17 Eylül 2013 Salı

Kadın ve Erkek Gözünden Smart Fortwo Test Sürüşü ve Detaylı İncelemesi

Smart'ı kadın ve erkek gözünden değerlendirdik.
Belirli bir alana odaklanmış ve o alanda en iyi olmaya çalışan tematik otomobilleri hep sevmişimdir. O tematik otomobillerden birini, Smart Fortwo'yu, geçtiğimiz hafta Bebek Şenliği kapsamında test ettik. "Ettik" diyorum; çünkü bu seferki inceleme testi bu zamana kadar gerçekleştirdiklerimden farklı olarak karşı cinsin yorumlarını da içeriyor. 
Kadın gözünden Smart
Kadın Gözünden Smart Fortwo


Yoğun bir İstanbul Bienali turunun ardından son durağımız Bebek Şenliği oldu. Şenlik alanını gezerken gözümüze şirin tasarımıyla Smart Fortwo takıldı. Standa gidip kısa bilgi aldıktan sonra test sürüşüne çıktık. 

Şehiriçi trafiğinde boyutlarıyla fark yaratan bu arabayı incelemeye başladığımda sadece tasarımıyla değil işlevselliğiyle de göz doldurduğunu farkettim. Küçük olmasının dezavantajları olacağını düşünüyordum, fakat arabanın koltuğuna oturduğumda koltuğun yüksekliği ve hareket etme alanının geniş olması beni haksız çıkardı.

Bebek trafiği, Smart'ı kullanırken çile olmaktan çıkıyor. Cumartesi günkü trafik her zamanki gibi yoğun olsada Smart’ın küçük olmasının avantajı benim bu stresimi bir nebze de olsa azalttı. Araba durduğunda motorunun da durması faydalı bir özellik. Ayrıca, şirin tasarımının insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi fark etmemek mümkün değildi. Benim için oldukça zevkli geçen test sürüşünün ardından sıra park etmeye geldi. Paralel park etmede çok iyi olmadığımı biliyorum, ama küçük boyutları sayesinde ben bile kolaylıkla park edebildim. Sadece park kolaylığı bile Smart'a bir kere daha hayran kalmamı sağladı.

Bir kadın gözünden Smart Fortwo’yu değerlendirmem gerekirse size şunu söyleyebilirim. Trafikte daha az ve stressiz vakit geçirmek demek, kendinize daha çok vakit ayırmak demek J
Erkek gözünden Smart
Erkek Gözünden Smart Fortwo
Hangi Otomobil? Smart Fortwo Passion 
Nerede? Bebek Sahil Yolu
Ne zaman? Cumartesi günü, 5 suları

Erkek gözünden Smart
Cumartesi akşam 5 sularında Bebek sahil yolu, trafikte sağladığı kolaylıkla ve park sorunsuzluğuyla ünlenen bir otomobili test etmek için en iyi parkur olsa gerek. Trafik o kadar sıkışık ki Kitchenette'in hizasından Chilai'nin önündeki kavşağa(yaklaşık 500m) ulaşmamız 5dkdan fazla sürüyor. Ön koltuklar oldukça rahat ve iç hacim son derece cömert. Test aracındaki cam tavanın da bir getirisi olarak iç mekan oldukça aydınlık. 2.6 metrelik bir otomobilden beklediklerimin fazlasını buluyorum anlayacağınız. 
Passion donanımlı test aracının içi.
Sürekli dur-kalk yapıyoruz. Her durduğumuzda ECO modu sayesinde motor da duruyor, ayağımı frenden çekince motor da tekrar çalışmaya başlıyor. Yakıt tüketimini düşüren artı bir özellik. İstenildiği takdirde orta konsoldaki buton ile devre dışı bırakılabiliyor.

Smart'ı kullanırken; diğer araç sürücülerinin, onların geçemedikleri yerlerden geçmeye çalıştığım için beni kıskandıklarını fark ettim. Bu yüzden çoğu zaman yol vermemekte diretseler de onlara rağmen daracık yerlerden geçmek son derece keyifliydi. Sadece bu zevk için bile bu otomobil kullanılabilir:) 

Yüksek performanslı kullanma çok olmadı. Yine de gazı köklediğinizde bile otomobilin sakin bir şekilde hızlandığını söyleyebilirim. Dikine park yeri aramak çok daha eğlenceli.
Stantda duran Pulse donanımlı aracın içi.
Sıkışık trafiği, iç mekandaki her köşeyi kurcalayacak zaman yaratıyor. Klima kontrolleri farklı tasarımı ile ilk başta dikkat çekiyor. Farklı tasarım, kullanımda zorluk yaratmıyor. Radyo/medya kontrolleri Mercedes-Benz modelleriyle benzer bir tasarıma sahip. Passion donanımında torpido gözü kapaksız gelirken diğer donanımlarda kapaklı torpido gözüne terfi ediyorsunuz. Ayrıca, orta konsolun en üstünde bulunan devir göstergesi ile saat de Pulse donanımından itibaren sahip olduğunuz artılarından. Orta konsolun en altında ise, sis farı, dörtlü flaşör gibi butonlar bulunuyor. 
Kontak anahtar girişi iki koltuğun arasında, vites kolunun arkasında.
Malzeme kalitesi beklentilerimin altında olan iç mekandaki en büyük eksiklik saklama gözlerinin azlığı. Bu fiyattaki bir otomobilde standart olmasını beklediğim elektrikli yan ayna kontrollerinin baz donanımından itibaren sunuluyor olmaması ise bir diğer negatif özellik. İki koltuğun arasında ise ECO düğmesi bulunuyor. Kontak anahtar girişi vites kolunun hemen arkasında. 

Bu arada, test otomobilinin direksiyonu beklediğimden ağırdı. Yetkililerden öğrendim ki bunun sebebi test aracının 2011 model, elektrikli direksiyon sisteminin ise 2013 model yılından itibaren sunuluyor olması. 2013 model yılından eski Fortwolar elektrik desteksiz, ağır bir direksiyon kullanıyor. Bu yüzden test aracının direksiyonu ile standta duran duran 2013 model Fortwo'nun direksiyonu arasında dağlar kadar fark var. Elektrik destekliye geçmeleri yerinde bir karar olmuş.
Fortwo'nun bagajına sadece arka camı açarak da ulaşmak mümkün.
Bagaj camı bagaj kapağından bağımsız olarak açılabiliyor. Bagaja ulaşmak içinse ilk önce arka camı yukarı doğru açtıktan sonra geri kalan parçayı mandallarından serbest bırakarak aşağıya doğru açmanız gerekiyor. Smart'ın bagaj hacmi boyutlarına göre hiç de küçük değil, 220 litre.
Donanım

Smart, 2013 yılı itibariyle Türkiye'de Coupe ve Cabrio olmak üzere iki gövde tipi ile Passion(Cabrio), Passion+(Coupe), Pulse(Coupe), ve BRABUS+(Coupe) olmak üzere dört ana donanım paketi ile satılıyor. Passion+ ve BRABUS+, Türkiye'ye özgü bir donanım paketleri. Yurtdışındaki Passion ve BRABUS paketlerinin genişletilmiş bir versiyonları. Passion baz model olarak sayılırken Pulse, Passion'a göre daha dinamik öğelerin bulunduğu bir versiyon oluyor. BRABUS+ ise motoru ve görsel donatılarıyla diğer versiyonlardan farklılaşıyor. 

Tüm modellerin ön farlarında Xenon kullanılıyor. Pulse ve BRABUS+ donanımlı Smart'ın dış mekandaki belirtileri, sis farları ile daha kalın tabanlı lastikler oluyor.
Smart Standı, Bebek Şenliği
Motorlar

Fortwo, Türkiye'de iki farklı benzinli motor ile satılıyor. BRABUS+ versiyonu 1.0 litre 102 Hp, diğer versiyonlar ise 1.0 litre 71 Hp motorlara sahipler. Yurdışındaki dizel ve elektrikli üniteler Türkiye'ye getirilmiyor. Tüm modeller standart olarak 5 ileri otomatikleştirilmiş şanzımanla kombine edilirken Pulse donanımıyla gelen üç kolllu direksiyonun arkasındaki kulakçıklardan vites değişimi manuel kontrol edilebiliyor.

Sonuç

Smart'ın fiyatı 40bin TL civarında. Test etmeden önce "Bu otomobile bu para verilir mi ki?" şeklindeki bir önyargım, testten sonra "İstanbul'da yaşıyorsan aslında verilebilir" şeklindeki düşünceye dönüştü. Bu düşüncemi destekleyen bir diğer unsursa zaten şehiriçi sürüşlerinde otomobilde çoğunlukla tek kişi seyahat edildiği gerçeği. Fortwo, fazla koltukların getirdiği fazla yakıt tüketimi gibi sorunları azaltıyor; üstüne trafik içinde manevra kolaylığı ve park etme kolaylığı sağlıyor. Önyargılardan kurtulmak için otomobilin en az bir kere sürülmesi şart. Testten sonra aklımda tek bir soru kalıyor: "Az da olsa Mercedes-Benz kalitesi ve prestiji nerede peki?"...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..