5 Kasım 2013 Salı

Hyundai Assan İzmit Fabrikası Teknik Gezisi Notları

Hyundai Assan İzmit Fabrikası
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi Endüstri ve Kalite Kulübü’nün düzenlediği Hyundai ASSAN İzmit FabrikasıTeknik Gezisine katıldım. Avcılar’dan yola çıktık ve uzun yolculuğumuz sonrasında Hyundai ASSAN İzmit Fabrikası’na vardık. Girişte ilk dikkatimi çeken araç otoparklarındaki çok sayıda Yeni i10 oldu. Biraz daha ilerlediğimizde ise üretimden çıkan arabaların test edildiği test pistini fark ettim. Fabrikayı gezmek için otobüsten indiğimizde ise Hyundai ASSAN İzmit Fabrikası görevlileri tarafından karşılandık.
Hyundai Assan İzmit Fabrikası
Hyundai Assan İzmit Fabrikası
Hyundai modellerinin isimleri toplantı odalarının isimleri olarak kullanılıyor.
Fabrikayı gezmek için fabrika müdürlüğünde bir süre beklememiz gerekti. Bu süre zarfında ise, müdürlüğün girişinde sergilenen yeni i10’u inceleme şansı yakaladım. Turuncu rengiyle dikkatleri üzerine çıkan yeni i10 eski modele göre daha agresif bir ön tasarıma sahip. Otomobilin ebatları oldukça küçük olsa da özellikle arka koltuktaki yaşam alanı oldukça yeterli. İç mekan, kullanışlılık ve ergonomiyle yönünden artı puanları toplasa da koyu plastiklerin yarattığı kasvetli havadan dolayı hoşuma gitmedi.





Fabrikayı gezmeden önce Hyundai ASSAN  İzmit Fabrikası görevlileri tarafından fabrika hakkında bilgilendirildik, ve kısa bir güvenlik eğitiminden geçtik.  Aktarılan bilgilere göre büyüme sürecine girilmiş ve ana fabrikada birtakım iyileştirmelere gidilmiş. Kapasitesi daha yüksek olan press makineleri alınmış, vardiya sayısı 2 den 3 e çıkartılmış ve tedarik zinciriyle olan bağlantılar güçlendirmiş. Bu sayede 100.000 olan yıllık üretim kapasitesi 200.000 adede çıkarılırken 1600 kişilik istihdam yaratılmış. Bu bilgilerden sonra bir mühendis olarak, fabrikayı gezmek için sabırsızlanmaya başladım.
Hyundai Assan İzmit Fabrikası
Fabrikayı gezmeye başladığımda beklentilerim çok da yüksek değildi. Hyundai’nin otomotiv pazarında kendini yeterince gösteremediğini düşünüyordum. Press bölümünü geçip Debugging kısmına geldiğimizde ise Güney Kore firması olmasının farkı rahatça görülüyordu. Son teknoloji robotlar ve fabrikadaki düzen beklentilerimin çok üstündeydi. Montaj kısmında i10 ve i20 nin üretim aşamasını inceleme fırsatı yakaladım.
Hyundai Assan İzmit Fabrikası
Gezi sonrasında Hyundai Assan fabrikasının güleryüzlü çalışanları tarafından sorularımız yanıtlandı ve o günün anısına hatıra hediyelerimiz dağıtıldı.

İstanbul Üniversitesi Endüstri ve Kalite Kulübü'ne sundukları fırsat için, Hyundai ASSAN İzmit Fabrikası'na ise gösterdikleri misafirperverlikleri için teşekkür ederim.

Elif Derya MERCAN
Hayal Ekspresi Blog Yazarı 


--İlginizi Çekebilecek Diğer Fabrika Gezisi Yazıları-- 
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Sakarya Fabrikası Gezisi notlarını okuyun. 
Honda Türkiye Gebze Fabrikası Teknik Gezisi notlarını okuyun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..