8 Mayıs 2015 Cuma

Filo Kiralaması Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken 13 Terim

A'dan Z'ye Operasyonel Filo Kiralama

Siz de pek çok şirket sahibi ve üst düzey yönetici gibi, şirketiniz için operasyonel filo kiralama hizmetinin avantajlı bir çözüm olduğuna karar vermiş ve kendinize en uygun filo kiralama şirketini bulmak için araştırmalara başlamış olabilirsiniz. Ne var ki, kiralama öncesi ve sonrasında karşınıza pek çok terimin çıkacağını belirtmek isterim. Filo kiralama hizmeti alırken kavram kargaşası yaşamamak ve anlaşmazlıklara düşmemek için filo kiralaması yapmadan önce karşınıza en çok çıkabilecek terimlerden oluşan bu mini sözlüğe mutlaka göz atın.

  • Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı

Maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların karşılıklı olarak doldurmaları zorunlu olan ve kazanın meydana geliş şeklinin anlatıldığı yasal formdur. Bu formun örneğini kiralama firmanızdan temin ederek, aracınızda mutlaka bulundurun.

  • Avadanlık

Trafik seti, ilk yardım seti, yangın tüpü ve kar zincirinden oluşan zorunlu ekipman setidir 26 Eylül 2006 tarih ve 26301 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin 10. maddesi uyarınca araçlarda bulundurulması zorunlu kılınmıştır.


  • Beyan

Hasara uğramış araçların KASKO kapsamında onarımı için hazırlanan yazılı onarım talep metnidir.

  • Damga Vergisi

İmzalanan sözleşmelerde, taahhütnamelerde, temliklerde, kefalet, teminat ve rehin senetlerinde kanunca belirtilen tutar üzerinden ödeme yükümlülüğü doğuran vergidir.

  • Ek Protokol

Kiralama hizmeti için yapılan ana sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır ve kiralanan her araç için bir tane düzenlenir. Ana sözleşmede yer almayan detayları ve aylık kira tutarı gibi bilgileri içerir.

  • Ferdi Kaza Sigortası

Aracın sürücü veya yolcularının, yolculuk esnasında karşılaşabilecekleri kazalar sonucu ölüm, sürekli sakatlık ve yaralanma gibi risklerini güvence altına almak amacıyla yapılan sigortadır.

  • Finansal Kiralama

Alternatif bir satın alma yöntemidir. Kira sözleşmesi süresince finansal kiralama şirketine ait olan araçlar, sembolik bir bedel karşılığında, kiralama süresi sonunda kiracıya devredilir.

  • İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası

Trafik kazalarında, 3. şahıslar için ortaya çıkan hasarın, trafik sigortası teminatlarının üzerinde kalan kısmı için isteğe bağlı olarak yaptırılan sigortadır.


  • İkame Araç

Araç arızası veya hasarı halinde, onarım süresinin 24 saati aştığı durumlarda, onarım süresince kiralayana kullandırılan yedek araçtır. Filo kiralama avantajlarının başını çeken ikame araç mağduriyetlerin önüne geçen bir uygulamadır.

  • Kasko

Aracın, kullanıcı iradesi dışında hasar görmesi (yanması, çalınması vb.) halinde zararın karşılanması amacıyla yaptırılan zorunlu sigortadır.

  • Logo Uygulaması

Kiracının, kiraladığı aracın sağ ve sol yan alanlarına, aracın camlarını kapatmayacak şekilde, kendi firma logosunu ve tanıtım bilgilerini içeren görselleri, araç üzerine yapıştırtması işlemidir.

  • Pre-Runner

Kiracının istediği araç üretici firmadan teslim edilene kadar, kullanıcının kullanımına verilen ve kiraladığı araca denk özelliklere sahip araçtır.

  • Zorunlu Trafik Sigortası


Aracın kazaya karışması halinde, karşı tarafa verilen zararın belirli oranda karşılamasını sağlamak amacıyla, yasal olarak yaptırılması zorunlu olan sigortadır.

Bu, bir advertorial içeriktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..