17 Aralık 2013 Salı

"yolyola.com", Araç Paylaşımı Üzerine Yeni Proje!

yolyola.com
Daha az karbon salınımı, daha az masraf, daha çevreci bir yaşam tarzı... Hepsi de paylaşım ekonomisinin hayatımıza dahil etmeye çabaladığı değerler. Daha da uzar bu değer listesi tabii. Paylaşım ekonomisinin içinde otomobil kullanımını barındıran son destekçilerinden biri ise araç paylaşım platformu Yolyola.
Sitenin arayüzü çok basit. Kullanımı kolay. Rota-daşlarınızı görmek için başlangıç ve bitiş noktalarınızı sisteme girmeniz yeterli.
Sistem basit. Amaç rota-daşları birleştirmek. Yolyola diyor ki belli bir rotada aracınla tek başına yolculuk ediyorsan seninle aynı rotada yolculuk eden başka insan(lar)la aracını paylaşıp masraflarını yarıya indirebilirsin. Aynı şekilde aracın yoksa, aracı olan bir rotadaş bulursun, yada aracı olmayan bir rotadaşla taksi parasını paylaşırsın. Sonuçta illa ki masrafın yarıya inecek. Çevrenin sana duyduğu saygının artması da cabası. Yolyola sistemine facebook hesabı kullanılarak üye olunuyor. Bu sayede her kullanıcının yolyola hesabı facebook hesabı ile eşleştiği için yolculuğu paylaşmadan önce rotadaşını facebook üzerinden inceleme imkanı doğuyor. Ayrıca, her ortak yolculuk için ekopuan kazanıyorsun. Ekopuanların bazı alışveriş sitelerinde indirim sağlıyor.

Ekopuanlarla çeşitli alışveriş sitelerinde indirim kazanmak mümkün.
Amerika'da Araç Paylaşımı (Car Pooling) Ne Durumda?

Amerika'da şu aralar gitgide daha popüler olan bir sistem araç paylaşımı. Öyle ki, 2013 yazında gördüğüm kadarıyla Facebook ve Google kampüslerinde binalara en yakın araç parkları "carpool" (araç paylaşımı) araçları için ayrılmıştı. İşe gelirken aracını iş arkadaşınla paylaşıyorsan ofis binası giriş kapısına en yakın park yerine park edebiliyorsun. Ayrıca, San Francisco ve Los Angeles'da çevre yollarında en sol şerit yine "carpool" araçları için ayrılmış durumda. Araçta en az iki kişi yolculuk ediyorsan en sol şeridi kullanabiliyorsun. Özellikle trafiğin akmadığı zamanlarda sağınızdakiler çaresizce trafiğin ilerlemesini beklerken en sol şeritten basıp gidebilmek mükemmel bir duygu :)
Carpool parking alanlarına sahip bir üniversite, University of Albany, New York.
Yollarımız bir şerit kapatmayı kaldıramayacak düzeyde olsa da özel şirketler, facebook ve google kampüslerindekine benzer bir uygulamayı kendi kampüslerinde devreye sokabilirler. Çevreye saygının önem kazandığı bugünlerde, çevreye önem veren şirket sahiplerine duyurulur.
Amerika'daki araç paylaşımına teşvik edici uygulamalardan biri. Bazı yollarda en sol şerit sadece araç paylaşımı yapanlar tarafından kullanılabiliyor. 
Bir başka carpool parking örneği daha. 
Yeditepe Üniversitesi sağolsun okul ile yurt arası 5dk :) Bu yüzden en azından haftaiçi uzun yolculuk rutinim yok yok. Bir kereye mahsus olaraksa geçtiğimiz ay İzmit'e gitmem gerekmişti. Benim rotama uyan bir sürücü vardı ve ona yolculuk isteği gönderdim, ancak hala(!) geri dönmedi. Profilinden baktım, sisteme 1 aydır giriş yapmamış, benim davetimi de hiç görmedi büyük ihtimalle. Bence Yolyola'nın en büyük handikapı çok sayıda aktif kullanıcısının olmaması. Umarım, kısa zamanda çok sayıda aktif üyesi olur ve kullanıcıların eşleşmesi çok daha az zaman alır. Bol şanş, Yolyola!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..