28 Eylül 2013 Cumartesi

Amerika'da Ehliyet Kullanımı ve Uluslararası Ehliyet Bilinmezliği

Geçtiğimiz yaz bir ayımı San Francisco, Amerika'da geçirdim. Amerika'ya gitmeden önce orada araç kiralayabileceğimi öngörerek yurtdığında ehliyet geçerliliği hakkında bilgi almıştım, ama bazı bildiğim doğrular yanlış çıktı. Bu yüzden, kulaktan dolma bilgilerin çevrelediği Uluslarası Ehliyet gerçekleri ile ilgili bir yazı yazmak şart oldu.
Öncelikle Amerika'da yaşadıklarımdan biraz örnekler vereyim:
  • Amerika'da otomobil kiralarken (Hertz'den kiraladık) hiçbir şekilde ehliyet sorulmadı. Tüm işlemleri pasaport ile halledebildik. Araç kiralamak için tek koşul 25 yaş üzerinde olmaktı. Rent A Car firmaları ehliyetiniz olup olmadığıyla ilgilenmiyor. Hem araç kiralayanlar hem de Rent A Car firmaları, ehliyet olmadan araç kullanıldığında tüm cezai sorumlulukların sürücüye ait olduğunun bilincinde. Bu yüzden ehliyetsiz araç kullanıp araca herhangibir hasar vermeniz durumunda -yasalar sağolsun- Rent A Car firması hiçbir maddi zarara uğramıyor. (Yunanistan'da araba kiraladığımızda ehliyet göstermemiz istenmişti, Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti kabul edilmişti.)
  • Tesla Model S'i test etmek istediğimde benden California eyalet ehliyeti yada Uluslararası Ehliyet göstermemi istediler. Bizim klasik Türkiye Cumhuriyeti ehliyetini gösterince ise doğal olarak kabul etmediler. Bu yüzden otomobili ancak bir görevli şoförlüğünde test edebildim.
Bizim başımıza gelmedi, ama varsayalım ki yurtdışındasınız, uluslararası ehliyetiniz yok ve polis tarafından durduruldunuz. Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti -süre ülkeden ülkeye değişmekle birlikte- ülkeye giriş yaptığınız tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabiliyor. Daha uzun kalacaksanız bulunduğunuz ülkenin ehliyetini almanız mantıklı bir hareket olacaktır. 
  • Uluslararası ehliyetin geçerliliği sadece 1 yıldır. 
  • Uluslararası ehliyetler, alıdığı ülkede geçerli değildir, Uluslararası Karayolu Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelerde geçerlidir. Türkiye'den aldığın uluslararası ehliyet, Türkiye'de geçerli değildir.
  • Türkiye'de uluslararası ehliyet, sadece "Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu" tarafından verilebiliyor. Hiçbir ekstra teste, sınava vb. denetimden geçmeden -eğer ehliyetinizi en az bir yıl önce almışsanız- sadece(!) 346 TL gibi bir ücret ödeyerek uluslarası ehliyet sahibi olabiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse, İngiltere'de aynı belgenin sadece 5.5 sterline alınabiliyor olması güzelim ülkemdeki bu uygulamaya sitem etmeme yetip de artıyor. "Yurtdışına çıkanın zaten parası çoktur, nereden sömürsek, kazıklasak kardır" mantığıyla hareket eden bu sistem, yeni ehliyet torba yasasıyla birlikte değişeceğe benziyor. Ehliyet torba yasası meclisten geçtiği zaman, tüm ehliyetler uluslararası ehliyet geçerliliğine de sahip olacak.  (Turing'in web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.)
Amerika dışında konuşmak gerekirse, uluslararası ehliyetin en çok kullanıldığı yer sınır kapılarıdır. *Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunlar yüzünden otomobille Türkiye'den Yunanistan'a geçerken zaman zaman sınır kapısındaki Yunan görevliler tarafından sürücülerden uluslararası ehliyet gösterilmesi istenebiliyormuş. Tabii ki kıvrak Türk aklı bu sorunun da çözümünü bulmuş. Uluslararası ehliyeti olmayanlar Yunanistan'a geçmenin daha sorunsuz olması için Bulgaristan üzerinden Yunanistan'a giriş yapıyormuş. Bulgaristan Türkiye'den gelenlere uluslararası ehliyet sormadığı gibi Yunanistan da Bulgaristan'dan gelen araçlara uluslararası ehliyet sormuyormuş.*

Sonuçta uluslarası ehliyet alınmasa şart değil, ama Türkiye Cumhuriyeti ehliyetiniz size çoğu zaman sorun çıkarmayacaktır. Sınır kapısından  -özellikle Yunanistan ile aramızdaki sınır kapısından- geçmediğiniz sürece Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti sorunsuz bir ulaşım sunacaktır. Yine de her ihtimale karşı kendinizi garantiye alanlardansanız uluslarası ehliyeti alın tabii.

Umarım, faydalı olmuştur. Bunların dışında herhangibir sorununuz varsa yorum olarak yazabilir yada bana ulaşabilirsiniz.

*...* Bloglardan ve forumlardan derlediğim sürücü yorumları ve deneyimleri bu şekilde.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Tesla Model S detaylı incelemesi ve test sürüşü notlarını okuyun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..