9 Ağustos 2015 Pazar

Toyota RAV4. Sağlamlık Gurusu.

Toyota RAV4 2.0 Multidrive S Premium Plus Navi

Markaların basın test araçları asfaltla ilk buluştuğunda önce otomobil dergileri, gazeteler ve tv programları tarafından kullanılır. Sıra daha sonra dijitale (websitesi & blog) gelir. Bu süre zarfında otomobil 5bin kmye yakın yol yapar. Akselerasyon'a konuk olan çoğu test otomobili de -birkaç istisna dışında- bu km'dedir. Dijital yayınlar da bu araçları deneyimledikten sonra araçlar çok eskimeden test parkından kaldırılır. 20bin km'ye gelen test aracı bulmak neredeyse imkansız gibidir..

Toyota'da ise, durumlar biraz farklı. Onlar, Toyota otomobillerin sağlamlık özelliğini arkalarına alarak test araçlarını daha uzun süreler kullandırabiliyorlar. Şu anda testini okuduğunuz RAV4 de işte bu eskimeyen Toyota'lardan birisi. Ben teste aldığımda araç 40bin km'deydi. İlk başta inanamadım. Yanlış anlamayın inanamadığım km'nin fazla oluşu değil, kmsine rağmen otomobilin hiçbir yerinde eskime/bozulma/esneme olmamasıydı. Hem de basın otomobillerinin son derece hoyrat kullanılmasına rağmen. Odometreyi kapatsanız otomobilin km'sini tahmin edemeyeceğime iddiaya bile girebilirim... 

"Toyota gibi sağlam" söyleminin vücut bulmuş canlı bir örneğiyle karşı karşıyayım...

Motor & Sürüş & Yakıt Tüketimi

2 litrelik benzinli atmosferik motor, 6200 d/dak'da 151 beygir güç ile 4000 d/dak'da 196 Nm tork üretiyor. Bu motora CVT otomatik şanzıman eşlik ediyor. RAV4'ün ağırlığı ise, 1500 kg'nin biraz üzerinde.Tüm bu veriler ışığında, RAV4'ün 0-100 km/h hızlanma süresi fabrika verisi 10.7 saniye olarak veriliyor.

RAV4'de hoşuma giden kalemlerden birisi otomobilin sürüşüydü. Yüksek yapıya rağmen yüksek hızlarda dahi güven vermeyi sürdürdü. Yüksek stabilitenin en önemli sağlayıcısı dört tekerlekten çekiş sistemi. Orta sertlikteki süspansiyonlar ise, otomobilin stabil olmasına destek olan bir diğer unsur.
Toyota RAV4 2.0 Multidrive S Premium Plus Navi
250km'yi aşkın kullanımım sonrası benim karma yakıt tüketimim 10.6 litre/100km çıktı. Bu değere, arazi kullanımının da dahil olduğunu söyleyeyim. 2 litre benzinli motor, dört tekerlekten çekiş ve 1500 kg kelimelerini teknik özellikler tablosuna aynı anda barındıran bir araç için, bu değer fazla sayılmaz.

İç Mekan

Kabinde kullanılan malzemeler rahatlıkla sınıf beklentilerini karşılıyor. Malzeme kalitesi olağanüstü yüksek değil, ancak ön konsol ve kapılarda kullanılan deri kaplamalar üst sınıf algısı oluşturuyor. Ayrıca, hiçbir düğme ve kontrol ekipmanının 40bin km'ye rağmen en ufak derecede olsa "uyduruk" hissetmiyor oluşu iyiye işaret. 
Orta kısmı deri kaplı ön konsol hem güzel görünüyor hem de ergonomik anlamda başarılı.
Otomobilin yaşını hissettiren yegane unsur, multimedya sistemi. Daha önce Land Cruiser'da karşılaştığım bu sistem, eski moda grafikleriyle yakın zamanda yenilenmediğini belli ediyor. Kullanıişlılık açısından bir sıkıntı yok, ama işte grafikler artık demode duruyor.
Multimedya ekranının grafikleri demode kalmış.
İç Hacim

İç hacim, bu boyutlardaki bir otomobilden bekleneni veriyor. Isıtma fonksiyonlu deri ön koltuklar son derece konforlu. Bozuk zeminli arazide yapacağınız yolculukları bile konforlu hale dönüştürmek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar.

Arka taraftaki yolcuların da konforu unutulmamış. Sırtlık eğimi ayarlanabilir koltuklar uzun yolda yormayacak cinsten. Baş/diz/omuz mesafesi adına bir sıkıntının olmadığını söylememe gerek yok sanırım. 
Sıkışık bir arka sıra mı arıyorsunuz? Burası yanlış adres. 
Elektrikli bagaj kapağının ardında 647 litrelik büyük bir bagaj saklanıyor. Arka koltukları yatırdığınızda bu hacim1846 litreye ulaşıyor. Ayrıca, bagaj zeminindeki saklama gözleri kullanışlılığı artırıyor. Sonuçta, bagaj ve yaşam alanında hacimsel bir sıkıntı yaşamayacağınız garanti edebilirim.

Arazi Özellikleri

Evet, burada bir Land Cruiser'daki kadar kalabalık bir düğme topluluğu yok. Olmasını da beklemiyorsunuz. Yine de RAV4, hatırı sayılır arazi özellikleriyle geliyor. Eğim iniş destek kontrol sistemi arazideki en büyük yardımcılardan birisi. Kilitlenebilir diferansiyeli tek bir düğme ile etkinleştirip vitesi manuel konuma aldığınızda, iniş destek sistemini kullanabilir hale geliyorsunuz. Bu noktadan sonra RAV4, temkinli bir şekilde gaz/fren müdahalelerinde bulunarak sizi bulunduğunuz yüksek eğimli alandan güvenle kurtarıyor. Sistem, Land Cruiser'daki Crawl sistemindeki benzer gaza/fren tepklilerine sahip.

Yukarıdaki hareketli fotoğrafta görebileceğiniz Crawl sistemi sayesinde, otomobil gaz ve freni kendi kontrol ederek arazide yavaş ve temkinli bir şekilde ilerliyor. Crawl sistemini hem ileri hem de geri gitmek için kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, sistemi aktive edip otomobilden ayrılmanız da mümkün. Kum gibi bir yerde battığınızda otomobil bu sayede kendi kendini kurtarabiliyor.
Küçük bir rakip karşılaştırmasından zarar gelmez. Mazda CX-5 vs. Toyota RAV4

Ülkemiz şartlarında (vergi düzeni yüzünden) RAV4'ün en büyük rakibi Mazda CX-5. O da RAV4 gibi en düşük 2 litrelik motorlara sahip. Donanımları benzer. Fiyatları da birbirine yakın. (Benzer donanımlı CX-5 137binTL, RAV4 147bin TL) Asıl farklılık karakterlerinde saklı.  

RAV4, CX-5'e göre biraz sokak çocuğu gibi kalıyor. Yani, içinden geldiği gibi davranıyor ve üstünü başını batırmayı seviyor. CX-5 ise, salon adamı olmaya çalışıyor. RAV4'ün öyle bir gayesi yok. O asi çocuk olmayı kafaya takmış. Varsın sabahtan akşama kadar dağda bayırda oynasın.
Üstümüz yine çamur oldu. Akşam evde papara var :)
İşte bu yüzden, RAV4'ün asıl müşterisi sadece şehir içinde yerden yüksek olmayı isteyenlerden değil, şehir dışına da ayak basmak isteyen bir kitleden oluşuyor. Yukarıdaki çamurlu RAV4 fotoğrafı bir şekilde sizi çekiyorsa bilin ki siz de büyük ihtimalle asi çocuk tarafındasınız.


Sağlamlığına dair tek bir şüphe yok zaten. Sonuçta o bir Toyota modeli...


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Qashqai'nin Neden Sınıf Birincisi Olduğunu Şimdi Daha İyi Anladım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..