12 Mart 2015 Perşembe

Bir Marjinal Fransızla Bir Marjinal Bağa Yolculuk.

Citroën C4 Cactus 1.2 e-VTi ETG5 Shine
Akselerasyon'da adetimizdir, altımızda bir Fransız crossover'ı olduğunda muhakkak Tekirdağ Bağ Rotası'ndan bir bağı ziyaret ederiz. (Bknz: Peugeot 2008 & 3008 test yazıları) Bu seferki Fransız crossover arkadaşımız Citroën C4 Cactus. Kendisi biraz marjinal takılmayı seviyor. Bu yüzden biz de rotanın marjinal şişe etiket tasarımlarıyla ünlenen bağına, Chamlija'ya, geldik.
Chamlija'nın Küçükkarıştıran'daki bağını Mustafa Bey'in kardeşi Bület Bey'le birlikte gezdik. (Solda üstte)
Chamlija'yı marjinal diye tanımlamamın asıl sebebi, şişelerinde kullandığı sıradışı illüstrasyonlar. Tüm etiket tasarımlarını Chamlija'nın kurucusu Mustafa Çamlıca'nın kızı İrem Çamlıca tasarlıyor. Chamlija bağlarında yetişen her üzüm türü, İrem Çamlıca'ya ayrı ayrı ilham vermiş. Böylelikle ortaya her üzüm türü için farklı etiket tasarımları ortaya çıkmış.
Şarap göze de hitap eden bir içecek ve Chamlija farklı sunumuyla daha tadım yapmadan benim beğenimi kazanmıştı bile...
Bu arada, etiket ve diğer tüm görsel tasarımlarının yanı sıra, şişelerine Harlem Shake yaptıracak kadar da çılgınlar ;) 
Daha önce ziyaret ettiğimiz Barbare Wines (230 dönüm bağ) ve Chateau Nuzun (75 dönüm bağ), şato tarzında üretim yapıyordu. Yani, şaraphane ile bağlar yan yanaydı. Chamlija'da ise, şato tarzı yerine geleneksel tarzda üretim yapılıyor ve işler azıcık(!) daha büyük ölçekli. Toplam 85 hektar (850 dönüm) büyüklüğe ulaşan bağlar, tamamı Kırklareli Bölgesi'nde farklı lokasyonlardaki 60 parsele ayrılmış durumda. Üretim tesisi ise, Kırklareli'nde Büyükkarıştıran Köyü'nde.

Gelelim Bizim Küçük Marjinal Dostumuza. Citroën C4 Cactus'e.

Hani bazı insanlar vardır, çok uzaktan görüp tipine bakıp bu herif entel, hipster, tikky vs. dersin. İşte, Cactus de öyle bir otomobil. Daha ilk bakışta farklı olduğunu belli ediyor. Zaman geçirmeye başladıkça bu farklılığın sadece gösterişte olmadığını, günlük kullanımda da bazı avantajlarının olduğunu fark ediyorsunuz. 
Citroen C4 Cactus 1.2 e-VTi ETG5 Shine
Mesela, şu Airbumb adı verilen plastik korumalar. Yumuşak ve deforme olmayan plastik malzemeden yapılmışlar. Dışarıdan son derece havalı ve farklı gözüküyorlar, ancak görünümden daha fazlasını da sunuyorlar. Öyle stratejik noktalara yerleştirilmişler ki otomobili dar alanlardaki tüm tehlikeli temaslardan koruyor.
Kapıyı korkusuzca açmak paha biçilemez. Herhangi bir temas olduğunda Airbumb'lar sayesinde ne kendi Cactus'ünüze ne de kapıyı çarpığınız otomobile zarar geliyor. Aynı şekilde tampon köşeleriniz de koruma altında. Eskidiğinde yada çok çizildiğinde yenilemek isterseniz 300 TL vermeniz gerekiyor.
Ön cam su fıskiyeleri sileceklerin içine yerleştirilmiş. Bu sayede, hem gereksiz su sıçramalarının önüne geçilmiş hem de yarı yarıya su tasarrufu sağlanmış. Klasik uzaktan fıskiyeli bir otomobile göre camların çok daha hızlı ve başarılı temizlendiğini itiraf edebilirim. 
Dijital ekranlar, Cactus'un olmazsa olması. Direksiyonun arkasında ve ön konsolda iki ekran bulunuyor. Neredeyse tüm kontrolller, ön konsolun göbeğindeki dokunmatik ekrandan yapılıyor. Ayıp olmasın diye, bu ekranın altına bir dizi fiziksel düğme de yerleştirmişler :) Vites düğmelerinin üstündeki boşluk tam da telefon, anahtar ve otopark fişiniz ve biraz bozuk para koymaya uygun. Direksiyonun çapı bence çok büyük.
Bir diğer "farklı" ayrıntı, ön yolcu hava yastığının ön konsol yerine tavana yerleştirilmiş olması. Bu sayede, ön yolcu hava yastığının normalde işgal ettiği alana kapaklı kocaman bir göz yerleştirilebilmiş. İç zemini kumaş döşenmiş bu bölüm torpido gözü işlevi görüyor, ve klasik torpido gözlerine kıyasla ön koltukta yolcu otururken bile sorunsuzca açılıp kapanabiliyor. Klasik torpido gözünün olduğu yer ise, açık bir saklama alanı olarak değerlendirilmiş.
Torpido kullanışlı. Koltuklar gerçekten büyük. Opsiyonel Habana döşemenin de etkisiyle, koltuklar adeta pofuduk bir eşofman kadar rahatlar :)
Citroën C4 Cactus'ün koltukları Toyota Land Cruiser'dan sonra görüp görebileceğiniz en büyük koltuklardan. Hayatınızın bir döneminde benim gibi bolca şehirler arası tren yolculuğu yaptıysanız, bu koltukları tren vagonlarından söktüklerini bile düşünebilirsiniz. Dahası, öndeki iki koltuğun orta kısmı da koltuk olarak devam ettirilmiş. Vites kolu yerine butonlar kullanarak yerden tasarruf edilmiş. İlginç tasarımlı el freni de olmasa, ön tarafta üç kişi rahatlıkla oturabilir. Bildiğiniz üç kişilik kanepe gibi yani...
Rakipleriyle kıyaslandığında Juke'dan kat ve kat daha geniş,  Captur'dan geniş, ve 2008 ile benzer genişlikte. En konforlu hissettiren ise, C4 Cactus'tü. (Solda) Multimedya ekranının kullanımı kolay. Dokunmatik hassasiyeti de başarılı. (Sağda)
Cam tavanın perdesi yok. Citroën tasarımcıları normal panoramik camlardan daha koyu renkli bir cam tercih ederek perdeye ihtiyaç olmadığını düşünmüşler. Test sırasında yaz güneşi ile karşılaşmadığımız için bunun doğru bir tercih olup olmadığı hakkında yorum yapamıyorum.


Pembe Filler, Mavi Kuşlar.. Hiç mi Negatif Taraf Yok?

Olmaz mı, var tabii. Arka camlar sadece kelebek camı şeklinde açılabiliyor. Ayrıca, arka tarafta havalandırma çıkışı da konulmamış. bu sebeplerden ötürü arka koltuk yolcuları zaman zaman sıkıntılı anlar yaşayabiliyor.

Arka camlar kelebek camı gibi açılıyor.
358 litrelik bagaj hacmi uzun yolculuklar için bile yeterli hacim sunsa yükleme ağzı oldukça yüksek. Bu da kullanışlılık hanesine -1 puan demek. Ayrıca, arka koltuklar komik bir şekilde sadece tek parça olarak yatırılabiliyor. Puan kaybı -2'ye çıktı. 
Yıl olmuş 2015. O kadar teknolojik yeniliği düşünüp koltuğu iki parçaya bölmeyi unutmuşlar sanki :)
Son olumsuz nokta ise, şanzımanla ilgili. Peugeot-Citroën(PSA) grubu araçlarının çoğunda yer alan ETG serisi (ETG5/ETG6) yarı otomatik şanzıman sarsıntılı ve yavaş vites geçişleri ile vasat bir performans sunuyor. ETG serisi şanzımanlı bir otomobili ne zaman kullansam bu şanzımana, İlber Ortaylı'nın dediği gibi "Çok cahilsin, keşke ölsen!" demekten başka birşey gelmiyor...


1.6 e-HDi dizel ve 1.2 e-VTi benzinli motorları olan Cactus'te manuel şanzıman sadece benzinli motorlar sunuluyor. ETG5 otomatik şanzımanı çok beğenmesem bile böylesine teknolojik hissettiren ve konfor odaklı bir modelde manuel şanzımanı tercih etmeyeceğimi söyleyebilirim.

Motor Performansı Ne Alemde?


2750d/dak'da ürettiği 116 Nm torku ile 5750 d/dak'da ortaya çıkan 82 beygirlik gücü kağıt üstünde yetersiz gibi görünen 1.2 e-VTi benzinli motor, hem şehir içi hem de şehir dışında yeterli performans sunuyor. Motorun ismindeki "e-" ön eki, start&stop sisteminin varlığına işaret ediyor. Yoğun trafikte bu özelliğin artısı büyük. 5 günlük testim sonunda Cactus'ü teslim ederken, yol bilgisayarından okuduğum karma tüketim değeri 8.1 litre/100km'ydi.  Chamlija'ya olan yolculuğumuz (git-gel yaklaşık 340 km) sonunda ise, 6 litre/100 km tüketim değerine ulaşmıştık. 

Dijital göstergeler kolay takip ediliyor. Devir göstergesi yok. 
Yedek Lastik Ne Durumda?

Daha önce bir test otomobiliyle küçük bir kaza atlatmıştım. Kaza sonrası olayları anlatan bu yazıda da artık test otomobillerindeki stepnenin (yedek lastik) boyutuna da değineceğimi söylemiştim.

Stepne 15 inç boyutunda. 
Citroën C4 Cactus'ün stepnesi yerden tasarruflu, ancak normal lastikle arasında sadece 1 inçlik fark var. (Normal lastikler 16, stepne 15 inç.)
Son Sözler...

Rakiplerinin (Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Captur) 50bin seviyesinden başlayan fiyatlarını düşündüğümde giriş fiyatı konusunda Cactus'un elinin kuvvetli olmadığını görüyorum. Diğer taraftan, benzer motor-şanzıman-donanım paketi tercih edildiğinde, Cactus'un fiyatı Peugeot 2008 ile aynı, Nissan Juke ve Renault Captur'dan daha uygun oluyor. Yani, zengin donanımı işi kurtarıyor. Üst donanım Shine'a sahip test otomobilinin fiyatı 63bin TL dolaylarındaydı. Park Yardım sistemi, cam tavan, Habana koltuk döşemesi gibi opsiyonları da işin içine katınca fiyat 65 bin sınırını aşıyor. (Citroën C4 Cactus'ün detaylı donanım listesi için buraya, fiyatları için şuraya tıklayın.)

Citroen C4 Cactus 1.2 e-VTi ETG5 Shine
Tam bu noktada devreye sizin kişisel tercihleriniz giriyor. "Konforumdan asla ödün vermem.", "Toplumun düşüncelerini pek takmam, farklı hatta çılgın olmayı da severim" gibi cümlerlere kendinizi yakın hissediyorsanız Citroën C4 Cactus tam size göre bir otomobil. Farklı tasarımın bazı noktalarda kullanışlılığı gerçeğini de unutmayın. Ben ne mi düşünüyorum? Şu an yollarda en beğendiğim otomobillerden birisi Citroën C4 Cactus..

--
Son olarak, Chamlija'dan Arzu ve Bülent Çamlıca'ya sıcak misafirperverlikleri için çok teşekkürler. Üzümler yeşil yapraklarını gösterene kadar Trakya Bağ Rotası gezilerimize şimdilik ara verdik. Önümüzdeki hafta b-crossover sınıfından testlere Renault Captur ile devam ediyor olacağız.

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--


Nissan Juke 1.6 CVT Special Edition detaylı test yazısı için buraya tıklayın.
Asfalt dışına çıkmaya hevesli Peugeot 2008 Active 1.6 e-HDi S&S ile Tekirdağ Bağ Rotası'ndaki bir bağ evine, Chateau Nuzun'a, keyifli bir yolculuk gerçekleştirdik. Yolculuk notlarına ulaşmak için buraya tıklayın.
Peugeot 3008 1.6 e-HDi ETG6 Feline ile Tekirdağ Bağ Rotası'ndaki Barbare Wines'a keyifli bir yolculuk gerçekleştirdik. Yolculuk notları için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..