pist, dünyadaki çeşitli pistlerin en keyifli virajlarının birleşiminden oluşuyor. Başka bir deyişle, Leipzig pistinde tek bir tur attığınız zaman dünyanın çeşitli yerlerindeki özel pistlerden birer parça deneyimlemiş oluyorsunuz. Bu pisti, en saldırgan Porschelerle turlayacağımı bilmek ise, normalde 80 atış/dk olan nabzımı 160 atış/dk seviyesine çıkarmaya yetiyor.
Porsche Cayman GT4, 911 GT3, GT3 RS, GT3 Cup Car.
Lava Orange rengiyle GT3 RS, görsel olarak da büyülüyor.
Ertesi gün sabah erkenden Porsche Leipzig’e vardığımda korkum dinmişti, çünkü hava şimdilik kuruydu. Evet bulutlar hala havada cirit atıyor, ama en azıdan öğlene kadar yağış beklenmiyor. Dahası, dün yağan yağmur pistteki tüm kiri ve tozu temizlemiş. Asfaltın en saf hali beni bekliyor. En hırçın Porscheleri deneyimlemek için sabırsızlanıyorum.  İçimdeki “Bilgilendirme toplantısını hızlıca bitirin ki bir an önce sürüşe geçelim” zerzenişinin sebebi de tamamen bu yüzden.


Otomobil sürmek ciddi bir iştir. Hele ki sürdüğünüz otomobil bir
Porsche GT3 RS ise, işinizi daha da ciddiye almanız yararınızadır. 
Pitte üç özel model arka arkaya bekliyor. Cayman GT4, 911 GT3, ve 911 GT3 RS. Güçlerinin toplamı tamı tamına 1350 beygir eden bu canavarların her biriyle dörder atacağız. Kalp atışlarımızı düşürmek için verilecek 10 dk’lık kısa aranın ardından üçer tur daha atma sözümüz var.

GT3'ün (kırmızı olan) arka kanadı gerçekten devasa. GT3 RS'i (gri)
gördükten sonraysa, GT3'ün kanadının normal ölçülerde
olduğunu düşünüyorsunuz.  
911 GT3 ile başlıyorum. GT3’te 3.8 litrelik boxer motor görev yapıyor. 475 beygir güç üreten bu motor Carrera S’deki motorun geliştirilmiş bir versiyonu. Motorda ve şaside kullanılan parçaların çoğu GT3’e özel. Bu yüzden sürüş anlamında iki modelin arasında dağlar kadar fark var.
Gövdedeki aerodinamik eklentiler, GT otomobillerinin standart
Porsche'lere göre yola daha fazla tutunmasını sağlıyor. 



Direksiyon ve gaz tepkisi çok keskin. Keza frenler de aynı şekilde. GT3 sadece PDK şanzımanla birlikte alınabiliyor. Bu duruma isyan eden manuel şanzıman meraklıl olsa da Porsche’nin otomatik şanzıman tercih etmesinin haklı bir sebebi var: Hiçbir insanoğlu PDK’dan daha hızlı vites değiştiremez ve GT3, sadece en kusursuza sahip olmak isteyenler için yaratıldı. 

GT3’ü çizgisinden ayırmak güç. Senkronize çalışan elektronik sistemlerin yanı sıra büyük arka kanat da arka tekerleklerin boşa dönmemesi için çalışıyor. Sürüş anlamında böylesine mükemmel bir otomobilden aldığım hazzı kelimelere dökmek zor. Tek söyleyebileceğim 4 turun nasıl geçtiğini anlayamamış olmam.

Şimdi sıra küçük kardeşe. Cayman GT4’e. GT4’de 3.8 litre hacminde 6 silindirli bir motor görev yapıyor. 385 hp’lik maksimum gücü ve 470 Nm’lik maksimum torku GT3’ün daha çok arka kanadını görmesine sebep oluyor. Ne var ki, GT4 sadece manuel şanzımanla satılıyor. Aslında bu kötü değil, sadece yüksek keyfin bir işareti.

Debriyaj pedalı tahmin ettiğimden daha hafif. Vites geçişleri ise net ve kısa. Daha birinci vitese geçirirken otomobille bütünleştiğinimi hissediyorum. GT4, bugün pistteki ortadan motorlu tek Porsche ve GT4'ün motoru nefesini hemen ensemde hissedebileceğim kadar bana yakın duruyor. Heyecanlanmamak elde değil.

Aerodinamik eklentiler sayesinde GT4 de standart Cayman’dan bir hayli farklı. Çok daha iyi yol tutuyor ve daha fazla eğlence sunuyor. Manuel vites ise, otomobille sadece daha çok bütünleşmenizi sağlıyor. GT3’e göre hissededilir oranda yavaş olmasına rağmen Cayman GT4’den çok daha keyif aldım. Bu noktada GT3’e haksızlık ettiğimi düşünebilirsiniz, ama hislerim bu şekilde. Manuel şanzıman ve ortadan motoru, otomatik şanzıman ve arkadan motora tercih edebilirim.
3.8 litre. 500 Hp. Yere sımsıkı tutunan fit bir gövde. Daha fazla konuşmak istemiyorum.

İki normal(!) otomobil denedikten sonra sıra geldi üç silahşörlerin en vahşisinin dizginlerini elime almaya. “Yarış otomobilinden önce son çıkış” tanımı, sanırım bu otomobili en iyi anlatan cümle olacaktır. Keza GT3 RS, zamanının çoğunu pistlerde harcamak isteyenler için yapılmış. GT3’den daha hafif, daha alçak ve daha güçlü. Asfalta daha sıkı sıkı tutunuyor. GT3 RS’in arka kanadını gördükten sonra GT3’ün kanadı küçücük kalıyor. GT3 RS de GT3 gibi sadece PDK şanzımanla satın alınabiliyor. Az önce bahsettiğim gibi bu otomobili sadece en hızlı ve kusursuzu isteyenler tercih ediyor. Vites değişim hızı konusunda da PDK’dan daha hızlı manuel vites değişimi yapabilecek bir insanoğlu henüz mevcut değil.

Kağıt üstünde teknik verileri arasında pek farklılık olmamasına ragmen GT3 RS, GT3’e göre daha keskin gaz tepkisi ve çok daha güçlü frenlere sahip. Ve bariz bir şekilde daha hırçın. Aerodinamik modifikasyonlar sayesinde daha iyi yol tutuyor. Yol tutuşun bu denli kuvvetli olmasının bir diğer sebebi arka aksın yönlendirilebilir olması. Otomobilin limitlerini yükseltmek ve savrulmayı önlemek adına direskyion açınıza göre arka tekerlekler de sola veya saga dönüyor. Tüm bunlara rağmen GT3 RS söylediğim gibi daha hırçın. Yüksek gücün de etkisiyle aslında onu çizgisinden çıkarmak daha kolay. Zaman zaman elektronik destekler bile bu canavarı çizgisinde tutmakta zorlanıyor. Elektronik destekleri kapatmamıza izin verilseydi, bu otomobiller yapabileceklerimi hayal bile edemiyorum.

Ortadan motorlu, manuel ve bir Porsche. Sanırım eve götürmek istediğim
otomobili buldum.
Sürüşleri tamamladık. Fotoğraf çekimlerimizi yaptık. Aldığım yüksek keyif sonucu hafifi hafifi sırıtırken yağmur başladı. Artık korkmuyordum. Şimdi gök delinecesine kadar yağmur yağabilir.

Bu arada, günün sonunda bu üçlü içerisinden hangisinin anahtarını mı yanımda götürmek isterdim? Bu soruya cevap vermesi oldukça zor, ancak cevabım GT3 RS'in tüm tatlı hırçınlıklarına rağmen sanırım Cayman GT4 olurdu.
 Günün en yavaş otomobilini neden mi seçtim? Aslında cevabı basit. Ortadan motorlu yapısı ve manuel şanzımanıyla bana eğlenceyi en çok o sundu da ondan...


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Bana sorarsanız, bu yazıdan daha ilgi çekici bir yazı blogda henüz mevcut değil.

O yüzden, GT3 ile Leipzig'te attığım turda yan koltuğuma oturmaya ne dersiniz? :)



*Bu yazının bir benzeri, Autocar Türkiye Eylül 2016 sayısında da yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..