8 Temmuz 2014 Salı

#BloggerStajda - Toyota Way Eğitimi ve Toyota Türkiye'deki Uygulamalar

Stajlarımdan gözlemlerimi aktardığım #BloggerStajda yazı dizisinin ilk yazısında, Toyota Türkiye'ye en önemli başvurma sebebimin Toyota Way olduğundan söz etmiştim. Stajımın sonuna yaklaştığım bu haftalarda, Toyota Way giriş eğitimini de alarak, Toyota Way kitabıdan öğrendiklerimin yanında Toyota Way'i bir de Toyota Türkiye'den bir yetkilinin ağzından öğrenmiş oldum.
Toyota Way Giriş Eğitimi'ni İK Uzmanı Sevim Hanım'dan aldık. 
Toyota Way, temelde Toyota'nın hem üretim hem de tüm yönetim kademelerinde uyguladığı şirket kültürü ve olaylara olan tutumu olarak tanımlanabilir.
  • Toyota Way iki ana bacak üzerinde şekillendirilmiş: Sürekli Gelişim ve İnsana Saygı
    • "Sürekli Gelişim" bacağı 
      • Mücadele
      • Kaizen(Sürekli Gelişim) ve
      • Genchi Genbutsu'yu (Sorunu bilimel yöntemler kullanarak ve kaynağına inip çözmek) kapsıyor. 
    • "İnsana Saygı" bacağı ise,
      • Saygı ve
      • Takım Çalışması alt başlıklarına sahip.  
Toyota Way iyi güzel, ama biz Türkler kurallara acımayız, illa ki bu değerlere Türk işleyişini karıştırmışızdır diye düşünebilirsiniz. Fakat gerçek bu şekilde değil. İşte size, tecrübeyle sabit aklıma gelen ilk staj gözlemlerimden örneklemeler...
Toyota'da toplantı odalarının ismi Toyota modellerinin ismi. Toyota Way eğitiminde Corolla'daydık.
Toyota için mücadelenin tanımı, uzun vadeli hedefler belirlemek ve cesur bir şekilde bu hedefe doğru yürümek. Türkiye ofisi daha çok bir uygulayıcı olduğu için uzun vade hedefi yaratma kısmında Toyota Japonya'ya başlı iyebilirim. Hidrojenli otomobilin yakında satışa sunulacak olması gibi gerçekten ileriye dönelik hedeflerin olması bu başlığı destekliyor.  

Kaizen, sürekli ve her zaman daha iyiye doğru gelişim demek. Stajım boyunca Kurumsal İletişim'deki ana görevimin dışında artan vakitlerimde diğer stajyer arkadaşlarım gibi Garanti Bölümü'nde araçların servis/garanti kağıtlarının bilgisayara veri girişine de yardımcı oluyorum. Bu veri girişleri bugün yarı otomasyonla, hem barkod okuyucu kullanılarak hem de elle tarih girilerek, yapılıyor. Manuel tarih girişinin de barkodlar ile yapılıp yapılamayacağımı sorduğumda Didem Hanım hemen cevaplıyor, "Yakın bir zamanda tamamen barkod sistemine elle sayı girişini kaldıracağız. We Kaizen ;)" 
Dilek Hanım, Granti Bölümü'nün yaptığı işler hakkında kısa bir briefing verirken.
Genchi Genbutsu, sorunu yerinde ve köküne inerek çözme yaklaşımının Japonca karşılığı. Bunu ofiste değil, ama özellikle fabrikada gözlemleme imkanı bulmuştum. Fabrika gezisi yazımda da bahsettiğim "Andon İpi" ile tüm üretim bandını durdurmak ve bant duruyorken bant üzerinde oluşan sorunu yerinde ve köküne inip çözmek mümkün kılınıyor. 

Saygı kısmını zaten hemen her gün gözlemlemek mümkün. Ofiste -çok abartmamak şartıyla tabii- serbest kıyafet giymek serbest. Ayrıca, öğle yemekleri ile kahvaltısı güzel :) ve spor salonu imkanı var. Tüm bu imkanları da insana saygı başlığı altında değerlendirebiliriz.
Toyota Türkiye Spor Salonu
Takım çalışmasını kuvvetlendirmek adına ise, hiyerarşik yapının kendini keskin çizgilerle belli etmediğini söyleyebilirim. Örneğin, departman müdürlerinin masaları ortak çalışma alanlarından sadece yarım bir cam paravan ile ayrılıyor. En izole çalışma alanına sahip "direktörler" bile tamamen cam duvarlara sahip odalarda herkesin gözü önünde oturuyorlar.

Takım Çalışması'nı destekleyen bir diğer örnekse, İK Departmanı'nın çalışmalarının bir ürünü olan "Atölyeler". Bir konuyu iyi bilen bir çalışan, kendi bildiği o konu hakkındaki bilgisini bir atölye açarak çalışma arkadaşlarıyla paylaşıyor. Fotoğrafçılık, örgü örme gibi bu atölyelerden biri olan bisiklet atölyesine katılanlar (Toyota Cycling Team), geçen hafta 14 kişilik bir ekiple Caddebostan'dan ofise sabah bisikletle geldiler. İK bölümü de bu grubun çalışmasını kutlamak adına genel müdürlüğün girişinde mini bir karşılama düzenledi. Ben de karşılamaya dahil olup kısa bir video hazırlamaktan geri kalmadım tabii :)


#BloggerStajda yazı dizisinin diğer yazılarına ulaşmak için buraya tıklayın.

Bu arada, The Toyota Way kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Toyota'nın başta Amerikan otomotiv devleri olmak üzere, iş dünyasının geniş bir bölümünü etkileyen yönetim prensiplerini özetleyen detaylı bir kitap. 
The Toyota Way kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Son olarak, Toyota Way Giriş Eğitimi'ni eğitimini veren Toyota Türkiye İK Uzmanı Sevim Özen'e, ve Toyota Cycling Team videosundaki fotoğrafları çeken Toyota Türkiye İK Müdürü Seda Koytak'a teşekkürler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..