16 Eylül 2017 Cumartesi

Seat Ateca 1.4 EcoTSI ACT 150 HP DSG Xcellence

Seat Ateca 1.4 EcoTSI ACT 150 HP DSG Xcellence
Seat Ateca deyince çoğu insanın aklına "Platformunu paylaştığı ikizi Volkswagen Tiguan'dan iyi mi?" sorusu geliyor. Yalan yok, Ateca'yı test etmeden önce benim de aklımda aynı soru vardı. Bu yüzden Ateca'yı kullanırken Tiguan'dan şöyle iyi, böyle kötü şeklinde yorumlar yaptım durdum. (Bu arada, aynı platformu kullanmalarına rağmen Tiguan'ın Ateca'dan daha uzun ve besili olduğunu unutmadım.) 3 günlük test sürüşü sonunda ise kendimi Ateca'yı Tiguan'dan daha çok sever bir şekilde buldum. 

Sürüşten aklımda kalan detayları hemen aşağıda sıralıyorum.


Seat Ateca'yı sevdim, çünkü...

...Tiguan'dan daha sportif ve genç hissettiriyor.

Ateca, Tiguan'la aynı şasiyi paylaşıyor ve benzer motor/şanzıman seçeneklerine sahip. Evet, benzer konfigürasyonlarda Tiguan'dan daha hafif gövdesi sayesinde Ateca, çok az daha performanslı hissettirebiliyor. Ancak, performans ve sürüş dinamikleri anlamında arada dağlar yok. Ateca'yı daha genç ve sportif yapansa bünyesindeki küçük detayları.
Hava karardığında Ateca size sıcak bir şekilde karşılıyor. :) 
Mesela, motoru çalıştırmaya yarayan düğme otomobile bindiğiniz anda motoru çalıştırmadan önce kalp atışı ritminde yanıp sönüyor. Otomobilin kilidini uzaktan kumandayla açtığınızda ise yan aynalarında altındaki projektörlerden yere ATECA logosu yansıtılıyor. Hava karanlıkken otomobil sizi gerçekten çok güzel karşılıyor.
Arka kısım derli toplu görünüyor. Bagaj kapağı elektrikli, stoplar LED. Silindir kapatma teknolojili 150 beygirlik 1.4 TSI benzinli motor ile normal kullanımda 8-9litre/100km gibi tüketim değerlerine ulaşıyorsunuz.

...multimedya özellikleri ve zengin donanımı yüzümü güldürdü. 

 Konu multimedya olduğunda Ateca'nın mutlu edemeyeceği kimse yok. Aklıma ilk gelenler Apple CarPlay ve Android Auto'yu destekleyen arayüz, kabinde bolca USB girişi, kablosuz şarj sistemi... Telefonunuz benimki gibi iPhone'sa ve dolayısıyla kablosuz şarjı desteklemiyorsa bile, telefonunuzu koymak için kabinde özel bir alan olması kullanışlılığı artırıyor.

Bu arada, Tiguan'da hiçbir donanımda alamadığınız 360 derece çevresel görüş sistemi ve elektrikli bagaj kapağı Ateca'nın en üst donanımı Xcellence'ta standart. Ateca'nın hanesine bir artı daha yazalım lütfen. :)

...adaptif hız sabitleme sistemini güvenli hissettiriyor.

Ateca'da sunulan donanımlardan bir diğeri adaptif cruise kontrol. Her markanın sunmadığı şekilde dur-kalk trafikte durduğunuz zaman sistem iptal olmuyor. Tek bir kolu çekerek adaptif cruise'u kaldığı formatta tekrar aktive edebiliyorsunuz. 
Tek bakışta Leon'un abisi olduğunu anlıyorsunuz. Ön farlar, omuz çizgisi, yan aynalar, ön tampon tasarımı.... Hepsi Leon'u andıran detaylar. Tek fark, Ateca'nın çok daha heybetli olması. 
Seat Ateca'yı sevmedim, çünkü...
... doğru sürüş pozisyonumu bulmak biraz zamanımı aldı.

Otomobil kullanırken sürücü koltuğunu genellikle en alt pozisyona ayarlarım. Bu sayede otomobille daha çok bütünleşip ve sürüşten maksimum keyfi alabilirim. Ateca'daki sürüş pozisyonumu da bu şekilde ayarladım, ancak kendimi ender bir şekilde rahat hissetmedim. Sürücü koltuğu en alt seviyedeyken konsol resmen üstüme üstüme geldi. Dahası, direksiyon ergonomik olmayan bir şekilde yukarıda kaldı. Çözümü koltuğu biraz daha yukarıda konumlamakta buldum. Bu şekilde daha başarılı bir sürüş pozisyonuna ulaştım.

Halbuki ne Leon'da ne de Ibiza'da böyle hissetmemiştim. Ateca, bir SUV olduğunu ve dolayısıyla daha heybetli duran ön konsolunu ilk defa bana burada hatırlattı. Bu kötü değil, aksine çoğu insan için iyi bir şey; benimse SUV'ları hala %100 sevemediğimin bir göstergesi. 
Full LED ön farlar üst donanım Xcellence'ta standart sunuluyor.
Sonuç
Gelelim ilk baştaki sorunun cevabına.. Ürün olarak ve fiyat/fayda denklemini göz önüne aldığımızda Ateca'yı daha başarılı bulduğumu itiraf etmeliyim. Benzer motor/şanzımana ve donanım seviyesine sahip bir Tiguan ile Ateca arasındaki fiyat farkının 40bin TL'ye çıkabiliyor. Bu gerçekten düşündürücü. Tabii, marka imajı ve ikinci el değerini de işin içine dahil ettiğimizde Tiguan hala nağmalup ilerliyor.

İki model arasında kalmışsanız ürün olarak Ateca'nın Tiguan'ın asla gerisinde olmadığını bilmenizi ve ona göre hareket etmenizi öneririm. 
Giriş seviyesinde 17 inç jantlar sunulurken Xcellence donanımında 18 inçe terfi ediyorsunuz.
Seat Ateca Satış Fiyatları
Bu yazısı yazdığımda Ateca'nın fiyatları 117bin TL seviyesinde başlıyordu. Fotoğraflarını gördüğünüz Seat Ateca'nın fiyatı ise 136bin TL'ydi. Seat Ateca'nın en güncel fiyatlarına buradaki linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz.

--

Seat Ateca'yı şahane fotoğraflayan sevgili Emrecan Yıldırım'a ve fotoğrafların bazılarını çektiğimiz Mavi At Binicilik Kulubü'nün kapılarını bizim için açan sevgili Nehir Yılmaz'a kucak dolusu teşekkürler.


--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazıları--

1 yorum:

  1. El Cajon Salsa Picante de Chile Habanero, 4 oz - Mapyro
    Shop for El Cajon Salsa Picante de Chile Habanero (4 동해 출장마사지 oz) at Mapyro. Find street prices, 남원 출장마사지 see photos and read 1346 전주 출장안마 reviews: "O Sodium: 105mgProtein: 0g 의정부 출장샵 Rating: 4 · ‎13,246 reviews · ‎$2.99 · ‎In stock 계룡 출장샵

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..