21 Kasım 2014 Cuma

İnce Uçlu Renault Twizy Şarjı Olan Var Mı?

Kardeş! Bunu ne kadara aldın?

Hoccam, bu ne bu? Motosiklet mi otomobil mi?

Hayırlısı olsun, iyi günlerde kullanın... 


Bu kadar mı basıyor? Daha gidiyor mu?


Bak oğlum ağlama, araba ne kadar şirin :)


Camı yok mu bunun?


Sesi çıkmıyor. Akülü mü kardeşim bu?


Aa, arkada da birisi oturuyor..

Trafiğin açık ara en çok dikkat çeken aracı: Renault Twizy.
Yukarıdaki sorular ve yorumlar Twizy ile seyir halindeyken maruz kaldıklarım arasında en çok hoşuma gidenlerdi. Evet, hepsine seyir halindeyken maruz kaldım :) Diğer sürücüler Twizy'nin yanına yaklaşıp camlarını indirdiler ve bağırarak bu soruları sordular. Ee, onlar da haklı tabii böyle garip bir aracı bir daha göremeyiz diye düşünüp hemen cevapları almak istediler. Soru sormayanlar da vardı. Onlar korna çalıp selam vermekle yetindi. Bazıları sessizce fotoğraf, video çekti akşam arkadaşlarına anlatırken kanıt göstermek için... Ama tek bir geçek vardı. O da elektrikli Twizy'nin trafikte en çok ilgi çeken araçlardan biri olduğuydu. Tüm gözler Twizy'nin üzerindeydi.
Renault Twizy'yi Kullanırken Hissettiğim (Temsili)
Bir Ferrari'nin çektiği kıskanç bakışlara kıyasla Twizy'ye bakan bakışların altında gülümseme ve onaylama vardı. Herkes böyle alternatif ve çevreci bir araç kullandığınız için sizi takdir ediyordu. Bu yüksek ilginin verdiği motivasyonla mı yazıyorum tam emin değilim, ama benim yorumum Twizy'nin şehir içi ulaşımda tercih edilebilecek en mantıklı ve en eğlenceli araçların başında olduğu yönünde.. 

Yukarıdaki soruları sizin de aklınızdan geçirebileceğinizi tahmin edebiliyorum. O yüzden Twizy'nin "ne olduğunu" ve "ne olmadığını" yukarıdaki soruları cevaplayarak anlatayım dedim. 
Bu beyefendi durdu ve 30sn Twizy'nin karşısında hiçbir şey yapmadan böylece dikildi. Güzelmiş güle güle kullanın dedi, ve devam etti :)
Twizy bir motosiklet mi yoksa otomobil mi?

İkisi de değil, Twizy aslında bir quadrocycle. Quadrocycle, dört tekerlekli bisiklet ve türevlerine verilen genel bir isim. Resmi olarak ise, Twizy satışta olduğu çoğu ülkede otomobil sayılıyor, ancak bazı ülkelerde motosiklet olarak geçtiği de oluyor. Türkiye de Twizy'nin ruhsatında "elektrikli motosiklet" ibaresinin yazdığı o ülkelerden. Yani, Twizy'yi Türkiye'de kullanmak için şimdilik A2 ehliyet gerekiyor. Şimdilik diyorum, çünkü Twizy'nin Türkiye'de de otomobil sayılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. 
Renault Twizy'yi kapıları açıkken Transformers'lara da benzetebilirsiniz.
Twizy'nin kapılarında cam yok mu?

Twizy'nin kapılarında cam yok. Hatta, yurtdışında satılan bazı versiyonlarında kapılar opsiyonel :) Neyse ki Türkiye'ye getirilen donanım paketinde kapılar standart sunuluyor. Cam konusunda hala ısrarcı olanlar ise, kapı ile tavan arasındaki boşluğu kapatan fermuarlı naylon aksesuardan satın alabiliyor.


Twizy önlü arkalı oturma düzenine sahip ve iki kişiyi ağırlayabiliyor.
Twizy kaç kişilik?

Twizy, iki kişilk bir araç. Önlü arkalı oturma düzenine sahip. Arka koltuğa geçmek dar aralık yüzünden biraz zahmetli, ama geçtiğiniz zaman arkadaki yaşam alanı fena sayılmaz. Arka koltuğun asıl sıkıntısı zaten küçüklükten ziyade, yüksek hızda çok fazla rüzgar alıyor oluşu. Ön cam sayesinde sürücüye çok rüzgar gelmiyor, ama yüksek hızlarda arkadaki yolcu bildiğin kutup soğuğunu yaşıyor :) 

Bu arada ön koltukta 4 noktalı, arka koltukta klasik 3 noktalı emniyet kemeri var. Ayrıca, direksiyonda da bir ardet hava yastığı bulunuyor.
Twizy ile hız limitlerini aşma derdiniz yok :) 
Twizy'nin maksimum hızı nedir? Otoyola çıkma izni var mı?

Twizy'nin maksimum hızı fabrika verisi 80 km/h olarak veriliyor. Gerçek hayatta ise, yokuş yukarı çıkılmadığı sürece 85 km/h hıza ulaşabiliyor. Otoyola çıkma izni var, ancak otoyolda 80km/h ile yol almak, Twizy'nin bataryalarının normalden hızlı bir şekilde boşalmasına sebep oluyor. Twizy'nin en mutlu olduğu yerler, eğimin olmadığı ve yavaş hızlarla seyredilen şehir içi sokakları. 
Twizy'yi normal priz üzerinden şarj etmek 3.5 saat sürüyor. Şarj kablosu aracın önünde yer alıyor.
Twizy elektrikli bir araç. Bataryası ve motoru ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

Twizy'nin şarj kablosu ön taraftaki kapaklı bölmenin altında duruyor. Bazılarının bağırsağa benzettiği :) bu kablo 3 metreye kadar uzayabiliyor. Bu şarj kablosunun ucu, bildiğiniz her gün kulllandığınız elektrikli aletlerin ucuyla aynı. Yani, iPhone'unuzu şarj ettiğiniz prizden Twizy'yi de şarj edebiliyorsunuz. Twizy'nin içinde tek damla elektrik kalmamışken bataryaları tamamen fullemek isterseniz 3.5 saat şarj etmeniz gerekiyor. 3.5 saatlik bu şarj işlemi, elektrik faturanıza yaklaşık 1.8 TL olarak yansıyor. 
Vites, direksyonun sol tarafındaki düğmelere basarak seçiliyor. Gösterge panelinde kalan batarya miktarı, bu batarya ile ne kadar daha yol alınabileceği gibi değerler gösteriliyor. Twizy elektrikli olduğu için ses çıkarmıyor. Bu yüzden aracın çalışıp çalışmadığını da buradaki "GO" göstegesine bakarak anlıyorsunuz.
Tam dolu bataryalarla 100km'ye kadar yol yapabiliyorsunuz, ancak menziilin tamamen sizin sürüş stilinize, rotanızın yokuşlu olup olmamasına, ve Twizy'ye ne kadar ağırlık yüklediğinize bağlı. İstanbul'un dağlı tepeli yollarında Twizy ile yaklaşık 80 km menzile sahip olabileceğinizi söyleyebilirim. 

Bu arada, Twizy'nin elektrik motoru arkada bulunuyor ve arka tekerleklere güç veriyor. Yani, sürüşü eğlenceli. Gerçekten eğlenceli :) Hatta, kaygan zeminlerde elektrik motorun ilk hızlanma anından itibaren sunduğu maksimum tork sayesinde yanlayabilirsiniz bile.

*1.8 TL bedeli, gündüz saatlerinde mesken tipinde Kasım 2014 fiyatlarına göre yapılan şarj masrafıdır. Bu değere vergi, sayaç okuma bedeli vb. masraflar eklenmemiştir.
Biz yemek yerken Twizy'nin de karnı doysun :)
Twizy'nin 80-100 kmlik menzili az değil mi? 

Hayır, aslında az değil. Twizy tamamen yüklü iken(sürücü+yolcu+kamera ekipmanları) bizi sorunsuz bir şekilde Ataşehir'den Karaköy'e götürüp geri getirdi. Bu rotada, Tem otoyolunda Twizy'nin maksimum hızında (80-85km/h) seyrettiğimizi belirteyim. Yaklaşık 60km yol yaptığımız bu günün sonunda Twizy'nin bataryası %23 seviyesine gerilemişti. Yani, sakin kullanımda hala minimum 20-25 km menzilimiz vardı.  


Ayrıca, çoğu şehrin İstanbul kadar uzak mesafeler içermediğini hesaba katarsak Twizy'nin şehir içi sınırlarında yeterli olduğuna kanaat getirebiliriz.

Direksiyonun solunda bulunan el freninin fiziksel olduğuna aldanmayın, kontağı açıp fen pedalına basmadıkça el freni katiyen inmiyor. Twizy'nin kapıları kilitlenmediği için çalınmalara karşı, bu şekilde bir güvenlik önlemi geliştirilmiş. Twizy'nin radyosu yok ama, telefonunuzu bağlayıp müzik dinleyebiliyorsunuz. Hoparlörler başınızın hemen üstünde. Bluetooth donanımını da barındıran bu ses sistemi opsiyonel.
Fiyatı ne kadar bu arkadaşın?

Twizy'nin Türkiye fiyatı 13.700 eurodan başlıyor. Az sayıdaki tüm opsiyonlarını satın alırsanız fiyat 14.400 euroya ulaşıyor. Pil kirası yok. Benzin derdi yok. Park derdi hiç yok.

Twizy'yi kullanırken,kaçamak bakışlara maruz kalmaya hazır olun :)
Renault Twizy
Renault Twizy
Sonuç

Satış fiyatını saymazsak, Twizy bence kalabalık şehirlerde yaşayanlar için en mantıklı ve eğlenceli ulaşım aracı. Motosikletten daha güvenli ve konforlu, ama onun gibi kolaylıkla park yeri bulup emniyet şeridinden de gidebiliyorsunuz. Bu tip araçlar konusunda başka markalarında çalışmalar yaptığı biliniyor. İleride Twizy gibi kişisel ulaşım araçlarının daha da popüler olacağı tahmin ediliyor. Bence, geleceği beklemeyin ve bir bayiye gidip Twizy'yi yakından deneyimleyin.


Bu arada, Twizy'yi bir motorla İstanbul şehir içi trafiğinde Levent'ten Karaköy'e kıyasıya yarıştırdık. Eğlenceli yarış videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz :)


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

 Türkiye'deki İlk ve Tek Test! Smart Fortwo Electric Drive Detaylı Testi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..