14 Şubat 2016 Pazar

En Mantıklı Station. Seat Leon ST FR 1.4 EcoTSI ACT DSG.

Seat Leon ST FR 1.4 EcoTSI DSG
Akselerasyon'un ilk resmi stationwagon test otomobiliyle birliktesiniz. Şimdi tekrar kontrol ettim. Gerçtekten de ilk station karoserli test otomobili Seat Leon ST'imiş. :) XC70 ve Megane Sport Tourer'ı saymıyorum, çünkü onları sadece lansman sırasında küçük bir parkurda kullanmıştım..

Station karoserinin yanı sıra test otomobili farklılaştıran bir diğer detay ise motoru. Şu anda inceleme yazısını okuduğunuz Leon ST'de VW Grubu'nun en yeni motor seçeneğine sahip. Yani, silindir kapatma teknolojili (ACT) 1.4 EcoTSI benzinli turbo motor. 

Lafı dolandırmadan hemen konuya giriyorum.
Station tavan çizgisi Leon'a estetik bir duruş katmış.
FR donanımında ön/arka farlar LED.
Ön farlar LED, ama ön sis farları halojen ampul.
İç mekan şık görünüyor, ve kullanımı zor bir arayüz yok.
LED ambiyans aydınlatmaları FR'a özel.
Leon ST'yi sevdim, çünkü...

...hatchbackten bile daha güzel bir tasarımı var.

Seat Leon hatchback, tasarımıyla halihazırda beğenilen bir model. Station karoseri de bana sorarsanız hatchback karoser kadar yakışıklı görünüyor. Alçalan ve doğal bir yapıda olan tavan çizgisi otomobile estetik bir duruş katıyor.  

...performansı şahane, yakıt tüketimi efsane.

Test otomobilinde VW Grubu'nun en yeni motorlarından 1.4 EcoTSI ACT isimli motor görev yapıyordu. Otomobili 8.2 saniyede 0'dan 100km/s hıza ulaştırabiliyor. 5000d/dak'da 150 hp maksimum güç ile 1500d/dak'da 250 Nm maksimum tork üreten benzinli turbo motorun en dikkat çekici yanını ise ACT isimli silindir kapatma fonksiyonu oluşturuyor. Sadece DSG otomatik şanzımanla satın alınan motor, dört silindirin dördüne de gerek duyulmadığı zamanlarda (Örneğin, sabit hızda seyrederken.) bu teknoloji sayesinde iki silindiri kapatıyor. Bu değişimi sürüş sırasında hissetmeniz mümkün değil. Bu yüzden iki silindirin kullanıldığı durumlarda gösterge panelinde beliren bir yazı ile otomobil sizi bilgilendiriyor.

Normal modda şehir içinde sakin sakin kullanırsanız 6 litre/100km seviyelerinde gezinebiliyorsunuz. Sport modda biraz performanslı kullandığınızda ise bu değer 8 litre/100km civarında seyrediyor. En azından benim kullanımım boyunca elde ettiğim değerler bu şekilde.

Ünitenin turbo ve benzinli bir motor olduğunu göze alarak bu değerlerin aslında hiç fena olmadığını söyleyebilirim.

...süspansiyonları hem yeterince sert hem yeterince yumuşak.

Leon ST'yi 1.4 EcoTSI ACT motor sadece FR donanım paketi ile satılıyor. FR donanımında, kozmetik tarafta daha sportif ön/arka tampon ile sürüş kısmında standart Leon süspansiyonlarından daha sert olan FR süspansiyon ve 16 inç yerine 17 inçlik jantlar size eşlik ediyor. Ayrıca sunroof, alacantra/deri karışımı spor koltuklar, led ambiyans aydınlatması vb. gibi daha birçok donanım da standart sunuluyor.

Daha büyük jantların ve sert süspansiyonların farkını direksiyon
FR logoları içeride ve dışarıda bolca kullanılmış.
başındayken hissediyorsunuz. Bu değişiklilerin de yardımıyla Leon ST'nin sürüşü büyük bagaj uzantısına rağmen oldukça dengeli. Otomobili çizgisinden ayırmak kolay değil. 

Diğer tarafta sert süspansiyon ve büyük jant ikilisi konforu azaltıyor. Başarılı yalıtımın da yardımıyla konfor yine fena sayılmaz, ancak hayalinizde ultra konforlu, salına salına giden bir station varsa, FR donanımının bu konuda size yardımcı olmayacağını belirteyim.

Leon ST'yi sevmedim, çünkü...

Bu kısıma ilk defa yazacak birşey bulamadım.





Sonuç

Başarılı tüketim değerleri ve eğlenceli sayılabilecek motoru, 1.6 TDI'a ne gerek var dedirtti. Ayrıca, TDI'ın daha düşük donanımı (Style) daha yüksek fiyata, EcoTSI'ın daha yüksek ve sportif donanımı (FR) daha uygun fiyata sunuyor olması, onu benim gözümde öne çıkaran bir güçlü yönüydü.
Otomobil yanıyor dedikleri, tam olarak bu olsa gerek. :) 
Büyük resme baktığımda ise Leon ST'nin Türkiye'deki rakiplerine kıyasla (Focus SW, Megane Sport Tourer, Auris TS, Octavia Combi) fiyat-fayda endeksinde daha başarılı olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Bir diğer deyişle C segmentinde station otomobil bakıyorsanız, nihai kararınızın Leon ST olması muhtemel görünüyor.

Tabii C sınıfı station otomobil bakmak için öncelikle station otomobil fobisinden kurtulmamız gerekiyor, o ayrı..

--
Her zamanki gibi muhteşem fotoğraflar için Sevgili Boray Yurdakul'a sonsuz teşekkürler.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Qashqai'nin Neden Sınıf Birincisi Olduğunu Şimdi Daha İyi Anladım.
(Nissan Qashqai 1.6 dCi X-Tronic Platinum Premium Pack) 

Peugeot 308 1.6 e-HDi ile Uzun Yol Macerası ve Yol Üstü Lezzet Durakları (Bursa-Mustafa Kemalpaşa-Urla) Yolculuk notlarına ulaşmak için buraya tıklayın.
Captur'un 1.5 dCi 90 EDC Icon modelini test ettik. Detaylı test yazısı için buraya tıklayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..