22 Eylül 2014 Pazartesi

Peugeot 3008. Maceraperest Aslan.

Peugeot 3008
Peugeot 3008 için fotoğraf çekim mekanı araştırırken, önceliğim bir Fransız'a en uygun mekanı bulabilmekti. Bir Fransız bir üzüm bağında kendini asla yabancı hissetmez diye düşündüm. 3008'in maceraperest karakterini de göz önüne aldığımda asfalt dışında, hafif arazi koşullarını tadabileceğimiz bir mekan mükemmel bir seçim olurdu. 
Peugeot 3008
Bu yüzden, Tekirdağ'daki Barbare Wines ile iletişime geçtim. Sağolsun, Barabare Wines Genel Müdürü Tülin Hanım büyük bir sıcaklıkla çekim yapma talebimi kabul etti. Biz de Peugeot 3008 ile İstanbul-Tekirdağ arası keyifli bir yolculuk gerçekleştirip, otomobili yol boyu deneyimledikten sonra, Boray'ın emeğiyle kartpostal tadında fotoğraflar çektik... 
Peugeot 3008
Makyajla Birlikte Gelen Alımlı Bakışlar

Peugeot 3008, ilk olarak 2008 yılında satışa sunuldu. 5 yılda 500binin üzerinde satıldı. 2014 model yılı içinse, ön yüzde yoğunlaşan bir makyaj operasyonuna tabii tutuldu. 
Ön farlar, ızgaralar ve motor kaputunun tasarımı makyajla birlikte tazelenmiş.
Makyaj operasyonunun ardından ön tarafta, farların, ızgaraların ve motor kaputunun yenilendiği görülüyor. İlk olarak yeni 308'de kullanılan alttan yarım ayrık ön farlar, makyaj sonrası 3008'de de kullanılmaya başlanmış. Ayrıca, yine güncel Peugeot'larda bulunan logo ve yazı ikilisi de ön yüzde kendine yer bulmuş.


Peugeot 3008 
Arka kısımdaki yenilikler ön yüze nazaran sınırlı. Arka tarafta ilk bakışta, yine güncel Peugeot'larda kullanılmaya başlanan ve aslan pençe izini andıran yeni desenli stoplar fark ediliyor.
Yeni desenli stoplar aslan pençesini andırıyor. Akşamları arkanızdaki araçlar için görsel şölen var. 
Cömert Yaşam Alanı ve Yüksek Konfor

Büyük sürücü kapısını açıp iç mekana ayak bastığınızda ilk olarak, iç mekanın ne kadar aydınlık ve ferah olduğu gerçeğiyle karşılaşıyorsunuz. Yüksek oturma pozisyonunun yanı sıra, eğimli ön konsol, açık renk döşemeler, geniş cam yüzeyleri ve panoramik cam tavan da ferahlık hissini artırmış.
Elektrikli açılan perdeye sahip geniş panaromarik cam tavan ferahlık hissini artırıyor.
Ön konsol, farklı ve sıkıcı olmayan tasarımıyla göze hoş görünüyor. Şalter şeklindeki düğmeler günlük hayatta kullanması keyifli detaylardan. Ergonomide bir sıkıntı yok. Genel malzeme kalitesi ve özellikle ön göğüste kullanılan yumuşak dokunuşlu plastik malzeme başarılı. Konsol kısmında hoşuma gitmeyen tek noktaysa, ön konsolla ön göğüsün biraz zorlasanız birleşim yerinden ayrılacakmış gibi hissettirmesi. 
İç mekan farklı ve sıkıcı olmayan bir tasarıma sahip. Kumanda birimlerine de kolayca ulaşılabiliyor. 
Ön ve arka sırada baş-diz-omuz ve bilimum tüm mesafeler son derece cömert. Önde ısıtma fonksiyonu sunan deri koltuklar olcukça konforlu. Arka sıradaki yolcular için havalandırma çıkışları ve cam perdeleri unutulmamış. Ayrıca, arka sıranın zemininde şaft tüneli yükseltisi olmadığı için ortada oturan yolcu, ayaklarına kramp girme korkusu duymadan yolculuğunu tamamlayabiliyor. Sağ arkada koltukta oturan yolcunun ise, yatırılabilen ön yolcu koltuğu sayesinde, bacaklarını uzatma şansı bile var :)
Sağ arka koltukta oturan yolcu, tüm yolcular arasında en şanslı olanı ;)
İç mekanda yeteri kadar saklama göz mevcut. Küçük torpido ve geniş kapı için gözlerinin dışında, direksiyonun altında bir tane ve arka sıranın tabanında iki tane gizli saklama bölmesi mevcut. Daha önce 5008 testimde dikkatimi çeken bardaklık eksikliği 3008'de de devam ediyor. 5008'den farklı olaraksa 3008'in orta konsoluna en azından bir bardaklık konulmuş. Ayrıca, orta kol dayamanın altında bir minibar kadar büyük(biraz abarttım) ve soğutmalı bir depo(!) var. Bu göz o kadar büyük ki ben diyeyim 10 siz diyin 15 adet 330ml'lik kutu içecek bu göze sığabilir.
Arka koltuk sırası zemininde iki adet gizli bölme mevcut. Hiç de küçük değiller.
Arka koltuklar dik pozisyondayken 512 litre gibi yüksek bir hacme sahip bagaj bölümü, arka koltukların yatırılmasıyla beraber 1604 litre gibi devasa bir hacme ulaşıyor. Bu büyük alana açılan bagaj kapağıysa çift parçalı tasarlanmış. Çift parçalı yapının bir getirisi olarak, hem bagaj kapağının yukarı açılan büyük parçası hafiflemiş, hem de sıkışık otoparklarda bagaj kapağını daha fazla açmaya(aralamaya) imkan tanınmış. Ayrıca, bagaj kapağının aşağı açılan küçük parçası, üstüne oturulmak için de kullanılabilir.. 
Çift parçalı açılan bagaj kapağı kullanışlılığı artırıyor.
Düşük Yakıt Tüketimi ve Rahat Kullanım

Peugeot 3008'in yüksek yapısı ve sert olmayan süspansiyonları, yolcuların konforlu bir yolculuk talebini kolaylıkla sürücü performans anlamında beklentilerini yüksek tutmamalı. Limitlerinde kullanıldığında önden kayma eğilimi gösteren 3008, yüksek hızlarda yapılan ani manevralarda büyük gövdesini sürücüsüne hissettiriyor. Yüksek süratlerde direksiyonun yumuşak kalması ve geniş gövdenin rüzgardan etkilenmesi ise, otoyol hızlarında ekstra dikkat gerektiriyor. 
Akşam beyaz ışıklandırmaya sahip göstergeler kolay okunuyor.
3008 Avrupa'da birden fazla benzinli ve dizel motor alternatifiyle satılıyor. Hatta, bir hibrit versiyonu bile var. Malum vergi sistemimiz yüzünden Türkiye'ye tek motor ve şanzıman opsiyonuyla getiriliyor. Türk 3008'inin kalbinde, Peugeot'nun tutumluluğuyla ünlü 1.6 litrelik dizel motoru yatıyor. 1750 d/dak'da 270Nm tork ve 3600d/dak'da 115 beygir güç üreten motor, 1400kg'ın biraz üstünde olan otomobili 0'dan 100km/h hıza fabrika verisi 12.6 saniyede ulaştırabiliyor. Bu motora ETG6 adı verilen 6 ileri yarı otomatik şanzıman eşlik ediyor.
Yükseğe konumlandırılan vites kolunun yerleşimi başarılı. Manuel vites değişimlerini direksiyon arkasındaki kulakçıkların yanı sıra vites kolunu kullanarak da yapabiliyorsunuz.
Vites kolunun hemen arkasında yer alan "S" düğmesine basarak Sport moduna geçmek mümkün. Vitesler normalde 2500d/dak'da değiştirilirken, Sport modda vites değişimi 4000d/dak'ya kadar bekletiliyor. Şanzımanın yarı otomatik(tek kavramalı) olmasından dolayı, vites geçişleri biraz sarsıntılı oluyor. 

Bu sarsıntıyı engellemek için yapılması gereken basit bir yöntem var: vites değişimi sırasında (manuel şanzımanlardaki gibi) ayağınızı gazdan hafifçe kaldırmak. Bu sayede, çift kavramalı şanzımanların sarsıntısız vites geçişini elde edebiliyorsunuz. Ayrıca, vites değişimini direksiyon arkasındaki kulakçıklarla manuel olarak yaparsanız, ayağınızı gaz pedalından çekmeniz gereken doğru zamanı daha kolay kestirebilmeniz de mümkün.
Head-Up display, anlık hız, öndeki araçla mesafe ve hız sınırlayıcı ile hız limitleyicinin bilgilerini gösteriyor.
İstanbul-Tekirdağ arasındaki yolculuk sonunda yol bilgisayarı, yakıt tüketimini 5.2 litre/100km olarak gösterdi. Bu değere İstanbul trafiğini karıştırdığımda ise, ortalama tüketim 6.3 litre/100km'ye yükseldi. 60 litrelik yakıt tankı göz önüne alındığında tek depoyla 1000km'yi aşan yolculuklar yapmak mümkün.
Orta konsoldaki Grip Control düğmesiyle, 5 farklı sürüş modu arasından seçim yapabiliyorsunuz.
3008'in rakiplerinde olmayan "bonus" bir özelliği var: Grip Control. Land Rover'lardaki Terrain Response sistemine benzer, orta konsolda yer alan döner büyük tuşla 5 farklı mod arasında(Normal, kar, çamur, kum, ESP off) seçim yapabiliyorsunuz. Sistem, ESP ile birlikte çalışıp farklı zemin koşullarında iki ön tekerleğin maksimum tutunması için çalışıyor. Bir nevi, sınırlı kaymalı kilitli diferansiyel(limited-slip diff) gibi davranıyor. Grip Control, zorlu zemin koşullarında daha iyi tutunma sağlanıyor, ancak önden çekişli 3008'i dört çekere dönüştürdüğünü zannetmeyin. Grip Control'lü 3008'lerde (Türkiye'deki 3008lerin hepsinde Grip Control standart) çamur/kar tipi lastikler standart olarak sunuluyor. 

Sonuç

Peugeot 3008, ferah iç mekanı, eksiksiz donanımı, rahat sürüşü ve dizel-otomatik kombinasyonuyla günlük hayat için başarılı bir seçenek. Koltuk ısıtmasından far ve yağmur sensörlerine kadar uzun donanım listesiyle konforlu yolculuk vaat ediyor. 5 kişiyi sıkıştırmadan ağırlayan geniş iç mekanıyla uzun yolda da misafirlerini üzmüyor. Günlük şehir yaşantısının dışında hafta sonları (çok fazla abartmadan:)) asfalt dışına da çıkıyorsanız, Grip Control yüzünüzü güldürebilir. 

Peugeot 3008
Türkiye'ye iki farklı donanımla (Allure&Feline) getirilen 3008'in fiyatı 88bin TL'den başlıyor. Test aracındaki gibi üst donanımı (Feline-93bin TL) ve opsiyonları (geri görüş kamerası+navigasyon ile sedefli metalik boya) da seçerseniz ödemeniz gereken tutar 98bin TL'ye ulaşıyor. Daha fazla bilgi ve tüm donanım listesi için bu broşüre bakmanızda yarar var.

Barbare Wines
Peugeot 3008
Yazıyı sonlandırmadan önce Barbare Wines hakkında da kısa bir bilgi vereyim. İstanbul'dan çıkıldığında 1.5-2 saat sonra varılıyor. Yaklaşık 160 km. Tekirdağ şehir merkezini geçtikten hemen sonra sol tarafta Barbaros bölgesinde. İsmini de bulunduğu bölgeden almış zaten. Ana asfalt yoldan Barbare Bağları'na dönüldükten sonra, tarlaların arasında geçen ve temelde traktörler için yapıldığını tahmin ettiğim 1.5 kmlik toprak yolla başbaşa kalıyorsunuz. Neyse ki, 3008'in Grip Control donanımıyla biz bir sorun yaşamadık ;)
Peugeot 3008
Bu yolu bitirdikten sonra iki yukarıdaki resimde görülen kapıdan içeri girip, asker gibi dizilen üzüm bağlarının arasından geçtikten sonra bağ evine ulaşıyorsunuz. Tepeye konumlandırılmış bağ evi, üzüm bağları ve tarlaların ardından Marmara Denizi'ni gören muhteşem bir manzaraya sahip. Günlük ziyaretin dışında konaklamak isteyen 10 kişiyi de 4 odasında ağırlayabiliyor. Ayrıca, Tülin Hanım'ın söylediğine göre bağ bozumu etkinliklerinin dışında, çok kalabalık olmayan toplantılara ev sahipliği yada çeşitli gruplara şarap tadım etkinliği yapılabiliyormuş. Hatta, Mercedes-Benz Türkiye'nin şarap tadım kulübü tadım etkinliği için benden iki gün önce Barbare'ye gelmiş.
Peugeot 3008
Daha fazla bilgi için Barbare Bağ Evi'nin web sayfasına yada foursqaure sayfasına göz atabilirsiniz. Ya da en iyisi 0(212) 257 0700 numarasını arayarak İstanbul ofisleriyle konuşabilirsiniz. Akselerasyon'un selamını söylemeyi de unutmayın lütfen ;) 

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
Babalar için; Peugeot 5008. Peugeot 5008 detaylı test yazısını okuyun. 
#reklampazarı - Peugeot. Yaratıcı olduğu kadar keyifli Peugeot reklamlarına göz atın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..