26 Eylül 2013 Perşembe

Yeni Sürüş Asistanınız: Driwe!

Driwe
25 Eylül 2013 Çarşamba günü gerçekleşen, katılamasam da bilgisayar başından seyrettiğim Webrazzi Summit'te Driwe'nin lansmanı yapıldı. Driwe'yi bir sürüş asistanı olarak tanımlayabiliriz. Otomobillerle ilgili yeni bir teknolojik girişim, çoğu yüksek fiyatlı otomobildeki yol bilgisayarlarının sunduklarını ve hatta daha fazlasını, otomobilin sigortasına takılan adaptörü ve iPhone uygulaması aracılığıyla sunmayı hedefliyor. Yüksek fiyata sunulan yüksek teknolojiyi, herkes için ulaşılabilir hale getirmek Driwe'nin temel hedefleri arasında.
Driwe
Driwe, donanım ve yazılım olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Donanım kısmını oluşturan adaptör, otomobilin sigorta sistemindeki -genelde arıza tespiti için kullanılan- "OBD" girişine bağlanıyor. Bu adaptör, edindiği verileri Bluetooth 4.0 aracılığıyla iPhone'a iletiyor. Daha sonra iPhone'daki Driwe aplikasyonu, elde edilen verileri yorumlayıp otomobilin durumu ve sürüş hakkında sürücüye çeşitli bilgiler veriyor.
Driwe
Driwe'nin verdiği bilgileri üç aşamada özetlenebilir: Sürüş öncesi, sürüş, ve sürüş sonrası. Sürüş öncesinde, otomobilin sürüşe hazır olup olmadığı, otomobilin mekanik, elektronik vb. aksamında sorun varsa sorunun çözüm yolları gibi bilgiler bildiriliyor. Sürüş'te ise; motor kullanımı, yakıt tüketimi, yolculuğun yakıt giderleri, hız sınırları hakkında bilgiler, benzin seviyesi vb. bilgiler sunuluyor. Sürüş sonrasında ise sürüş hakkındaki bilgileri özetleyen ve bu bilgilerin puanlandığı sürüş karnesi, sürücüye gösteriliyor.
Driwe
Yukarıda sayılan özelliklerin dışında gelecekte bir dolu sıradışı özellik yukarıdaki sayılanların yanına eklenecek. Driwe'nin çılgın takımının aklında, kablosuz benzin ödemesi yapmak, kaza raporu sunmak, ses komutlarıyla uygulamayı kontrol etmek vb. özellikleri geliştirmek var. Öncelikle seri üretime geçilmesi gerekiyor tabii:) Şimdilik 149 TL'ye ön sipariş vermek mümkün. Sunum sırasında fiyatın pazar talebine göre değişebileceği belirtildi. İlk teslimatların ise 2014'ün ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.
Driwe
Bugüne kadar yapılan testlerde Driwe'nin verilerinin doğruluk oranı %95 olarak ölçülmüş. 1996 model ve yukarısındaki tüm otomobillerde çalışıyor. Driwe, genellikle yüksek fiyatlı otomobillerin yol bilgisayarları ile sunduğu verileri, hatta daha fazlasını, tüm otomobiller için kullanılabilir hale getiriyor. Temel hedefi yüksek teknolojiyi kitlelere yayabilmek.
Automatic.
Peki, Driwe bu alanda rakipsiz mi? Hayır, değil. Driwe'nin bir numaralı rakibi, Driwe'nin oldukça benzer özelliklerine sahip (yine adaptör ile otomobil sigortasından verileri alıp iPhone uygulamasında yorumlayan) ancak sadece Amerika'da çalışan Automatic. Bu noktada Driwe'yi sadece Automatic'in bir kopyası olarak görmek ve köşeye atmak mantıklı bir hareket değil. Yemeksepeti'nin de Yoyo'nun da Amerika'dan devşirme sistemler olduğunu; öncü olmadıklarını ama dünyadaki diğer örnekleri ile kıyaslandığında oldukça başarılı işler yaptıklarını hatta örnek alındıklarını hatırlamak gerek. Bu noktada Türk kullanıcılar için yenilikler sunan Driwe'nin yolu açık olsun. Açıkcası, bu heyecan verici girişimin ve benzerlerinin ileride sürücü alışkanlıklarında ve otomotiv sektöründe değiştireceklerini görmek için sabırsızlanıyorum. Keep going Driwe!

Daha fazla bilgiye Driwe web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..