17 Ocak 2016 Pazar

2016 Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI [LANSMAN YAZISI]

2016 Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI (Makyajlı)
İspanyolların en ateşli ve eğlenceli oyuncaklarından birisini kullanmak için Barselona’dayım. Kasım sonu olmasına rağmen üzerimde sadece tek bir t-shirt var. Yerli halkın bir kısmı ise, denize girip güneşlenmekle meşguller. İspanya’nın bu kadar sıcak olmasının ise bence tek bir açıklaması var: İspanyol ateşi Ibiza Cupra’nın basın sürüş etkinliğinin İspanya’nın başkentinde yapılıyor olması.

Makyjalı Ibiza Cupra'da artık 1.4 TSI yerine 1.8 TSI motor var.
Ibiza geçtiğimiz aylarda makyajlanmıştı. Hatta, Autocar Ağustos sayısındaki yazımda Ibiza’nın iç ve dış tasarımdaki kozmetik yeniliklerin yanı sıra, motor gamında da önemli değişikliklerin olduğunu yazmıştım. Cupra’nın da motoru makyaj operasyonu sonrası yenilendi.
Güle güle DSG, hoş geldin 6 ileri manuel.

Sport modunda süspansiyonlar %10 daha sert hale bürünüyor.
Ayrıca, hoparlörlerden motor sesi takviyesi yapılıyor.
Cupra’nın yeni 1.8 TSI motoru yerine aldığı 1.4 TSI’a göre 12 hp artışla 4300 d/dak’da 192 bg güç ile 70 Nm artışla 1450 d/dak’da 320 Nm tork üretiyor. Turbo beslemeli yeni üniteye, 6 ileri manuel şanzıman eşlik ediyor. Tüm bu şartlar altında 1000 makyajlı Cupra’nın 0-100 hızlanması ise, selefine göre 0.2 saniye iyileşerek 6.7 saniye sürüyor. Eski nesile göre performans anlamında gelişme olduğu aşikar. Kağıt üstündeki bu iyileşmenin direksiyon başında da aksini hissettirmediğini söyleyebilirim.

Ibiza Cupra, sürüş anlamında kullanmaktan keyif aldığım otomobillerden birisi. Bana biraz hafif gelse de direksiyonun tepkileri başarılı. Tabii, Ibiza Cupra'nın halen bir şehir içi otomobili olduğunu göz önüne alınca direksiyonun hafif olması aslında mantıksız değil. DSG şanzıman yerine manuel şanzıman kullanılıyor olması ise, benim en çok hoşuma giden yeniliklerden birisi. 

Motor ve şanzımandaki ana yeniliklerin dışında Cupra’da birtakım yan yenilikler de mevcut. Bunlardan en önemlisi yeni “Sport” modu. Klima kontrollerinin hemen altında yer alan bir düğme yardımıyla aktif olan Spor modunda otomobilin süspansiyonları %10 daha sert hale bürünüyor. Ayrıca, hoparlörlerden iç mekana motor sesi desteği veriliyor. Bu desteğin, benzer uygulamanın olduğu başka markaların modellerindeki gibi yapay hissettirmediğini belirteyim. Halihazırda doyurucu bir sesi olan 1.8 TSI motor, Sport modunda çok daha keyifli bir hal alıyor. 

Makyajlı Ibiza Cupra, Türkiye’de Şubat 2016’dan itibaren Seat showroomlardaki yerini alacak. Satış fiyatının ise, şimdilik 91.000 TL olması öngörülüyor. Şimdilik diyorum, çünkü bu fiyatın kur değişimi ve diğer ekonomik değişkenlerden dolayısıyla artma ya da azalma ihtimali var. 

Yeni motoruyla ülkemizde yüksek vergi dilimine (%90) girdiği için makyajlı Ibiza Cupra’nın fiyatı makyaj öncesindeki halinin biraz üzerinde. Benzer şekilde daha yüksek hacimli motor ve geliştirilen sürüş donanımlarıyla Seat Ibiza Cupra’nın sürüş keyfi de hiç olmadığı kadar yukarıda. Bu noktada, Ibiza Cupra’nın kemikleşmiş fanatiklerinin ona bir şans vereceğini düşünüyorum.

Son olarak, aşağıdaki videoyu izlemeyi unutmayın! Katalonya'nın başkentinde trafiğe kapatılmış dağ yollarında gazladığım anları reklamvari kısa filme dönüştürmüşler. :)



*Bu yazının bir benzeri, Autocar Türkiye Ocak 2016 sayısında da yayınlanmıştır. 

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..