8 Eylül 2014 Pazartesi

Peynir Ekmek Gibi Satan Nice Volvo'lara...

Volvo XC90 Dünya Lansmanı, Ağustos 2014
Volvo, geçtiğimiz hafta memleketi İsveç'te düzenlediği lansmanla, yeni XC90'ın üzerindeki sis perdesini kaldırmıştı. 12 yıllık satış süreci ve 600bin adedin üzerinde satılan ilk nesil XC90'ın halefi, ikinci nesil XC90, yeni nesil safkan Volvo'ların ilk örneği olarak ortaya çıktı. Drive-E motorlar, ölçeklenebilir SPA altyapısı, ve üstün güvenlik donanımları gibi tamamı Volvo Ar-Ge'sinin ürünü ekipmanlara sahip model, tasarımıyla da büyük ilgi gördü.
Volvo XC90 "First Edition"
Lansmanın ardındansa, Volvo'nun kuruluş yılına ithafen üretimi 1927 adet ile sınırlandırılan "First Edition" özel seri ilk Volvo XC90'lar, sadece internetten satın alınmak üzere 3 Eylül'de satışa sunuldu. Satış süreci ise pek uzun sürmedi. Her biri numaralı plakalara sahip First Edition'lar 47 saat içerisinde tükendi.

1927 Adet "First Edition" Modeli Kimler Satın Aldı?


47 saat içerisinde siparişini geçen isimler arasında, Google Glass tasarımcısı Isabell Olsson(no.650), sıradışı şapka tasarımcısı Elvis Pompilio(no.100), müzik endüstrisine yeni bir yön veren Spotify'ın kurucusu Daniel Ek(no.14) gibi isimler var. 1927 modelin 2 adedinin Türkiye'den satın alındığı da biliniyor, ancak isimlerin kim oldukları açıklanmadı. 

Kendi açımdan işin en sevindiğim taraf ise, Volvo'nun yeni döneme girdiği bugünlerde de eski "kendine has" müşteri kitlesini koruması. "Kendine has" müşteri kitlesini kelimelerle anlatmak biraz zor... Tam olarak ne demek istediğimi aşağıdaki reklam çok güzel özetliyor :)
Volvo Yeni Bir Döneme Giriyor. Peki, Gelecek Planları Ne Durumda?

Ford, Volvo'yu satın aldıktan sonra (1999) Volvo'lar, Ford otomobillerle ortak altyapıyı (motor, şanzıman, platform) paylaşmaya başladı. Volvo, 2005'te kar etmemeye başladı. Birkaç sene sonra satılığa çıkarıldı. 2010 yılında Çinli Geely, Volvo'yu Ford'dan satın aldı. Bu gelişmeyi takiben Volvo, tüm Volvo modellerinin %100 Volvo ürünü olması için çalıştıklarını ve Volvo'nun yeni bir döneme girdiğini açıkladı. Bir başka deyişle yeni Volvo modellerinin tasarım, şasi, motor, şanzıman gibi tüm kalemlerini Volvo kendisi geliştirecekti. 

Az yer kaplayan, hafif, ekonomik ve verimli Volvo Drive-E Motor

Volvo'nun bu yeni dönemi, 2013 sonunda, kendi mühendislik çalışmasının ilk ürünü, çevreci ve verimli, tamamı 4 silindirli benzinli ve dizel Drive-E motorlarının ilk 3 adedini (Benzinli T5, T6; dizel D4) tanıtmasıyla başladı. Yeni 3 motoru güncel modellere entegre ettikten sonraki adım ise, bu motorları kullanacak ve %100 Volvo altyapısına sahip modeller yepyeni üretmekti. Yeni XC90, bu vizyonun ilk ürünü oldu. 
Volvo XC90
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise, Volvo model ailesi aynı vizyonla baştan aşağıya yenilenip genişleyecek. İsimlendirmede aşağıdaki yeni sistem takip edilecek.
  • S, V, ve XC grupları ile, her seride 40, 60 ve 90 modelleri olacak.
    • XC grubu (crossover/SUV) sağlamlığı,
    • S grubu (sedan) zarafeti,
    • V grubu (station wagon) ise zarafet ve fonksiyonelliği temsil edecek. 
      • 90 serisi sofistike,
      • 60 serisi dinamik,
      • 40 serisi ise eğlenceli özellikleriye öne çıkacak. 
60 ve 90 serileri, Volvo'nun yeni SPA (Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi) platformunu kullanacak. 40 serisi ise, Geely ile ortaklaşa kullanılacak tamamen yeni CMA platformu üzerinde yükselecek. 
2015'te tanıtılacak V90'ın tasarımında Şubat 2014'te tanıtılan Concept Estate'ten detaylar görmek mümkün.
XC90 ile başlayan yenilenme sürecinin bir sonraki basamağının, S80 ve V70'in yerini alacak S90 ve V90 olacağını hatırlatayım. S90 ve V90 ikilisi, 2015 yılında tanıtılacak ve yeni XC90 gibi, Volvo'nun yeni tasarım çizgisinden nasibini alacak. V90'ın olağanüstü güzellikteki Concept Estate'ten (Şubat 2014'te tanıtılan) izler taşıyacağını tahmin etmek ise çok zor olmasa gerek :)
Geçtiğimiz sene Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Volvo Concept Coupe, seri üretim için  bir müddet daha bekleyecek.
Son olarak, Volvo'nun takviminde (en azından önümüzdeki 5 yıllık süreçte) yukarıdaki 9 modelin dışında farklı bir model üretme fikrinin olmadığını belirteyim. Bu da demek oluyor ki, geçtiğimiz Eylül ayıda tanıtılan, P1800 Coupe'nin esin kaynağı olduğu ve Volvo'nun yeni tasarım çizgisini yansıtan ilk konsept otomobil olan Concept Coupe 2020 yılında önce üretilmeyecek...

Kaynak: Volvocars.com, Autoexpress.co.uk, blog.caranddriver.com.
-İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..