4 Ekim 2015 Pazar

"Volvo Ocean Race Nedir?" diyenler için...

Volvo Ocean Race, dünyanın en zorlu açık deniz yat yarışı olarak biliniyor. Dakar'ın deniz versiyonu olarak da düşünülebilir. Ayrıca, dünyanın en uzun soluklu spor müsabakası ünvanına da sahip. 

Üç yılda bir koşulan VOR, yaklaşık 9 ay(!) sürüyor. Yarış sahası olarak ise, tüm dünya kullanılıyor. 
En son koşulan 12. yarış Ekim 2014'te İspanya'dan start aldı, Haziran 2015'te İsveç'te son buldu. Bu süre zarfında 5 kıtada toplam 10 limana uğranıldı. Bir başka deyişle takımlar, ortalama 20 günlük periyotlarla karaya ayak basmadı! Teknede hem yarıştılar hem de yaşamlarını sürdürdüler. 
Volvo Ocean Race 2014-2015 Rotası
Volvo Ocean Race'i keyifli ve zorlu kılan da aslında tam olarak bu. Doğayla tamamen barışık bir şekilde sporcular saf dayanıklılık ve disiplinleri çerçevesinde yarışıyorlar. Hem de oldukça zorlu koşullar altında...  
VOR 14-15'e bu Türkiye'den Alvimedica şirketi katıldı. İyi başladılar, ancak yarış sonunda podyumun gerisinde kaldılar...
Bu arada, Volvo Ocean Race'i kazanan takıma özel bir para ödülü verilmiyor, çünkü bu zorlu yarışı bitirmek, hatta dereceye girmek bile başlı başına en büyük ödül olarak kabul ediliyor.

Peki, Bir Otomobil Markası Neden Yat Yarışı Düzenler? :)

Pazarlamanın temel koşullarından birisi, doğru kanaldan doğru hedef kitle ile iletişim kurmak. Çok sayıda insanla temasa geçmek önemli, ama bu kitlenin sizin markanız için doğru kitle olması daha önemli.

Yelken sporunu yapan ya da takip eden kişilerin belli bir maddi seviyenin üzerinde olduğu kabul ediliyor. Bir başka deyişle, bu kişiler otomobillerini premium markalardan alabilecek kadar varlıklılar. Yani, yelken ile alakalı kişiler Volvo gibi premium markaların potansiyel müşterileri arasında yer alıyor. Volvo'nun kendine doğru bir hede kitle seçtiğini doğruluyor.
İlk zamanlarda çıkan Volvo Ocean Race serisi otomobiller sınırlı sayıda üretilirken, bugün öyle bir durum söz konusu değil. Her Volvo Ocean Race yarışı için, Ocean Race Edition otomobillerin çeşitleri ve özellikleri yenileniyor. 
Ayrıca, yelken sporu çevreci ve doğayla barışık olması sayesinde Volvo'nun marka söylemindeki temel taşlara paralellik gösteriyor. Ayrıca, bu sporun maceracı yapısı ve sporcuların dayanıklılık özelliklerini zorlaması da Volvo otomobillerin temel özelliklerini yansıtıyor. Bu yüzdendir ki Volvo, gidip bir futbol takımına sponsor olmak yerine dünyanın en zorlu ve prestijli yelken yarışını düzenliyor..
Ocean Race serisi Volvo otomobillerde, Volvo Ocean Race ruhunu yansıtan dokunuşlar bulmak mümkün.
Futbol, ülkemizde açık ara egemen spor dalı olsa da dünyanın geri kalanında yelken yarışlarının önemli bir izleyici kitlesi var. Volvo Ocean Race de neredeyse Dünya Kupası kadar seyirciye sahip. (Yaklaşık 1.5 milyar izleyici)

Bu açıdan bakıldığında da Volvo Ocean Race'in markanın pazarlama ekibinin yüzünü güldürmeyi başarıyordur diye düşünüyorum.

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..